Valea Doabrei, parte a Parcului Natural Cozia

Valea Doabrei, parte a Parcului Natural Cozia
 
 

Valea Doabrei este situată în grupa Parâng a Carpatiilor Meridionali cuprinzând partea sud-estică a Muntilor Lotrului, în zona de nord a orașului Brezoi din județul Vâlcea.
Această zonă face parte din Parcul Natural Cozia, fiind o zona cu peisaje frumoase (vederile pitoresti de pe anumite varfuri sau poieni înalte fiind captivante), cu o flora si fauna bogata in specii de plante rare
(cum ar fi floarea de colt) , dar si cu un relief bogat in forme sculpturale interesante sau grote, formate de factori de eroziune. De asemenea in zona exista mai multe izvoare si paraiase care se unesc si formeaza paraul Doabra.

Ce anume are deosebit Valea Doabrei?

Unicitatea acestei zone o reprezintă formele sculpturale ale reliefului, care s-au format în urma actiuni factorilor de eroziune. Aceste forme sunt cunoscute sub numele de Coltii Zimbrului și apar ca niste pereți înalți cu găuri care se succed și se înalță unul după altul.
Un alt punct de atracție al acestei văi îl reprezintă vârful Țurțudanu, cu o înălțime de 563 metri, fiind localizat la intrarea în Valea Doabrei. La poalele Vârfului Primăvara se gasesc dediței ( denumiți în zonă brandușe de primavară ) dar și alte specii de plante.
De alftel, o altă caracteristică a zonei este aceea a vegetației și a faunei. Vegetația prezintă pe langă pădurile de foioase specii de flori rare dar și comune cum ar fi anglicei, viorele, toporași sau ghiocei, floare de colt, care creste in aceasta zonă la cea mai mica altitudine din țară, sau iedera albă.

Cui ai recomanda sa viziteze Valea Doabrei?

Locul este destinat celor care iubesc natura și peisajele frumoase - Varfurile Țurțudanu sau Zimbru oferind priveliști minunate asupra orașului sau a zonelor limitrofe. Celor care vor sa vadă forme de relief interesante, iubitorilor de drumeți montane (aici fiind prezente mai multe trasee turistice care traverseaza valea dinspre orasul Brezoi înspre alte zone sau localitați).

Ce te-a impresionat cel mai mult la Valea Doabrei?

Peisajele oferă priveliști superbe asupra zonelor din jur, impresionând orice calător care vine în această zonă. Un alt lucru care impresionează este gama larga de forme de relief care se găsesc în această zonă: stânci, văi ale pâraielor, vârfuri, grote dar și poieni. De asemenea vegetatia și fauna acapareaza privirea oricarui iubitor de plante și animale prin oferta bogată care este prezentă în acestă zonă.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Valea Doabrei

Accesul rutier în zonă se face prin intermediul DN7 ( E81 ) între Ramnicul Vâlcea și Sibiu, în dreptul punctului Gura Lotrului se cotește la stânga pe DN 7A până în centrul orașului Brezoi ( punctul Primaria orasului ). De acolo se traverseaza podul peste râul Lotru, la capatul caruia se poate găsi un panou informativ privind zona de acces.
Principalele trasee turistice din zonă sunt :
- Brezoi - Vârful Țurțudanu , marcat cu triunghi roșu și având o durată de aproximativ o oră;
- Brezoi - Vârful Doabra - Vârful Sulița, marcat cu triunghi roșu și având o durată de 3 ore;

În zonă există pensiuni și moteluri care oferă posibilitatea de cazare și masă cu mâncăruri traditionale românești sau regionale. Cele mai importante puncte de cazare sunt : Motel Class aflat la intrarea în oraș, Pensiunea Vultureasa (cotată cu 3 stele și având o capacitate de 6 camere), Pensiunea Ramona (cotată la 2 stele și având o capacitate de 5 camere , aflată în apropierea orașului) si Pensiunea Alex (cotată la 2 stele și cu o capacitate de 8 camere).

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Diaconescu Ionel si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Valea Doabrei

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers