Vacanţă în Serbia: Fortăreaţa Kalemegdan din Belgrad

Vacanţă în Serbia: Fortăreaţa Kalemegdan din Belgrad
 
 

Fortăreaţa Kalemegdan şi parcul din Belgrad sunt mai mult decât o parte a istoriei oraşului. Cele două formează împreună un simbol local, iar pentru vizitatori, atât locuitori ai capitalei Serbiei, cât şi turişti, este un loc de întâlnire cu trecutul şi un spaţiu de promenadă cum nu-ţi este dat să vezi în alte locuri.

Cum ajungi în Parcul Kalemegdan

Dacă ai rătăcit pe străzile din centrul vechi al Belgradului, atunci trebuie să ştii că din zona pietonală, dacă urmezi strada Knez Milova, vei ajunge imediat la Parcul Kalemegdan şi la cetatea Belgradului. În interior vei descoperi o mulţime de alte atracţii, deoarece în cuprinsul cetăţii sunt ascunse numeroase simboluri istorice şi culturale ale Belgradului.

Victor: simbolul oraşului

Victor este statuia uriaşă ce a ajuns un simbol al Belgradului, chiar dacă la realizarea sa, de către Ivan Meštrović, nu a fost primită ca parte din fântâna Terazije. Publicul şi-a exprimat atunci îngrijorarea pentru dispunerea unei statuete atât de mari a unui bărbat gol în acel loc. În anul 1928, Victor şi-a găsit într-un final locul pe un piedestal înalt din Fortăreaţa Belgradului.

Statuia cunoscută sub numele de Victor se mai numeşte şi Pobednik şi a fost realizată pentru a comemora victoriile Serbiei asupra Imperiilor Austro-Ungar şi Otoman de-a lungul războaielor ce au avut loc pe teritoriul balcanic. Şoimul şi sabia sunt simboluri ale apărării Belgradului, orientate asemenea statuii spre confluenţa dintre Sava şi Dunăre şi mai departe spre Munţii Fruška Gora, unde se afla graniţa cu Imperiul Austro-Ungar de altă dată.

Victor: simbolul oraşului

Biserica Ružica

Biserica Ružica este un mic lăcaş de cult din interiorul fortăreţei, care în secolul 18 a funcţionat ca magazie de muniţie. Acoperit cu plante căţărătoare, îţi va fura privirea imediat, însă interiorul ascunde detalii pe care nu mulţi turişti le observă: candelabrele sunt asamblate din pistoale, cartuşe şi săbii.

Biserica Ružica

Biserica Ružica

Muzeul Militar

Între fortificaţiile cetăţii, turiştii pot descoperi şi un muzeu militar în aer liber. Tunuri, tancuri şi alte echipamente militare stau dispuse gata parcă să apere oricând zidurile de la Kalemegdan. Te poţi plimba printre ele în voie şi poţi face o mulţime de fotografii. Laughing

Muzeul Militar

Zidurile fortăreţei Belgradului

Zidurile au devenit o parte din viaţa de zi cu zi a locuitorilor oraşului. Dincolo de a fi o bucată de istorie, sunt astăzi un loc de promenadă şi de relaxare, un loc de întâlnire pentru tinerii din Serbia. Deşi semnele de pe margine avertizează în legătură cu pericolul unei eventuale căderi de la înălţime, lumea pare că s-a obişnuit cu relaxarea la margine de fortăreaţă. Cool

Zidurile Kalemegdan

Alte atracţii din Kalemegdan

La o plimbare şi o şedere mai lungă în fortăreaţa din Belgrad vei avea şansa să descoperi şi mai multe locuri minunate, cum ar fi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Capela Sf. Parascheva şi altele. Ce am ratat şi pentru ce cu siguranţă merită să mă întorc la Belgrad sunt tunelele subterane lungi şi încâlcite. O parte dintre acestea sunt încă neexplorate şi nu sunt deschise publicului, dar te poţi bucura de un tur ghidat în cele deja amenajate pentru turiştii dornici să descopere Belgradul subteran.

Poze deosebite din Kalemegdan

   

Vacanţa în Serbia poate însemna şi mai mult. Citeşte şi despre:

Află mai multe despre destinaţiile de vacanţă ale Serbiei de pe site-ul National Tourism Organisation of Serbia!

National Tourism Organization of Serbia

Realizat in colaborare cu: National Tourism Organization of Serbia

National Tourism Organization of Serbia organizează evenimente şi tururi cu tematică specifică pentru a promova vinurile, mănăstirile, vacanţele active, atracţiile turistice şi relaxarea pe întreg teritoriul Serbiei. 

Află mai multe despre Serbia >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers