Xochimilco - de văzut o dată în viaţă

Xochimilco - de văzut o dată în viaţă
 
 

Xochimilco se află la o de distanţă de 25-30 de km spre sud de capitala Mexicului şi mai este cunoscut şi sub denumirea de "Grădinile plutitoare". Este de fapt o împletitură de canale artificiale cu apă, între care se află insuliţe cu flori care se întind pe o lungime de 150 de km. Noi am plecat cu maşina din capitală şi am făcut cam în jur de 40 de minute pentru că era destul de aglomerat. Mi-am dorit mult să ajung să vizitez acest loc renumit după frumoasele declaraţii de dragoste făcute, unde îţi poţi alege numele bărcuţei cu care doreşti să te plimbi, iar dacă ai noroc poate chiar una cu numele tău. Bineînţeles, destinaţia îmi era cunoscută de când eram mică şi mă uităm la telenovele şi acolo domnişorul îşi ducea iubita la o plimbare cu bărcuţa pe frumosul canal.

Din câte mi-au povestit localnicii, nu este o destinaţie vizitată doar de turişti, ci una în care şi mexicanii aleg să îşi petreacă weekend-ul destul de frecvent. Dar pe lângă un obiectiv turistic reprezintă un important punct de vânzare în domeniul grădinăritului, dar şi un centru floral de producţie pentru întreg oraşul Mexico City.

La intrarea în parc se aflau numeroasele tarabe cu suveniruri şi mâncare pentru toate gusturile, iar mai apoi urma portul unde puteai găsi o multitudine de bărci, faimoasele "trajineras", viu colorate şi care aveau diferite denumiri date de proprietari după numele soţiei, copiilor sau rudelor apropiate. Eram aproape sigură că voi găsi una care să aibe numele meu astfel încât am început să caut puţin printre ele şi într-un timp foarte scurt am şi găsit-o: bărcuţa Andrea.

Mâncarea şi băutura tradiţională care trebuie neapărat încercată de necunoscători

Înainte să ne urcăm ne-am cumpărat renumita Michelada, o bere rece cu suc de lămâie care avea pe marginea paharului sare, praf de ardei iute (chile) şi sos Tabasco. A fost ceva unic pentru mine, nu am mai băut niciodată bere în această combinaţie, un amestec foarte ciudat de sărat, iute şi puţin acrişor dar mi-am zis că trebuie să o încerc.

Nici în privinţa mâncării nu ne-am făcut griji pentru că de-a lungul canalului am găsit numeroase bărcuţe cu diverse feluri de mâncare sau gustări: de la porumb fiert sau copt la enchiladas şi tacos cu diferite feluri de carne şi sosuri. Recunoscute sunt de asemenea şi meniurile cu felurite specii de peşte pescuite chiar din lac.

Din când în când treceau pe lângă noi bărcile în care se aflau renumiţii mariachii cântând muzica lor tradiţională şi care, dacă doreai, pentru 50-60 de pesos îţi făceau o dedicaţie cu melodia dorită. Am fost fascinată de cântecele lor, de îmbrăcăminte şi mai ales de bucuria cu care îşi făceau meseria şi care clar se citea pe chipul lor.

Locurile în barcă sunt foarte comode, iar spaţiu este suficient ca să te poţi plimba dintr-o parte în alta. Barca este acoperită pe mijloc, astfel încât şi dacă soarele este puternic nu te deranjează absolut deloc, iar dedesubt se află o masă lungă cu suficiente scaune de o parte şi de cealaltă foarte bine fixate.

Pe alocuri, am găsit insuliţe cu sere şi magazine de flori, iar la una din ele ne-am şi oprit să admirăm diversitatea speciilor şi a culorilor care arătau de-a dreptul incredibil. Toată plimbarea a durat 2 ore şi ceva, dar a meritat fiecare minut, m-am bucurat de oameni, mâncare, muzică şi tot peisajul în sine. Cu siguranţă merită încercată o experienţă de genul acesta în special de către iubitorii de plimbări pe apă, printre care mă număr şi eu.

Poze deosebite din Xochimilco


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers