Vizită la Balos şi Gramvoussa

Vizită la Balos şi Gramvoussa
 
 

Balos este una dintre cele mai faimoase şi vizitate plaje din întreaga insula Creta. Nu este o plajă ca toate celelalte şi a reprezentat, până acum câṭiva ani, un secret bine ascuns, ştiut doar de localnici. Între timp, renumele ei a crescut şi a ajuns un adevărat obiectiv turistic, aflat pe lista tuturor agenţiilor de turism care oferă excursii de o zi în zonă – cu vaporaşul sau autocarul.

Laguna Balos

Situată în extremitatea Nord-Vestică a insulei, aproape de vârful peninsulei cu acelaṣi nume, Laguna Balos este un loc special care te va uimi şi impresiona pe loc, indiferent de modul pe care îl alegi pentru a ajunge la ea. De îndată ce păşeşti în acest paradis acvatic nu-ţi rămâne altceva de făcut decât să te bucuri la maximum de orice cm pătrat din uriaşa lagună cu apă caldă (şi fierbinte) şi să explorezi în detaliu fiecare firicel de nisip cu ajutorul echipamentului de snorkeling.

Vei avea frumoasa surpriză să constaţi că nisipul are culori incredibil de variate în apă, ceea ce oferă întregului peisaj un aer cameleonic. În funcţie de adâncimile diferite ale lagunei, dar şi datorită culorilor şi texturii diferite ale nisipului care o acoperă şi a pietrelor mai mari şi mai mici care sunt presărate din loc în loc, întregul peisaj pare desprins dintr-un tablou în care pictorul, jucându-se cu mai multe culori, a creat şi recreat un peisaj, înfrumuseţându-l continuu.

Nisip roz in Laguna Balos

În unele locuri, nisipul este cu adevărat roz, căpătând reflexe şi mai aprinse în funcṭie de lumina care îl acoperă.

Ce poţi face în Laguna Balos

Foarte mulţi turişti care ajung aici preferă să îşi petreacă timpul relaxându-se pe şezlonguri, citind o carte sau dormitând sub umbrelă. Din această cauză, oricât de aglomerată ar fi zona, laguna - cu ale sale bazine şi piscine naturale - este suficient de spaţioasă şi poate primi câteva sute de turişti, oferind fiecăruia spaţiul necesar pentru a se relaxa după pofta inimii.

Pe mal este foarte greu de mers (aproape imposibil) fără  încălţări deoarece cea mai mare parte din plajă este acoperită cu o piatră colţuroasă şi neprietenoasă. Fâşiile de nisip sunt relativ înguste şi sunt primele care se aglomerează deoarece sunt singurele locuri în care sunt aşezate şezlongurile şi umbrelele şi se ocupă încă de la primele ore ale dimineţii. Fiecare este liber să-şi instaleze propriul şezlong şi să-şi monteze propria umbrelă – dacă intenţionează să petreacă mai multe ore pe plajă – dar acest lucru se va dovedi puţin cam dificil, mai ales dacă doreşti să te instalezi în mijlocul acţiunii, cât mai aproape de apă.

Dacă locurile cele mai bune sunt ‘luate’, mai ai două alternative. Îţi poţi aşeza tabăra în zona de piatră (care este cea mai amplă), cu condiţia să găseşti un loc potrivit pentru umbrelă – între două pietre sau în ochiurile de nisip care răsar din loc în loc  - sau te poţi retrage într-o margine, departe de aglomeraţia şi forfota sutelor de turişti. Totul depinde de timpul pe care îl ai alocat pentru această aventură.

Dacă ai ajuns în zonă cu vaporaṣul, nu vei dori să îţi stabileşti tabăra prea departe de acesta pentru că timpul tău va fi foarte scurt şi vei dori să profiţi la maximum de cele două ore care reprezintă popasul tău în lagună. Dacă ai ajuns în zonă cu maşina proprie, atunci poţi pierde câteva minute să-ţi aranjezi tabăra exact aşa cum îţi doreşti, ai timp să inspectezi zona, înainte de a-ţi aşeza şezlongul şi umbrela pentru că nu depinzi de nimeni şi aventura ta nu se desfăşoară contra cronometru.

Cu maşina spre Laguna Balos

Drumul cu masina

Fiecare din cele două moduri de transport către Balos are propriile avantaje şi dezavantaje şi nu depinde decât de tine să alegi varianta optima.

Dacă vrei să mergi doar la Balos şi doreşti să petreci mai multe ore în lagună, trebuie să-ṭi iei inima în dinţi şi să străbaţi şoseaua neasfaltată care urcă în pantă,  paralel cu coasta pe o distanţă de ~ 14 km. Ideal ar fi să porneşti la drum cât mai dimineaţă (ora 8) când şoseaua este goală. În maximum o oră vei ajunge la capătul drumului care se opreşte într-o parcare. Goală, parcarea ţi va părea foarte mare, dar, după ora 10, se umple complet, obligând sute de maşini să oprească pe partea dreaptă a străzii, înşirându-se una după alta, pe o distanţă de peste un km. Din parcare, se coboară (pe jos), pe un drum de pământ, până se ajunge la nivelul mării, drum ce trebuie parcurs şi în direcţie inversă, la sfârşitul zilei (mers domol – aproape 45 de minute).

Masini parcate pe drum

Întregul drum de 14 km este foarte îngust, permiţând cu greu traficul în ambele sensuri şi punând la încercare abilităţile, dar şi nervii, celor mai agili şoferi. Dacă drumul de dus ţi s-a părut o joacă de copii (în condiţiile în care l-ai parcurs foarte devreme dimineaţa), mult mai solicitant şi dificil ţi se va părea drumul de întoarcere. Şi nu va fi doar din cauza oboselii acumulate după câteva ore de plajă, ci pentru că vei avea de coborât la vale pe un drum pe care încă foarte multe maşini urcă. Spaţiul de manevră este deosebit de îngust, în special pe porţiunea în care maşinile sunt parcate.

Dacă ţii la maṣina ta, fereşte-o, mai bine de astfel de situaţii neplăcute. Dacă ai o maṣină mai micuţă sau mai veche şi care a ‘văzut’ multe astfel de evenimente la viaţa ei, este posibil ca drumul să nu-ţi creeze niciun fel de probleme. Fii însă cu băgare de seamă. Nu contează numai abilităţile tale de ṣofer capabil, ci şi abilităţile celorlalţi participanţi la trafic, pe care nu ai cum să le controlezi, mai ales dacă maşina ta aşteaptă cuminte în parcare (sau pe marginea drumului), iar un şofer neatent sau grăbit nu estimează corect distanţele ṣi lungimile. Dacă nu te afli la volanul maşinii tale, ci doar ai închiriat una, trebuie să fii foarte atent în momentul în care închei contractul cu firma de închirieri pentru că majoritatea maşinilor au asigurări şi full casco pe toată suprafaţa insulei, mai puţin exact pe această porţiune de drum.

Spre Balos cu masina

Lăsând la o parte drumul – care poate fi deosebit de stresant – dacă ai ajuns la Balos cu maşina, eşti cu adevărat liber să explorezi întreaga lagună, să petreci ore în şir în apă, mutându-te dintr-un loc în altul, studiind fauna marina, dar şi ţărmul stâncos. Vei putea rămâne până la apusul soarelui, să admiri şi să te bucuri de acest peisaj mirific ce se modifică de câteva ori în timpul unei zile, în funcţie de lumina soarelui.

Cu vaporaşul spre Laguna Balos

Dacă vrei să mergi la Balos, dar să vizitezi şi Insula Gramvoussa din apropiere, atunci trebuie să apelezi la un alt mijloc de transport – vaporaşul.

Compania Anek Lines oferă excursii cu vaporaşul către Balos, cu plecare la ora 10 (10.30) şi întoarcere la ora 18, din Portul Kissamos, incluzând şi o oprire la Insula Gramvoussa, la preţul de 25 de euro/persoană. Astfel de excursii pot fi rezervate atât la agenţiile de turism din zonă (şi din majoritatea oraşelor), dar şi în portul Kissamos, cu o oră (o jumătate de oră) înaintea plecării vaporaşului. În luna august, este nevoie de rezervare cu cel puţin o zi înainte.

Elevatia insulei

Vaporaşul pleacă din portul Kissamos şi se îndreaptă întâi spre Insula Gramvoussa, mergând paralel cu coasta. Călătoria îţi oferă posibilitatea să observi fenomenul de elevaţie al insulei Creta, elevaţie ce a început în urmă cu peste 2000 de ani şi a ajuns în prezent la ~ 9 metri (cercetătorii au ajuns la concluzia că partea de Vest a insulei Creta se ridică din apă, în timp ce partea de Est se scufundă). Vaporaşul ocoleşte Insula Agria Gramvoussa şi Capul Vouxa şi acostează în Insula Imeri Gramvoussa după ~ oră. Oprirea pe insula Gramvoussa durează  două ore.

Vaporas spre Insula Gramvoussa

Insula Gramvoussa

Insula este un adevărat paradis al păsărilor care şi-au creat aici habitatul – peste 100 de specii au fost identificate în această zonă – dar şi un loc de popas pentru păsările migratoare în drum spre Africa.

La o  înălţime de câţiva zeci de metri şi privind către locul în care acostează vaporaşele cu turişti se găseşte un castel veneţian, ridicat în secolul al XVI-lea. Drumul până la el durează ~ 20 de minute şi este destul de dificil de parcurs, în special, într-o zi toridă, dar panorama oferită de sus merită tot efortul. De îndată ce ai coborât din nou la nivelul mării, ai posibilitatea să te răcoreşti în apele extraordinar de curate şi să explorezi adâncimile. Din păcate, nu eşti liber să-ţi faci programul aşa cum îţi doreşti şi să explorezi insula în totalitate pentru că timpul trece destul de repede şi cele două ore trec ca prin farmec. Trebuie să te întorci pe vaporaş pentru a continua călătoria spre Laguna Balos, unde vei ajunge în doar 15 minute. Şi aici ai ~ două ore de explorat - până la ora 16.30 când vaporaşul porneşte pe drumul de întoarcere. Vei ajunge în portul Kissamos (Kastelli) la ora 17.45, obosit, dar mai bogat sufleteşte.

Fortareata venetiana

Vei prinde, poate, curaj, şi îţi vei programa o nouă vizită la Balos, de data asta cu maşina proprie (sau închiriată), hotărât să forţezi la maximum limitele ṣi să petreci în lagună o zi întreagă, fără să fii nevoit să stai cu ochii mereu pe ceas. Dacă vrei să faci acest lucru, încearcă şi respectă un oarecare program şi străbate drumul până la Balos în sensul firesc al fluxului de turişti şi nu contra lui. Porneşte la drum dis-de-dimineaţă şi întoarce-te cât mai târziu pentru a evita aglomeraţia care se crează între orele 10 şi 17.

Câteva sfaturi şi informaṭii utile pentru cei care au ales să meargă la Balos cu vaporaşul:

  • Un bilet simplu/pentru o persoană, incluzând şi Insula Gramvoussa costă 25 de euro, dar se oferă un discount de 5 euro/persoană pentru turiştii care pot face dovada că au ajuns în insulă (sau vor pleca) la bordul unui ferry al companiei Anek. Nu uita să ceri acest discount indiferent de locul în care îţi faci rezervarea.
  • Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, plătesc 50% din bilet, iar copiii sub 3 ani călătoresc gratuit.
  • Dacă ţi-ai făcut rezervarea printr-un intermediar, dar nu ai primit în schimbul banilor decât o chitanţă, vei fi nevoit să te duci la ghişeul care vinde bilete - în interiorul portului - înainte de a urca pe vaporaş. Acest ghişeu are două compartimente - unul pentru vânzări efective, care poate fi aglomerat şi un altul pentru cei care au făcut rezervări on-line sau prin agenţii de vânzări. În schimbul chitanţei vei primi câte un bilet pentru fiecare persoană care te însoţeşte.
  • Pe vaporaş se poate servi prânzul - după ora 12 - iar preţurile nu sunt cu mult mai mari decât la orice tavernă de pe malul mării. Preţurile la băuturi sunt şi ele comparative şi chiar mult mai mici decât în alte zone turistice din Europa. (o apă la jumătate costă doar 85 de euro cenţi, o cola la cutie 1.5 euro, o bere locală 2.5-3 euro).
  • Dacă nu doreşti să serveşti masa la restaurantul vaporului, poţi să faci un picnic cu sandvişurile din geantă şi să-ţi îndulceşti prânzul cu o gogoaşă sau un croissant de la restaurant (1-2 euro).
  • Încearcă să te apropii de poarta de debarcare cu 10-15 minute înainte ca vaporaşul să ajungă la Insula Gramvoussa pentru a coborî cât mai repede pe mal. Vei economisi, astfel, minute preţioase pe care ţi le vei petrece pe plajă, nu aşteptând, la coadă, debarcarea a ~ 700 de persoane care călătoresc alături de tine.
  • Între Gramvoussa şi Balos, caută-ţi un loc în apropierea porţii şi nu te grăbi să ocupi un loc pe canapele, la etaj sau în interior. 15 minute trec foarte repede şi vei vedea că va fi foarte bine să cobori de pe vaporaş printre primii.
  • Păstrează-ţi biletul cu care te-ai îmbarcat pentru că vei avea nevoie de el la plecarea spre Kissamos pentru a avea acces din nou pe vaporaş.
  • Pentru două ore - cât durează popasul atât pe Gramvoussa, cât şi la Balos - nu este nevoie să-ţi cari şezlongul cu tine, dar o umbrelă şi un scaun pliant se pot dovedi foarte folositoare. Dacă nu ai umbrela ta, poţi închiria una chiar de pe vaporaş, plătind doar 5 euro.
  • Nu uita să-ţi pui în bagaj echipamentul de snorkeling, pălăria de soare, crema, mai multe sticle de apă, fructe şi camera foto cu o baterie încărcată.

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers