Veneţia, unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume

Veneţia, unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume
 
 

Este cel mai recent oraş din afara ţării pe care l-am vizitat şi am rămas plăcut impresionat. De când am descoperit plăcerea de a călători, Veneţia a fost pe lista oraşelor pe care îmi doream să le vizitez. Despre Veneţia se spune că este unul din cele mai frumoase oraşe ale lumii şi rareori dezamăgeşte, iar în urma vizitei pot confirma acest lucru. Am rămas cu nişte amintiri foarte frumoase şi sper că voi mai avea ocazia să mă plimb prin acest oraş desprins din altă lume.

Ce anume te-a impresionat cel mai mult la Veneţia?

Am rămas fascinat de străzile atât de diferite ale oraşului. Este absolut impresionant modul în care acest oraş a fost construit şi modul în care reuşeşte să păstreze o atmosferă din alte timpuri. Citisem în repetate rânduri diverse informaţii în ghiduri turistice, reviste, pe internet şi am văzut foarte multe poze, dar în cazul Veneţiei este destul de greu să-ţi formezi o imagine înainte de a ajunge la faţa locului. Prin urmare, nu mă aşteptam ca pe fiecare străduţă să regăsesc acea imbinare de stiluri arhitecturale, culori vii şi acel farmec al oraşului, de fiecare dată însă sub o altă formă. Am stat trei zile în Veneţia şi nu pot spune că am reuşit să explorez în totalitate oraşul.

Ce ai vizitat in Veneţia?

În cele trei zile petrecute în Veneţia am reuşit să vizitez obiectivele principale şi să explorez cele şase cartiere: Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Castello, Dorsdouro şi San Marco. Aş recomanda celor care vor vizita Veneţia să exploreze cât mai mult aceste cartiere, întrucât vor fi cu siguranţă impresionaţi de frumuseţea şi diversitatea acestora. Desigur că, nu am trecut cu vederea şi am ales să vizitez şi obiectivele care mi-au stârnit interesul atunci când am căutat informaţii despre Veneţia: Piazza San Marco, Basilica di San Marco, Palazzo Ducale, Museo Civico Correr, Campanile, Ponte di Rialto, bisericile Santa Maria Gloriosa dei Frari şi Santi Giovanni e Paolo.

Mi-a plăcut foarte mult urcarea în turnul Campanile - cea mai înaltă construcţie din Veneţia. Priveliştea este incredibilă, iar un aspect inedit este faptul că poţi vedea aproape fiecare clădire din oraş, dar nu poţi vedea niciun canal.
Basilica di San Marco este absolut impresionantă, iar intrarea este gratuită. Nu trebuie şi nici nu prea aveţi cum să rataţi podul Rialto. Mereu plin de turişti, podul vă oferă o privelişte incredibilă asupra Marelui Canal şi veţi putea admira frumoasele palate veneţiene. Palatul Dogilor merită o vizită chiar dacă preţul este ceva mai ridicat, dar puteţi petrece câteva ore bune în sălile palatului. Un loc foarte frumos este şi librăria Acqua Alta, situată în apropiere de Piaţa San Marco. Nu în ultimul rând, Piaţa San Marco e un loc în care vă recomand să reveniţi în diverse momente ale zilei şi să petreceţi câteva momente de relaxare, deşi de cele mai multe ori este plină de turişti.

Da-le cateva ponturi cititorilor noştri despre Veneţia

Se spune că Veneţia este frumoasă în orice anotimp şi pe orice fel de vreme. Într-unul din ghidurile pe care le-am consultat era trecut un citat foarte interesant al scriitorului american Herman Melville. Acesta spunea că "prefer să fiu în Veneţia într-o zi ploioasă decât în orice altă capitală într-o zi frumoasă".

În cele trei zile pe care le-am petrecut în acest oraş, am avut norocul să am parte de o vreme destul de schimbătoare. Astfel că, am avut parte de o zi foarte însorită atunci când am ajuns, urmată de o zi în care cerul a fost mai mult acoperit de nori şi o ultimă zi ploioasă şi destul de friguroasă pentru sfârşitul lunii martie. Totuşi, deşi oraşul are un farmec aparte chiar şi în zilele mai mohorâte, cel mai mult mi-a plăcut prima zi în care primăvara chiar şi-a făcut simţită prezenţa.

Prin urmare, eu v-aş recomanda să verificaţi prognoza meteo, să alegeţi o perioadă mai călduroasă (lunile aprilie, mai) şi poate veţi avea norocul să prindeţi măcar o zi cu soare, zilele ploioase fiind destul de numeroase în această regiune. De asemenea, din ce am citit, nu este întocmai recomandată o vizită în zilele caniculare de vară, dar pentru turiştii rezistenţi la temperaturile mai ridicate nu cred că va fi o problemă.

Aşa cum am menţionat anterior, consider că cea mai frumoasă experienţă este să te plimbi pe străzile oraşului. Principalele obiective turistice sunt foarte interesante şi bine întreţinute, dar farmecul Veneţiei îl veţi descoperi explorând labirintul de străzi, poduri şi canale.

De asemenea, vă recomand să alegeţi un loc de cazare într-un hotel, hostel, vilă din oraş. Vă dau acest sfat, întrucât în momentul în care căutam un loc de cazare, am fost tentat să aleg o cazare mai ieftină pe insula Lido sau în oraşul Mestre (situat la 10 km). Totuşi, dacă adăugăm costul transportului destul de scump, nu cred că veţi face economii prea mari. Mai mult, veţi depinde de orarul trenului sau al vaporaşelor.

Nu în ultimul rând, consider că trebuie alocate cel puţin două zile pentru a vizita acest oraş. Fără să exagerez, cred că puteţi petrece şi o vacanţă de o săptămână fără să vă plictisiţi şi veţi găsi cu siguranţă locuri şi obiective noi de explorat în fiecare zi.

O altă recomandare ar fi vizitarea insulelor din zonă: Murano, Burano, Lido sau Torcello fiind printre cele mai vizitate de către turişti. Din păcate, nu am reuşit să fac o astfel de excursie, dar sper că voi mai avea ocazia să vizitez oraşul şi să explorez şi aceste insule.

Povesteste-ne cateva cuvinte despre costul unui City Break in Veneţia

Cu rezervări făcute din timp şi profitând de diverse reduceri şi oferte, costul unui city break în Veneţia consider că poate porni de la o sumă de 200 de euro/persoană (cu plecare din Bucureşti, transport cu avionul), ajungând desigur la sume cât se poate de ridicate pentru turiştii mai pretenţioşi. Sigur că, preţurile variază în funcţie de sezon, crescând considerabil pe perioada carnavalului şi în lunile de vârf.

În ce priveşte cazarea, am găsit o ofertă foarte bună pe un site de rezervări online la vila Ca’ Bauta. Preţul pentru o cameră foarte spaţioasă, de 4 persoane, cu mic dejun inclus a fost de 136 €/noapte. Prin urmare, la un tarif de 34€ de persoană, consider că se merită să alegi o cazare într-unul din cartierele oraşului decât să optezi pentru o cazare mai ieftină în afara oraşului. Veneţia are restaurante pe toate gusturile şi pentru diverse bugete.

Prin urmare, puteţi mânca o pizza cu 5 € la o shaormerie de cartier sau puteţi opta pentru un meniu mai bogat la diverse restaurante care oferă o gamă de preparate cât se poate de diversificată. Poate că am avut eu mai puţin noroc, dar o pizza cumpărată în ultima zi cu 5 € de la o shaormerie din cartierul Cannaregio a fost mult mai gustoasă decât una de trei ori mai scumpă de la un restaurant din apropierea Pieţei San Marco. Într-una din zile, am mâncat de asemenea o porţie foarte bună de paste gnocchi, iar preţul a fost de aproximativ 10 €. Vă recomand de asemenea să gustaţi îngheţata italiană.

Celebra plimbare cu gondola nu este întocmai atât de accesibilă. O plimbare de 30-45 de minute pe canalele Veneţiei costă între 70-100 €, iar preţul probabil mai creşte în perioadele mai aglomerate, deşi Veneţia este în permanenţă invadată de turişti. Există posibilitatea de a negocia acest preţ, dar nu vă aşteptaţi să vi se facă o reducere prea mare. Totuşi, având în vedere că pot încăpea maxim 5 persoane într-o astfel de gondolă, preţul nu este chiar atât de piperat. Poate cu altă ocazie, voi face şi eu o astfel de plimbare.

Intrările la obiectivele principale sunt destul de scumpe. Intrarea la Palazzo Ducale (Palatul Dogilor) costă 16 € bilet întreg, respectiv 8 € bilet redus. Totuşi, în acest bilet intră şi vizita la Muzeul Civico Correr, dar cel mai mult timp îl veţi petrece cu siguranţă în sălile palatului. Intrarea la turnul Campanile a costat 8 €, dar merită pe deplin să vezi oraşul de sus. Intrarea la Basilica di San Marco este gratuită, dar accesul la Logia Cailor (Loggia dei Cavalli), muzeu, altar sau trezorerie se plăteşte. De asemenea, principalele biserici ale Veneţiei au tarif de vizitare, dar sumele sunt accesibile: 1,5-4 €.

Nu am folosit vaporaşele pentru excursii pe insule sau transportul prin oraş, dar preţurile variază şi există diverse bilete pe ore/zile destul de accesibile.

Ce nu ţi-a plăcut in Veneţia?

Cel mai mult mi-a displăcut lipsa de amabilitate a italienilor atunci când vine vorba de serviciile oferite, în special cele de servire. Nu aş vrea să generalizez, dar faptul că baccişul (servizio) este adăugat de cele mai multe ori în nota de plată, este probabil principalul motiv care îi determină pe chelneri să nu mai încerce să fie şi serviabili. Oricum, chiar şi atunci când întâlneşti persoane mai amabile, atitudinea lor pare cât se poate de forţată.

De asemenea, e destul de deranjant că foarte multe restaurante includ la nota finală şi acel "coperto". Mai exact, plăteşti şi locul pe care-l ocupi la masă. Într-unul din restaurantele la care am fost, am plătit un coperto de 2€/persoană. Acestea ar fi cam singurele aspecte care m-au deranjat pe perioada acestei vacanţe.

Dacă ar trebui să asociezi Veneţia cu un oraş din România, care ar fi acesta şi de ce?

Din păcate, nu avem un loc care să se asemene câtuşi de puţin cu acest frumos oraş al Italiei. Din călătoriile făcute prin ţară, pot spune că sunt puţine oraşe în care potenţialul turistic al apelor curgătoare care le traversează este valorificat. De asemenea, case şi palate precum cele din Veneţia nu cred că pot fi regăsite în vreo zonă a ţării. Totuşi, pentru a încheia într-o notă optimistă, aşa cum italienii se pot mândri cu un oraş unic şi deosebit precum Veneţia, şi noi avem suficient de multe locuri deosebite şi frumoase.

Ce alte oraşe iţi doreşti să vizitezi şi de ce?

Sunt multe oraşe în care îmi doresc să ajung. Îmi place să citesc ghiduri turistice şi să ma documentez înainte de a-mi alege o destinaţie de vacanţă, iar pe parcursul lecturilor turistice, am descoperit foarte multe locuri care mi-au atras atenţia şi pe care sper că voi avea ocazia să le văd. Printre oraşele din Europa pe care îmi doresc să le vizitez se numără: Bruges, Amsterdam, Zurich, Verona, Florenţa, oraşele din zona Cinque Terre, Budapesta, Ronda, Sevilia şi Dresda.

Numele meu este Diaconu Alexandru Cosmin si aceasta este povestea mea pe care va recomand sa o votati..."lumea este o carte, iar fiecare călătorie reprezintă încă o pagină citită!"

                                                                                                              

Acesta este un articol din cadrul concursului "Povesteşti şi călătoreşti!", organizat împreună cu agenţia de turism Turist Center.

Poze din Veneţia

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers