Vacanţă în Serbia: Mănăstirile din Parcul Naţional Fruška Gora

Vacanţă în Serbia: Mănăstirile din Parcul Naţional Fruška Gora
 
 

Declarat parc naţional în anul 1960, domeniul din Srem este un amestec de natură şi spiritualitate, la numai 30 minute de Novi Sad. Cei care se aşteaptă doar la simple drumeţii aici, au o surpriză în cale, o surpriză legată de numărul impresionant de mănăstiri aflate aici. Nu este de mirare că Parcul Naţional Fruška Gora a primit denumirea de Muntele Sfânt al Nordului Serbiei, comparându-se astfel cu Muntele Atos.

Nu mai puţin de 16 mănăstiri au apărut în secolul 12 şi 15 în Fruška Gora. Din nefericire, multe dintre acestea au fost distruse parţial sau complet de-a lungul războaielor din istoria tumultoasă a Serbiei şi reconstruite sau renovate în stilul Baroc al secolelor următoare.

Noi am vizitat doar două dintre cele 16 frumoase mănăstiri ale Parcului Fruška Gora, dar şi celelalte sunt deosebit de uşor de găsit, deoarece există indicatoare peste tot (către toate monumentele şi atracţiile turistice din parc), iar complexele monahale sunt accesibile în mare parte cu maşina.

Mănăstirea Novo Hopovo

Prima oprire a fost Mănăstirea Novo Hopovo. În faţa ei, turistul curios găseşte o hartă cu toate mănăstirile din parc. Prima atestare documentară a acesteia indică anul 1641, însă tradiţia spune că a fost ridicată de despoţii dinastiei Branković, iar inscripţia de deasupra uşii de pe latura vestică a mănăstirii indică anul de construcţie 1576.

La începutul secolului 20, toate frescele interioare au fost acoperite cu uleiuri colorate, ce au afectat şi modificat complet decorul interior al mănăstirii. Însă în anul 1953, au început eforuturile de restaurare a vechilor monumente, iar frescele au fost scoase din nou la lumină. Acest aspect este uşor de observat pe pereţii interiori în locurile în care culorile şi formele se suprapun.

Însemnele medievale şi înscripţiile chirilice sunt explicate cu plăcere de către călugării aflaţi aici (dar doar în limba sârbă) sau de ghizii locali. Din curtea mănăstirii, poţi achiziţiona: rachiu, miere şi alte produse naturale.

Mănăstriea Krušedol

A doua oprire, Mănăstirea Krušedol ne-a impresionat nu numai prin dimensiuni, ci şi prin aspectul diferit faţă de Novo Hopovo. În mijlocul unui câmp de păpădie, cu o poartă impozantă şi roşie, mănăstirea renovată în exterior este înconjurată de flori colorate şi de multă activitate. Pe turnul mănăstirii, cu litere aurii, stau cu mândrie cei doi ani ai renovărilor acesteia: 1726 şi 2004.

Mănăstirea a fost ridicată în perioada 1509-1516, de asemenea de către un despot al dinastiei Branković, episcopul Maxim şi mama sa, Angelina.

Fiecare mănăstire din Parcul Naţional Fruška Gora are ceva de oferit celor care îi trec pragul. O istorie tumultoasă, conducători celebri şi unele dintre cele mai frumoase picturi interioare... toate merită descoperite şi admirate!

   

Vacanţa în Serbia poate însemna şi mai mult. Citeşte şi despre:

Află mai multe despre destinaţiile de vacanţă ale Serbiei de pe site-ul National Tourism Organisation of Serbia!

National Tourism Organization of Serbia

Realizat in colaborare cu: National Tourism Organization of Serbia

National Tourism Organization of Serbia organizează evenimente şi tururi cu tematică specifică pentru a promova vinurile, mănăstirile, vacanţele active, atracţiile turistice şi relaxarea pe întreg teritoriul Serbiei. 

Află mai multe despre Serbia >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers