Varşovia: un oraş care atrage milioane de turişti însetaţi de cultură, muzică, artă şi arhitectură

Varşovia: un oraş care atrage milioane de turişti însetaţi de cultură, muzică, artă şi arhitectură
 
 

Pot spune că am ajuns aproape întâmplător să vizitez Polonia - primirea unei burse de studiu mi-a oferit şansa să îmi aleg o şcoală de vară oriunde în Europa şi am ales pur şi simplu, fără vreun motiv anume, Polonia, fiind inclusă și cu o scurtă vizită în Varşovia.

Astfel Copernicus, Chopin, Marie Curie, Papa Ioan Paul al II-lea, Adam Mickiewicz, Syrenka Staromiejska, parcul Lazienki, cartierul Praga, ciocolata Wedel, Palatul Culturii şi Ştiinţei au devenit câteva simboluri care îmi vin în minte ori de cate ori mă gândesc la Polonia şi la Varşovia, iar istoria, contrastul dintre nou şi vechi, parcurile verzi, zumzetul vesel, credinţa, patriotismul şi oamenii frumoşi ai acestui oraş m-au atras ca un magnet şi m-au determinat să mă îndrăgostesc iremediabil de capitala Poloniei.

Situată în partea central - estică a Poloniei, şi poziţionată pe cursul râului Vistula la o distanță egală față de Munții Carpați și de Marea Baltică, Varşovia a devenind cel mai important oraş al Poloniei în anul 1569, atunci când regele Sigismund III Vasa a hotărît mutarea capitalei de la Cracovia.

Distrusă în proporţie de 85% în timpul celui de-al doilea război mondial de către nazişti, se spune că Varşovia a fost reconstruită plecând de la tablourilor foarte detaliate realizate de către Bernard Belloto, pictorul curţii regale din timpul lui Stanisław August Poniatowski, pictor cunoscut în Germania şi Polonia drept Canaletto, după numele mai celebrului său unchi.

Reconstrucţia centrului istoric a fost finalizată în anul 1962, iar ca o răsplata a efortului depus şi a exemplului extraordinar de o totală reconstrucție a unei istorii ce se întinde din secolul al XIII-lea până în secolul al XX-lea, în anul 1980 centrul istoric a fost inclus, alături de Castelul Regal, pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Tot centrul istoric vechi este şi punctul de plecare ales de majoritatea turiştilor în ceea ce priveşte vizitarea Varşoviei însă, pentru a bifa cât mai multe obiective, noi am ales să urmăm un itinerariu propriu, fără a ţine seamă de indicaţiile din ghidurile turistice, dar având în minte trei ţinte principale de atins: Palatul Culturii şi Ştiinţei, statuia Sirenei din centrul vechi şi Lazienki - palatul regal de pe insulă sau palatul de pe apă, cum i se mai spune.

Cu o înălţime de 231 m, Palatul Culturii şi Ştiinţei ne-a atras atenţia încă din momentul în care avionul cu care zburam se pregătea să aterizeze pe aeroportul Chopin. Palatul, considerat un dar oferit poporului polonez din partea Uniunii Sovietice condusă de Stalin, este cea mai înaltă clădire din Varşovia (şi din Polonia), fiind un bun punct de reper pentru toţi turiştii sau vizitatorii care nu cunosc foarte bine capitala poloneză. Surprinzător este faptul că Palatul Culturii şi Ştiinţei a fost finalizat în doar 3 ani, fiind construit între 1952 - 1955, iar arhitectul Lew Rudniew, la ordinul lui Stalin, a vizitat principalele centre culturale din întreaga Polonie cu scopul de a observa elementele arhitecturale tradiţional poloneze şi de a le include mai apoi în faţada clădirii. Trebuie spus că Palatul cuprinde aproximativ 3300 de camera incluzând săli de cinema, muzee, librării şi săli de teatru, dar principala atracţie o reprezintă însă terasă aflată la etajul 30 al Palatului, de unde se poate admira şi fotografia de la înălţime o superbă priveliște asupra Varşoviei.

Am lăsat în urmă Palatul Culturii și Științei, și magazinele cochete cu vitrine luxoase de pe bulevardul Marszałkowska și am cotit pe prima străduță numită Szpitalna la capătul căreia am descoperit magazinul E.Wedel, un mic colț de rai pentru iubitorii de ciocolată. Wedel este recunoscut ca fiind brand-ul național polonez în materie de dulciuri, și cert este că ne-a fost imposibil să plecăm de aici fără a cumpăra câteva suveniruri delicioase din ciocolată, prăjituri cu fructe și fondant de ciocolată.

Apoi ne-am îndreptat pașii spre faimosul bulevard Krakowskie Przedmieście, și nu am putut rata monumentul lui Copernicus și Basilica Sfintei Cruci. Construită la sfârșitul secolului XVII pe locul unei micuțe capele din lemn, Biserica Sfintei Cruci este considerată una dintre cele mai importante monumente din capitala poloneză. Aici se găsește cea mai mare orgă din Varșovia (construită în 1925, în atelierele de lucru din Salzburg), și tot aici este expusă într-un relicviar de cristal inima lui Frederic Chopin (despre care se spune că ar fi fost păstrată în coniac), iar mai apoi a fost adusă și urna conținând cenușa lui Władysław Reymont, deținătorul premiului Nobel pentru literatură.

Trebuie menționat că polonezii nu sunt foarte matinali iar magazinele de suveniruri, cafenelele și patiseriile deschid d-abia după ora 10. Dar cum în cazul nostru ceasul depășea binișor ora prânzului și fiind ademeniți de mirosul îmbietor al produselor de patiserie proaspăt scoase din cuptor, nu am putut rezista tentației de a nu gusta tradiționalele Pączki și Makowiec. Pączki, un fel de gogoși umplute cu dulceață de trandafiri sau fructe, sunt considerate unul dintre deserturile tradiționale preferate de polonezi. Această tradiție (de a prepara și consuma gogoși) datează încă din vremea regelui Augustus al III-lea al Poloniei, și s-a transformat de-a lungul timpului în sărbătoarea "tłusty czwartek" sau "Fat Thursday", cu acest prilej, conform statisticilor, polonezii consumând anual aproximativ 100 milioane de gogoși numai în această zi unică. Makowiec este un chec foarte gustos cu umplutură de mac și, în trecut, reprezenta desertul tradițional nelipsit și preparat doar de Paște și de Crăciun, macul fiind considerat simbolul belșugului și al prosperității.

Aflate în imediata apropiere a Universității din Varșovia, Palatul Prezidențial și statuia prințului Józef Poniatowski ne-au atras de îndată atenția. Considerat cel mai mare palat din Varșovia, acesta servește începând cu anul 1994 drept reședință oficială a președinților polonezi. Palatul a suferit mai multe acțiuni de renovare și a fost martor de-a lungul timpului a numeroase evenimente de o însemnătate istorică deosebită, cel mai de seamă fiind redactarea la 3 mai 1791 a Constituției poloneze (prima din Europa, și a doua în lume) de către Stanislaw II August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei.

Continuându-ne drumul, am acordat câteva minute pentru poze și monumentului lui Adam Mickiewicz, considerat cel mai mare poet romantic polonez al secolului al XIX-lea, și mai apoi am admirat Biserica Sf. Anna, una dintre cele mai vechi biserici din Varșovia.

Columna lui Zygmunt III Vasa, cel mai vechi și cel mai înalt monument secular al orașului, străjuiește Piața Zamkowy. Acest monument a fost ridicat de către regele Wladysław IV în memoria tatălui său, Zygmunt III Vasa, cel care în 1596 a mutat capitala regatului polonez din Cracovia la Varșovia. Columna îl înfățișează pe regele Zygmunt ținând în mâna dreaptă o sabie, simbol al curajului, iar în mâna stângă o cruce care simbolizează dorința de a ocroti orașul de forțele răului. Legenda spune că dacă sabia va cădea din mâna regelui, atunci un mare dezastru se va abate asupra orașului și a locuitorilor săi.

Castelul regal, distrus în totalitate în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost reconstruit între anii 1971 - 1984 datorită "efortului întregii națiuni" și a donațiilor generoase făcute de locuitorii mai înstăriți ai Varșoviei. În trecut, castelul a reprezentat resedința regilor polonezi, iar mai apoi a președintelui și a senatului. În prezent, palatul este deschis publicului pentru vizitare, cuprinzând numeroase săli și expoziții. Din Piața Zamkowy, zilnic se organizează tururi ghidate pietonale gratuite (inclusiv în limba engleză) și pot fi o alternativă excelentă de a descoperi orașul pentru cei care nu au prea mult timp la dispoziție.

Urmărind străduțele pietruite, am descoperit piața orașului vechi care își păstrează farmecul de odinioară. Tot aici se găsește și cea mai îndrăgită statuie și simbol al Varșoviei - "syrenka staromiejska". De-a lungul timpului, s-au țesut numeroase legende și povești cu privire la apariția sirenei, însă cea mai cunoscută legendă, cea a lui Artur Oppman, povestește cum două dintre fiicele zeului marin Triton au plecat într-o călătorie spre a cunoaște mările și oceanele lumii. Una dintre ele a decis să se oprească pe țărmul Danemarcei și poate fi admirată și astăzi la intrarea în portul din Copenhaga; cealaltă sirenă a înotat până în apele râului Vistula, și s-a oprit pentru a se odihni pe un țărm din apropierea Varșoviei, pe unde pescarii treceau adesea pentru a-i admira frumusețea și pentru a-i asculta vocea frumoasă. Aceași legendă spune că, un negustor lacom, auzind cântecele sirenei, i-a urmărit pe pescari și a capturat sirena. O altă legendă amintește că o sirenă a înotat din Marea Baltică până în apele Vistulei din dorința de a răzbuna moartea anticului apărător al orașului (Griffin), eroul fiind ucis în secolul al XVII-lea într-o luptă împotriva poporului suedez. Astfel, sirena a devenit apărătoarea Varșoviei, și totodată cel mai reprezentativ simbol al orașului. Din spusele localnicilor, statuia originală a sirenei a fost mutată în muzeul de istorie din Varșovia, fiind executată în bronz de către Ludwika Nitschowa, având-o ca model pe actrița Krystyna Krahelska.

Atmosfera de basm din centrul vechi al orașului este accentuată și de trăsurile trase de cai și care invită turiștii la un tur unic de oraș, de terasele pline, de artiștii stradali și de clădirile reconstruite cu mare grijă pentru a reda cât mai clar trecutul istoric arhitectural al orașului.

Alte obiective turistice interesante ce pot fi admirate și vizitate odată ajunși în centrul vechi sunt: Muzeul de istorie, fortăreața Varșoviei ("barbakan warszawski"), Catedrala Sf. Ioan, Biserica Iezuită sau Ogród Saski, cel mai vechi parc al orașului, aflat la 10 minute de mers din centrul vechi.

Un alt loc de promenadă adorat de turiști și de localnici deopotrivă este Nowy Świat ("Lumea Nouă"), stradă ce odinioară, în epocile medievale, era traversată de către regi în drumul lor spre Cracovia. În prezent, acest bulevard găzduiește numeroase magazine, cafenele, terase, baruri și restaurante elegante și moderne, fiind închis circulației rutiere pe durata verii, prilej cu care weekend de weekend se organizează târguri tradiționale sau cu tematică diversificată.

Ne-am continuat plimbarea prin Varșovia spre parcul regal Lazienki, nu înainte de a admira biserica Sf. Alexandru, un tribut adus țarului Alexandru I. Inițial pe acest loc s-a dorit construirea unui arc de triumf, dar la recomandarea țarului o biserică a fost înălțată după modelul Panteonului din Roma. Aflată la răscruce de drumuri, biserica este străjuită de statuia Sf. Ioan Nepomuk, ocrotitorul podurilor, drumurilor și al călătorilor, statuie ce a fost ridicată în 1752 pentru a comemora pavarea și iluminarea străzilor din Varșovia.

Varșovia este unul dintre cele mai verzi orașe europene, iar complexul palatului Lazienki, cu superbul său parc datând din secolul al XVII-lea, se întinde pe o suprafață de aproximativ 76 ha, fiind considerat una dintre bijuteriile "tezaurului" Poloniei, și unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa. Pe timpul verii, parcul Łazienki este locul preferat de recreere pentru mai mult de jumătate dintre locuitorii Varșoviei, și în cadrul său sunt incluse numeroase palate, case de vară, lacuri, pavilioane, conace, grădini superbe, monumente istorice, cafenele și restaurante. Totodată este un loc deosebit de important și pentru iubitorii de muzică, în fiecare zi de sâmbătă și duminică, din mai până în septembrie, fiind organizate concerte sau recitaluri de pian în grădinile cu trandafiri ce împrejmuiesc cel mai faimos monument dedicat lui Frederick Chopin, cel mai mare compozitor polonez. Statuia lui Chopin a fost ridicată înaintea celui de-al doilea Război Mondial, iar copacul stilizat de deasupra compozitorului reprezintă mâna și degetele unui pianist.

Pentru a vizita cele mai importante clădiri din parcul Łazienki, puteți opta fie pentru a cumpăra câte un bilet pentru fiecare palat în parte, fie mult mai avantajos este să achiziționați un one-day pass. Cardul ISIC este de mare folos în obţinerea unor reduceri substanţiale.

Palatul Łazienki, denumit și palatul pe apă sau palatul pe insulă, a fost reședința de vară a ultimului rege al Poloniei, Stanisław August Poniatowski. Palatul a fost construit inițial în secolul al XVII-lea și servea ca băi (Łazienki înseamnă "băi") și pavilioane private pentru Stanisław Herakliusz Lubomirsk, proprietarul castelului Ujazdów și a altor proprietăți din împrejurimi. Astfel, după cumpărarea lui în anul 1772 de către Poniatowski, palatul a fost transformat în resedință privată, planurile de construcție fiind proiectate de Domenico Merlini, unul dintre cei mai mari arhitecți europeni ai acelor vremuri. Deși grav afectat și distrus în mari proporții în timpul celui de-al doilea Război Mondial, palatul Łazienki a fost reconstruit și deschis publicului, păstrându-și stilul arhitectural elegant și deosebit. Ca o caracteristică dominantă, palatul este construit pe o insulă artificială care împarte lacul în două lacuri mai mici, și este legat de împrejurimile parcului prin niște poduri cu coloane corintice. Fațadele clădirii cuprind de asemenea numeroși pilaștri, precum și statui ce întruchipează eroi din mitologie.

În prezent, palatul poate fi vizitat aproape în întregime, iar cea mai spectaculoasă cameră ni s-a părut a fi de departe sala lui Solomon, decorată în cele mai extravagante forme ale stilului baroc și care conține o serie de picturi ce ilustrează istoria vieții lui Solomon. Aceste picturi au fost realizate pentru monarhul Stanisław August de către Marcello Baciarelli, iar unele dintre acestea îl înfățișează pe regele însuși ca un rege biblic.

Un alt monument arhitectural de excepție, este și Palatul Myślewicki care a preluat numele său de la satul ce se afla odinioară în apropierea actualei clădiri. Palatul a servit drept reședință nepotului regelui, prințul Józef Poniatowski, și a fost recondiționat păstrându-și stilul clasicist timpuriu. Ca și particularițăți se pot observa conturul rotund al "aripilor" și forma deosebită a acoperișului proiectat după modele din arta tradițională chineză.
Amfiteatrul sau "teatrul pe insulă" reprezintă o atracție turistică impresionantă ce amintește de ruinele Forumului Roman din Roma, fiind construit după modelul amfiteatrului de la Herculaneum. Situat pe malul lacului, amfiteatrul prezintă ca și caracteristică separarea publicului de scenă prin intermediul unui mic canal de apă. De-a lungul verii aici au loc reprezentații a numeroase piese de teatru (majoritatea în limba poloneză), fiind organizate și evenimente dedicate baletului sau dansului contemporan.

Dacă timpul vă mai permite, vă recomand să vizitați și Casa Albă (o superbă casă de vară construită în 1774 pentru surorile regelui și care găzduiește o colecție de obiecte de mobilier și decorațiuni), impresionanta Orangerie veche, Noua Orangerie (construită din fontă și sticlă), templul Dianei și templul egiptean.

Considerată cea mai dinamică metropolă din Europa Centrală, Varşovia este unul dintre oraşele care a cunoscut o puternică ascensiune economică în ultimii ani, şi atrage anul milioane de turişti însetaţi de cultură, muzică, artă, arhitectură şi diversitate. Fără nicio ezitare, Varșovia este unul dintre orașele care m-au impresionat profund și pe care mi-aș dori oricând să îl redescopăr.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers