Zoo Nyíregyháza - un parc în care animalele trăiesc fericite

Zoo Nyíregyháza - un parc în care animalele trăiesc fericite
 
 

După fiecare spectacol de circ sau după o vizită la zoo, rămân cu un sentiment ineluctabil de tristeţe. Însă având copii mici, de dragul lor, încerc să-mi înving melancolia şi îi însoţesc în drumeţii la zoo. Fericirea din ochii lor, e recompensa supremă.

În România am fost într-un astfel de loc doar la Sibiu - unde fiinţează cea mai veche grădină zoologică din România - şi Târgu Mureş. Nu mi-a plăcut datorită condiţiilor, pe care eu le consider improprii, în care trăiesc animalele. Atunci cînd s-a ivit oportunitatea de a vizita grădini zoologice în afara ţării, am profitat de ocazie. Înainte de a ajunge la Zoo Nyiregyhaza, mai fusesem la Viena şi în Estepona (Costa del Sol, Spania). Mi-au plăcut ambele locaţii.Smile

Iar de Zoo Nyíregyháza am fost încântată şi aş recomanda oricărei familii cu copii, dar nu numai, o promenadă pe aleile acestei grădini-parc create pentru ca animalele să se simtă bine, fericite!

Denumirea oficială este Nyíregyházi Állatpark.

Localizare şi informaţii generale

Fiind într-un sejur la Hajdúszoboszló, am urmat ruta: Hajdúszoboszló – Debrecen – Hajduhadhaz – Ujfeherto – Nyiregyhaza. Zoo se află la ieşirea din oraş, într-o pădurice, aşa că pentru a ajunge trebuie traversat tot oraşul. Dacă urmăriţi indicatorlul "Zoo" o să ajungeţi fără probleme, doar cu răbdare.

Parcarea este gratuită, iar loc este suficient. În week-end este mai aglomerat, de aceea ar fi bine sa vă programaţi escapada în cursul săptămânii. Noi am fost într-o zi de Luni.

Zoo Nyiregyhaza

Grădina zoologică se deschide la ora 9:00 indiferent de anotimp şi se închide la ora 19:00 vara şi ora 16:00 iarna. La intrare se oferă harta parcului care ne-a ajutat să nu ratăm nimic, să parcurgem întreg perimetrul parcului. Accesul se face plătind biletul care costă 2600 Huf pentru adulţi,  1800 Huf pentru copiii până la 14 ani şi 100 Huf pentru copiii sub 3 ani. Se poate cumpăra şi bilet de familie, după caz. De exemplu, pentru doi adulţi şi 2 copii peste 3 ani se plătesc 7800 Huf.

Zoo Nyiregyhaza m-a frapat atât prin suprafaţă - se întinde pe 30 de hectare, cât mai ales prin multitudinea de specii de animale care trăiesc aici - peste 300 şi prin condiţiile lor de viaţă. Atât de bine e gândit şi organizat totul, încât aici animalele se înmulţesc, chiar dacă sunt în captivitate.

Ce vedem la Zoo Nyiregyhaza?

Animalele nu trăiesc aici claie peste grămadă, ci sunt grupate pe regiuni geografice şi continente. Aşa că, în cele peste 3 ore pe care le-am petrecut aici, am străbătut mapamondul din Africa şi până în zona polară!Wink

Imediat după intrare, pe partea stângă, am dat nas în nas Smile cu leul de mare masiv, pinguinii jucăuşi, mereu  puşi pe tumbe şi focile cu ochişorii lor rotunzi şi inteligenţi. Este zona polară, un spaţiu care recompune atmosfera tipică, arctică.

Zona asiatică, aflată în prelungirea acesteia, aduce în faţa turiştilor rinoceri indieni, cămile, iaci, etc. Spaţiul alocat lor este deschis, generos.

Zoo Nyiregyhaza

Traseul lui Tarzan este, după părerea mea cel mai spectaculos areal, el străbate casa africană. Plimbarea se face normal, pe pământ sau pe punţi suspendate, dedesubtul cărora am admirat tot felul de cornute: girafe, antilope, zebre. Din loc în loc există spaţii amenajate pentru odihnă, băncuţe, măsuţe la care poţi servi ceea ce ţi-ai adus cu tine sau poţi cumpara ceva de-ale gurii din automatele care sunt postate pe traseu. E o încântare să bei un suc sau o cafea cu ochii lipiţi de gâtul lung şi graţios al girafelor sau privind la perfecţiunea în alb şi negru a zebrelor ... Atracţia maximă a locului a fost o mulţime de maimuţici foarte prietenoase şi drăgălaşe pe culoarul cărora am putut intra, să le privim, să le atingem, să ne jucăm cu ele, ba chiar să le hranim cu banane tăiate felii. Bineînţeles că totul se desfăşoară sub privirile îngrijitorilor. Pe traseul lui Tarzan trăiesc în semi-libertate o sumedenie de păsări: flamingo, pelicani, fazani. Urmează leoparzii, gheparzii, elefanţii africani imenşi - specie care s-a înmulţit aici, gorile, rinoceri. Cel mai mult mi-a plăcut o familie de hipopotami, m-a mişcat tandreţea şi grija cu care mama îşi ocrotea puiul. Totul se termină cu spaţiul alocat leilor şi tribului masai.

Zoo Nyiregyhaza

Colina următoare redă microclimatul junglei. În Casa Tropicală  trăiesc maimuţele, pe care le-am găsit leneşe şi plictisite.

Zoo Nyiregyhaza

Urşii bruni, urşii negri - mici, ursuzi şi fioroşi, lupii, căprioarele, râşii şi multe alte animale specifice munţilor Carpaţi le-am admirat în Bazinul Carpatin.

Plimbarea noastră a continuat prin spaţiul alocat Casei bunicilor, un loc care adăposteşte animale domestice.

În continuare am ajuns la Casa Americii de Sud, flancată de o colecţie impresionantă de cactuşi pitici sau uriaşi şi care adăposteşte ţestoase, tapiri, aligatori, anaconda şi o mulţime de alte soiuri de şerpi. Locul uimeşte şi prin vegetaţia tipică şi prin imaginile cu indieni care acoperă pereţii.

Zoo Nyiregyhaza

Lumea Americii de Nord oferă privitorului bizonii, lupul alb - splendid, căprioare, ratoni, puma.

Nu putea lipsi nici Australia, ţara cangurului săltăreţ şi a păsărilor.

La final am pătruns în Piramida Verde şi Ocenariu, punctul culminant al acestei vizite. Aşa ceva nu mai văzusem niciodată până acum, am rămas uluiţi, atât noi, cât şi copiii. E un loc special, unic în această parte a Europei. Piramida Verde imită perfect pădurea tropicală, din punct de vedere al faunei şi al florei. Te plimbi pe poduri suspendate printre cascade si tot felul de păsări multicolore aflate în semi-libertate şi nu mai ştii ce iţi produce mai mare plăcere: vegetaţia luxuriantă sau animalele care îi dau viaţă. La intervale regulate se aud sunete tipice acestui microclimat. Un deliciu.

Zoo Nyiregyhaza

Oceanarium-ul recompune o parte a Oceanului Indian. La intrare sunt o mulţime de acvarii, care adăpostesc multitudine de peşti: pirania, căluţi de mare, l-am zărit chiar şi pe Nemo, murene, zeci de specii de peştişori multicolori. Aşa ceva nu mai văzusem niciodată până acum, am rămas uluiţi, atât noi, cât şi copiii. Apoi am pătruns într-un semicerc de sticlă, fiind înconjuraţi  de rechini, corali, pisici de mare, stele de mare, etc. Am avut senzaţia că sunt un scafandru şi că tocmai am avut parte de una dintre cele mai interesante zile ale vieţii mele. Cum să descriu stările avute în timp ce eram înconjurată de rechini, chiar dacă ne separa un perete de sticlă securizată?

La ieşire e un magazin de suveniruri, de unde nu am plecat fără să cumpăram ceva, am rămas cu un elefant miniatural, împodobit cu colţi din fildeş pe care am dat cam 10 euro. Există produse pentru toate buzunarele.

Ceea ce mi-a plăcut enorm, dincolo de mulţimea de animale a fost ordinea desavârşită, curăţenia, vegetaţia, aleile flancate de flori.

Dacă vi se face foame puteţi servi ceva în incinta parcului, există tonete care comercializează răcoritoare şi fast-food, dar există şi un restaurant cu o panoramă superbă, de pe terasa căruia am admirat elefanţii. Preţurile nu sunt piperate. Chiar la intrare cineva vinde kurtoskolac cu stafide prin el, bucata costă 400 Huf, o bunătate dacă e proaspăt.

Orele petrecute pe aleile si în spaţiile acestui zoo-parc, conceput şi accesorizat de aşa manieră  încât animalele să se simtă bine şi fericite au constituit pentru mine şi familia mea o adevărată delectare.

Poze de la Zoo Nyiregyhaza


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers