Vizită în Ţinutul Banatului Cehesc: Ravensca

Vizită în Ţinutul Banatului Cehesc: Ravensca
 
 

Pun pariu că puţini dintre voi au auzit acest nume. Cu toate acestea, Ravensca este o destinaţie populară pentru turiştii străini. Cehii iubesc atât de mult micuţul sat din Munţii Almăjului încât există rute săptămânale din Brno.

Rovensko (denumirea în cehă) este unul dintre cele 6 sate de etnici cehi din Banat. Fosta colonie de pemi (denumirea locală pentru cehi) a fost înfiinţată în anul 1826 la altitudinea de 760 m.

Drumul spre Ravensca

Drumul spre Ravensca

Considerată o răscruce aflată pe drumul dintre Dunăre şi Munţii Semenic, puteţi ajunge aici fie pe ruta Bozovici, fie pe Berzasca. Fac o mică paranteză pentru a vă informa anticipat că drumurile de pe Valea Almăjului nu sunt întreţinute şi sunt renumite pentru numărul de gropi, ceea ce îi poate descuraja pe mulţi dintre voi.

Dacă plecaţi din Timişoara, alegeţi ruta Bozovici-Dalboset şi continuaţi drumul până la intersecţia cu Bârz unde viraţi stânga. De aici urmează parcurgerea unui drum forestier pe o distanţă de aprox 13 km. Deşi neasfaltat, acest drum este bine întreţinut de comunitatea cehă şi poate fi parcurs fără a avea surprize neplăcute. După un urcuş prin pădurea deasă ajungeşi în sfârşit în vârful dealului unde semnul cu Bine aţi venit! îşi face apariţia, prietenos.

Ravensca

Ravensca

Deşi cocoţat în vârful dealului, satul este asfaltat şi are curent electric; asta deoarce guvernul ceh finanţează un program intitulat People in need, prin care comunităţile de cehi sunt sprijinite să se dezvolte. Majoritatea locuitorilor sunt oameni în vârsta, majoritatea tinerilor plecând în Cehia la lucru.

Aproape de intrarea în sat găsiţi biserica. Sătucul îşi are casele răsfirate prin văi în toate direcţiile. Peisajele te lasă fără grai: de-o parte vedeţi Munţii Semenic, iar de cealaltă, de la ieşirea din sat, după cruce, dacă aveţi noroc de cer senin, vedeţi în zare, printre văi, Dunărea.

Princpalele atracţii pentru străinii care vin aici sunt ciclo sau moto-turismul. Pentru amatorii de drumeţii există trasee marcate ce fac legătura cu satele de pe Clisura Dunării. Pe lângă acestea, cehii vin pentru că această zonă este singura în care s-a păstrat limba cehă arhaică.

Dacă doriţi cazare peste noapte, nu vă faceţi griji. Sunt multe case cu semnul Ubytování (cazare) afişat pe poartă, cât şi o cabană rustică de lemn, dotată cu apă curentă şi baie, la preţuri foarte accesibile.

Ravensca m-a fascinat prin linişte, simplitate, curăţenie şi culoare de prima dată când am fost aici acum 4 ani şi este unul dintre acele locuri în care revin cu mare plăcere.

Ce văd oare străinii la acest satuc?! În continuare aveţi o serie de fotografii care poate vă vor oferi răspunsul.

Poze deosebite din Ravensca


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers