Vaduz, o capitală fermecătoare într-un microstat

Vaduz, o capitală fermecătoare într-un microstat
 
 

Vaduz este una dintre cele mai mici capitale europene, ce seamănă mai degrabă cu o stațiune de munte. Deși marea mea pasiune sunt city break-urile în metropole uriașe, nu am putut rata ocazia de a vizita acest orășel fermecător din inima microstatului Liechtenstein.

Liechtenstein este o mică țară înghesuită în Alpi, între Elveția și Austria. Are o suprafață de doar 160 kilometri pătrați, întregul stat fiind mai mic decât Cluj-Napoca. Vaduz este orașul cel mai mare si capitala acestei națiuni, aici fiind și reședința oficială a familiei regale.

Vaduz

Eu am ajuns în acest oraș fermecător cu mașina, venind din Austria. Îndată ce am trecut granița (unde ne-au fost controlate documentele), am descoperit un tărâm desprins parcă din poveștile cu zâne. Casele cu forme delicate erau așezate pe culmile munților perfect verzi, micile localități erau frumos îngrijite, asta deși rare ori vedeai câte un om pe stradă. După un drum relaxant cu mașina, de aproximativ 10 kilometri, printre peisaje alpine de excepție, am întrezărit silueta Castelului Vaduz cocoțată pe un deal.

Liechtenstein este una dintre cele mai bogate țări din lume, dar asta nu înseamnă că trebuie să cheltui o avere pentru a vizita Vaduz. Orașul este mai mult pietonal, așa că cel mai bine este să lași mașina undeva la ieșire din oraș și să explorezi pe jos.

Ce să vezi în Vaduz

Vaduz

Aproape toate atracțiile turistice din Vaduz se află pe o singură stradă, și anume Städtle (ce înseamnă oraș mic), excepție făcând Castelul Vaduz care se află pe un deal deasupra orașului. Eu am pornit la pas de lângă fermecătoarea clădire a primăriei, ce seamănă mai mult cu un han simpatic, decât cu o clădire oficială. Centrul orașului Vaduz, Städtle, este închis complet mașinilor, fiind mărginit de o sumedenie de restaurante și cafenele șic.

Prima clădire care mi-a sărit în ochi are forma unui cub gri închis, aproape negru. Acesta este Kunstmuseum Liechtenstein, adică Muzeul de Artă Modernă și Contemporană. În interior vizitatorii pot admira o colecție interesantă de picturi și sculpturi precum și colecția națională de artă a Principatului Liechtenstein. Mie mi-a plăcut mai mult designul clădirii care, dacă te uiți mai aproape, observi că în fațadă sunt încorporate mici pietricele de rău care creează o textură interesantă.

Kunstmuseum Liechtenstein

Liechtenstein are o adevărată "pasiune" pentru timbre, iar în Vaduz acest lucru este vizibil la fiecare colț de stradă... literalmente. Dacă ești atent, pe jos vei vedea, din loc în loc, timbre uriașe încorporate în caldarâm. Nu departe de Kunstmuseum Liechtenstein am dat de Muzeul Timbrelor, unde poți afla mai multe despre istoria serviciului poștal din Liechtenstein și unde poți admira o colecție uriașă de timbre. Intrarea în muzeu este gratuită, iar dacă ești pasionat de filatelie, acest muzeu va fi cu siguranță preferatul tău.

În continuare am văzut Centrul Turistic unde poți afla mai multe informații despre Vaduz, dar și despre diferite tururi ce se organizează pe la viile și cramele din Liechtenstein. Tot aici poți cumpăra timbre speciale pentru colecția ta și o mulțime de alte suveniruri. Dacă nu ești sigur ce valută se folosește, poți sta liniștit. În majoritatea magazinelor se acceptă atât euro cât și franci elvețieni. Centrul Turistic este găzduit într-o clădire modernă realizată din lemn și sticlă, foarte ușor de remarcat printre celelalte clădiri clasice.

Lângă acest centru turistic am dat de Liechtensteinisches Landesmuseum sau Muzeul Național Liechtenstein. Clădirea muzeului datează din secolul al XV-lea, având o mulțime de alte funcții de-a lungul secolelor, inclusiv de tavernă și clădire guvernamentală. Astăzi, curioșii pot admira colecția fascinantă de artefacte ce zugrăvesc istoria micuțului Liechtenstein, precum și o colecție de istorie naturală.

Vaduz

Lângă Muzeul Național Liechtenstein, în Peter-Kaiser-Platz, se află un parc neobișnuit, cu rânduri de copaci frumos aranjați printre pietricele albe și pereți din dale de un galben deschis. Tot aici poți admira și Guvernul Principatului Liechtenstein, găzduit într-o superbă clădire clasică, precum și Parlamentul, cu forma sa triunghiulară, greu de ratat.

La final, în capătul Städtle vei observa silueta Catedralei din Vaduz sau Catedrala Sf. Florin. Realizată în stil neo-gotic, catedrala a fost consacrată în 1873, aici fiind înmormântați prințul Franz Joseph al II-lea de Liechtenstein și soția sa, contesa Georgina von Wilczek.

Castelul Vaduz

Castelul Vaduz

Dacă mai ai răbdare fă o plimbare și până la Castelul Vaduz ce tronează impunător peste întregul oraș. Castelul Vaduz se află pe un deal de 120 de metri, clădirea fiind vizibilă din orice colț al orașului. Castelul a fost construit în secolul al XII-lea, fiind extins de mai multe ori de-a lungul timpului. Acesta este reședința familiei regale, așa că nu este deschis vizitatorilor.

Atracții turistice în Vaduz

Dacă îți mai rămâne timp, eu îți recomand să vizitezi și Cramele Regale ale Prințului de Liechtenstein, precum și vechiul pod peste râul Rin, cunsocut și sub numele de Alte Rheinbrücke. Acest pod acoperit este realizat în totalitate din lemn și leagă Vaduz de orașul Sevelen din Elveția. Datând din 1901, acesta este singurul pod din lemn rămas pe cursul Rinului.

Chiar dacă excursia mea în Vaduz a durat doar câteva ore, a fost una memorabilă. Deși este un oraș cu o atmosferă calmă, Vaduz se mândrește cu o cultură bogată și fascinantă, fiind un deliciu să o descoperi pe străduțele sale cochete.

Citește și: 7 locuri pustii unde poți petrece o vacanță liniștită

Tu ai vizitat Vaduz? Ce ți-a plăcut cel mai mult în acest oraș?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers