Wilsons Promontory - un capăt sălbatic de lume

Wilsons Promontory - un capăt sălbatic de lume
 
 

Țărmurile îndepărtate de mare au ceva de început și de sfârșit de lume. Mă atrag irezistibil. În decembrie 2016 am ajuns două zile în cel mai îndepărtat ținut al Australiei, dacă facem abstracție de Tasmania - acest Promontoriu Wilsons

Setea de aventură, de peisaje naturale grandioase nealterate, de plaje minunate însă puțin bătute și nu în ultimul rând de întâlniri cu păduri tropicale au fost motivele care au pus această peninsulă în itinerariul nostru australian.

Am ajuns dinspre vest de Melbourne, cu o mașină închiriată, după un condus lung care ne-a luat vreo 8 ore.

Harta Wilsons Promontory

Ne-am cazat la un motel inland, pe lângă Toora, când orele se făcuseră deja 17. Rezervasem cazarea din timp, căci zona este căutată de hikers și de iubitori de natură, iar sfârșit de decembrie este sezon de vârf. Nu mai speram la mare lucru din ziua respectivă.

Welshpool și Sandy Point

Primul contact real cu promontoriul l-am făcut prin Welshpool, un golf găsit spre seară cu apa retrasă la reflux, care ne-a dezvăluit generos secretele dedesubturilor sale marine: scoici din cele de poveste, plus melci dintre cei mai otrăvitori din lume: încântătorii Cone Shells (sau Cone Snails).

Welshpool

Fotografie preluata de pe stayz.com.au. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Melci

Da, aproape i-am ținut în mână… Nu, cred că nu aș mai face-o însă a două oară, după informări pe Google… Melcii ăștia au ca formă de apărare un fel de harpon cu o otravă care, conform Wikipedia, omoară direct și pentru care nu există antidot. Se pare că nu sunt însă prea des deranjați, căci nu au fost decât câteva cazuri letale în istorie, dar oricum... 

Eu am făcut cunoștință cu două exemplare – pe cel părăsit de locatar l-am luat acasă. Pe cel cu locatar… l-am admirat nespus și… i-am dat drumul. Melcul propriu-zis era alb la cărniță și cu aceleași striațiuni în zig-zag roșii, superb!

Sandy Point

Și mai târziu spre seară am tras o fugă la acest Sandy Point. Care nu e chiar un punct, ci o plajă lungă de kilometri și lată pe măsură, cu nisip foarte fin. Era deja ora 19.00 când am ajuns, iar plaja ni s-a oferit în toată splendoarea. Am împărțit-o romantic doar cu niște câini înnebuniți și ei de bucuria libertății.

Plaja Sandy Point

Am tras și o baie de seară la repezeală, apa cam rece, așa vreo 19 grade, nimeni în jur, nici picior de om, nici tentacul de meduză ca în alte părți ale lui Aussie... Smile

Plaja in Australia

În imagine, parte din recolta de escalopi și oysters de la Sandy Point.

Scoici

Prom Country

Întâlnirea adevărată cu Prom Country avea să urmeze a doua zi, când ne-am pornit la drum de dimineață.

La intrarea (gratuită) în rezervație ni se dă un pliant cu hartă și instrucțiuni. Suntem pe deasupra întrebați: Și nu aveți pisici în mașină? 

No, no cats today! Smile

Se pare ca pisicile au creat mari probleme în ecosistemul Australiei și de aici grija.

Prom Country

Mai departe, reperele zilei au fost acest traseu de drumeție Lilly Pilly Gully și apoi două plaje simbol ale peninsulei: Norman Beach și Squeacky Beach

Promontoriul Wilsons este atât de celebru în lumea iubitorilor de natură, încât accesul este foarte limitat. Dacă vrei să stai peste noapte în marea rezervație, pe de o parte oferta este minusculă și de tip camere la comun, pe de altă parte rezervarea trebuie să o faci cu luni înainte (cel puțin pentru sezonul de vârf). 

Sunt mulți veniți cu cortul, însă ai voie să campezi numai foarte controlat: ești înregistrat la intrare, dacă vrei să rămâi cu mașină peste noapte, și atunci costă.

Lilly Pilly Gully

Lilly Pilly Gully (care credeam noi că e vreun nume de papagal, ei bine, nu e, gully înseamnă chei de apă) e un itinerar de vreo 5 km prin pădurea tropicală. 

Cald de te topeai, dar aerul destul de uscat. Am fost mereu cu pălăriile de soare pe cap și dând din mâini la disperare ca să gonim musculițe enervante…

Traseu Lilly Pilly Gully

Pădurea - de vis. Sunt multe din cele pe care nu voi putea să le uit: 

  • Bandă sonoră a traseului, cu greieri asurzitori care se pornesc în cor pe neașteptate; trebuie să îți acoperi urechile din cauza intensității sunetului. La fel de brusc și încetează. 
  • Insecte de dimensiuni neobișnuite, unele abandonate pe jumătate - resturi ale vreunui festin. 
  • Pești cățărători în susul curentului de apă.
  • Liane care vor să te țină prizonier în pădure.
  • Păsări ascunse care avertizează și ele sonor cu intensitate.

Traseu drumetie Australia

Lilly Pilly Gully

Traseul e de altfel ușor de parcurs, mai ales dacă afară nu ar fi 38 de grade… E marcat și are multe informații despre floră și faună. Aflăm despre o ciupercă microscopică adusă "din import", care atacă în prezent rădăcinile pădurii pe mari suprafețe în sudul țării și usucă tot – suntem avertizați să nu ne abatem de la potecă pentru a nu purta ciuperca mai departe…

Lilly Pilly Gully

Rășină roșie…

Și jumătăți de libelule (sau de păianjeni?).

Padure in Australia

Plimbarea drumeție ne ia vreo 2 ore, revenim din circuit epuizați de căldură, și ne îndreptăm spre plajă. 

Aici mai jos e Norman Beach. O imensitate de nisip, frumos încadrată natural de verde. Într-o parte se vărsa pârâul întâlnit în pădure. Dăm de ocean, facem un fel de baie, însă această plajă plată, spălată continuu și nivelată de flux-reflux nu ne prea satisface. Soarele este infernal de puternic. Parcă nu vrei să-ți ții ochii deschiși.

Norman Beach

Norman Beach

După o vreme ne mutăm baza pe Squeacky Beach. Eeeeeiii, altă viață! Squeacky înseamnă care scârțâie. Căci da, dacă îți târșâi puțin pașii, asta face: scârțâie. Devenim pe loc copii, și nu ne mai săturăm să scârțâim… Laughing … Se spune că zgomotul este din cauza conținutului foarte ridicat în cuarț al nisipului. 

Squeacky Beach

Nisipul e de altfel aici aproape alb (deși suntem numai la vreo 3 km de galbena Norman) – ce ți-e și cu geologia asta!... Și Squeacky ne numim pentru vreo patru ore în continuare. Baie, baie și iar baie! Apa e aici … "băibilă": suficient de adâncă, limpede, cu valuri, OK de caldă, fără alte primejdii. E prima baie din călătoria de o lună care ne va da satisfacție. E sărbătoare!!!

Pe scurt, cam așa a fost pentru noi Wilsons Promontory. Dacă ajungeți pe continent, să îl căutați neapărat: o să va urmeze zâmbind în multe din visele de mai târziu.

Întrebări și răspunsuri:

1. În ce perioadă am efectuat călătoria în Australia?
15.12.2016 – 13.01.2017

2. Câte persoane am fost:
Trei: doi adulți și fiica noastră de 8 ani. Suntem un cuplu stabilit in Suedia, călătoria am efectuat-o de la Copenhaga.

3. Care a fost itinerariul?
Acesta poate fi urmărit pe Google Maps pe harta asta. Am avut la dispoziție mașini închiriate prin Hertz pe tot parcursul, cu excepția începutului în Sydney.

4. Cum am făcut rezervările? E necesar să faci rezervări din timp?
Rezervările la cazare le-am efectuat pe booking.com în toamna 2016. Perioada din jurul Anului Nou este top de sezon pentru australieni. Multe dintre destinații și activități sunt complet ocupate, mai ales cele la prețuri cât de cât rezonabile (ex: cazarea în zona Sunshine Coast, Wilsons Promontory, Sydney center, snorkling în Whitehaven Beach).

5. Cum am planificat excursia?
Am început cu o carte-ghid Lonely Planet. Curând am descoperit acest blog de călătorii dedicat Australiei, pe care îl recomand: YTravel. După documentare am hotărât așa:
-zbor la Sydney (rezervat din vara 2016). Cinci zile în zona Sydney (inclusiv o zi în Blue Mountains).
-zbor Sydney-Melbourne. Cinci zile în zonă, dintre care: o zi în Melbourne, două zile pe coastă la vest (Great Ocean Road) și două pe coastă la est de Melbourne (Wilsons Promontory).
-zbor Melbourne – Townsville. Coborâre cu mașina pe coastă de est înapoi spre Sydney, în ceva mai mult de două săptămâni. Principale opriri:

  • Magnetic Island (o zi și jumătate, ferry din Townsville)
  • snorkeling - Whitehaven Beach, Whitsunday Islands (excursie organizată de o zi)
  • Fraser Island (tur organizat de două zile)
  • opriri de 2 zile în: Brisbane, Nimbin, North Haven și altele mai scurte în puncte intermediare pe coastă
  • două zile în final la Sydney, cu bază la Coogee Bay.

Citește despre celelalte aventuri ale Adinei prin Australia, în Brisbane, pe Fraser Island și în North Haven.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers