Vacanţă în Serbia: Fortăreaţa Petrovaradin

Vacanţă în Serbia: Fortăreaţa Petrovaradin
 
 

Fortăreaţa Petrovaradin este un simbol al Serbiei. Parte din orăşelul cu acelaşi nume, despărţit de cursul Dunării de oraşul Novi Sad, a primit numele simbolic de Gibraltar al Dunării, deoarece a fost legătura permanentă dintre cele două maluri, încă de la începerea construcţiei sale în anul 1692 şi de-a lungul tumultoaselor evenimente care au marcat istoria Serbiei.

Istoria de la Petrovaradin

Pe malul drept al fluviului, Sebastian Le Pestre de Vauban sau Marchizul de Vauban a imaginat o fortăreaţă imensă, ce a deservit în timp ca punct de apărare şi graniţă militară la Dunăre. Dacă Vauban îţi sună cunoscut, trebuie să ştii că a devenit mai târiu numele unui stil arhitectural, pe care în România îl poţi admira la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Numele cetăţii are o traducere multilingvistică: petra vine din latină şi înseamnă stâncă, var vine din maghiară şi înseamnă oraş, iar din vine din turcă şi înseamnă credinţă. Aşadar, Petrovaradin înseamnă "oraşul de pe stâncă, puternic asemenea credinţei".

Fortăreaţa Petrovaradin de astăzi

De pe podul ce traversează Dunărea, din parcul de pe malul opus ai parte de unele dintre cele mai frumoase vederi cu uriaşa cetate. La un pas mai aproape deja simţi că păşeşti în istoria Serbiei şi descoperi o mulţime de atracţii chiar după zidurile fortificaţiei.

Turnul cu ceas de la Petrovaradin

Turnul cu ceas din Bastionul Ludwig este probabil unul dintre cele mai uşor de recunoscut simboluri ale Fortăreţei Petrovaradin, faimos pentru faptul că limba lungă indică ora, iar cea scurtă minutele, invers faţă de ceasurile obişnuite, pentru ca cei care navighează pe Dunăre să vadă mai bine orele.

Muzeul Oraşului Novi Sad este găzduit de clădirea vechiului depozit de arsenal, una dintre cele mai impresionante din interiorul fortăreţei. Alături de acesta se află şi un hotel elegant şi rafinat, creat în stil medieval, Academia de Artă, Observatorul şi Arhivele Oraşului.

Catacombele fortăreţei sunt un alt punct de interes. Lungi de 16 km vor reprezenta cu siguranţă un punct de atracţie pentru mine cel puţin, deoarece nu am avut ocazia să mă rătăcesc prin ele acum. Am înţeles că e nevoie de ghid în orice caz! Laughing

În plus, în interiorul fortăreţei Petrovaradin vei descoperi cafenele, restaurante şi puncte de belvedere la Dunăre numai bune pentru fotografii incredibile. Dacă urmăreşti evenimentele internaţionale, atunci trebuie să ştii că tot aici are loc în luna iulie EXIT, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din Europa, dar şi alte evenimente dedicate promovării Serbiei, vinurilor, culturii locale şi aşa mai departe.

Poze deosebite cu Fortăreaţa Petrovaradin

   

Vacanţa în Serbia poate însemna şi mai mult. Citeşte şi despre:

Află mai multe despre destinaţiile de vacanţă ale Serbiei de pe site-ul National Tourism Organisation of Serbia!

National Tourism Organization of Serbia

Realizat in colaborare cu: National Tourism Organization of Serbia

National Tourism Organization of Serbia organizează evenimente şi tururi cu tematică specifică pentru a promova vinurile, mănăstirile, vacanţele active, atracţiile turistice şi relaxarea pe întreg teritoriul Serbiei. 

Află mai multe despre Serbia >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers