Vulcanii Noroioşi – judeţul Buzău

Vulcanii Noroioşi – judeţul Buzău
 
 

De ceva timp îmi doresc să vizitez unul dintre cele mai interesante şi spectaculoase locuri din ţară, şi anume Vulcanii Noroioşi din Buzău. Acest judeţ adăposteşte multe astfel de locuri unice în Europa, dar, din păcate, nu este atât de promovat şi cunoscut pe cât ar trebui. Pe lângă Vulcanii Noroioşi, aici se găsesc şi Focurile Vii, Lacul Fără Fund sau Lacul Vulturilor, Bisericile rupestre din stâncă, staţiunea Sărata Monteoru, Muntele de Sare şi lista poate continua.

Revenind la vulcanii noştri care, de fapt, sunt cratere în miniatură, se întind pe 30 de hectare, iar lava rezultată la suprafaţă este un amestec de apă cu argilă produsă de gazele din subsol. Venind din Buzău, am mers pe DN 10 până în localitatea Sătuc, apoi am luat-o la dreapta spre Berca şi am urmărit indicatorul spre Chiliile. Ajunşi acolo, există două variante de drum, una spre Pâclele Mari şi cealaltă spre Pâclele Mici, dar bineînţeles că ne-am oprit să le vedem pe amândouă.

Pâclele Mari

Vulcanii noroiosi

După ce am parcat, am fost "întâmpinaţi" de o doamnă care vindea biletele de intrare şi câteva suveniruri, biletul costând 4 Ron de persoană iar magnetul pe care l-am luat ca amintire a fost 5 Ron. Am studiat puţin harta rezervaţiei şi celelalte informaţii afişate şi am pornit bucuroşi către nămolul ce se vedea încă de la intrare. Mă bucur că am fost inspirată şi am avut încălţăminte adecvată şi închisă la culoare pentru că după doar câţiva metri eram plină de noroi, dar ăsta era şi farmecul de fapt.

Cred că ar fi în zadar să folosesc prea multe cuvinte pentru a descrie peisajul care s-a deschis în faţa noastră. Nu mai văzusem aşa ceva până în acel moment, simţeam că fac parte dintr-o scenă de film american SF, o multitudine de conuri vulcanice de diferite dimensiuni ale căror erupţii erau destul de puternice şi mirosul gazelor care era într-adevăr unul destul de înţepător. Am încercat să trecem pe la fiecare din ele şi să le studiem îndeaproape, fiind destul de interesant dar şi amuzant noroiul care clocotea şi scotea fel şi fel de forme cât mai ciudate.

Vulcanii noroiosi

Şi încă o chestie care mi-a atras atenţia au fost craterele imense care se întindeau pe o suprafaţă destul de mare, completând bineînţeles scena de film de pe o planetă diferită.

Pâclele Mici

Ca să ajungem aici am continuat drumul preţ de câteva minute cu maşina şi, ajunşi acolo am fost surprinşi să vedem că erau foarte multe rulote parcate. Ulterior am aflat că se filmau ceva scene pentru un clip iar mai apoi ne-am şi întâlnit cu echipa de filmare. Parcurgem o alee frumos amenajată, ne pozăm în faţa pancartei astronautice şi urcăm cam 20 de minute, admirând peisajul din jur.

Plătim şi aici o taxă tot de 4 Ron şi ne continuăm drumul către vulcanii care aici par mult mai mari, deşi paradoxal numele spune altceva. Într-adevăr, erupţiile nu sunt la fel de spectaculoase, peisajul este asemănător cu cel de la Pâclele Mari dar există şi unele mici diferenţe care fac să merite şi această vizită.

Vulcanii noroiosi

Am părăsit acest peisaj selenar cu speranţa că numărul turiştilor va creşte considerabil şi, că locuri precum Vulcanii Noroioşi şi nu numai vor fi mult mai promovate atât la noi cât şi dincolo de graniţe pentru că ţara noastră chiar are multe de arătat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers