Vacanţă în Serbia: cultură, istorie şi vin în Sremski Karlovci

Vacanţă în Serbia: cultură, istorie şi vin în Sremski Karlovci
 
 

Sremski Karlovci este un centru cultural şi istoric de o importanţă deosebită în Serbia, aflat la numai 11 km de Novi Sad. Importanţa istorică a acestei mici localităţi este dată de faptul că aici a fost semnat Tratatul de pace din 1699, dintre austrieci şi turci. Numeroasele clădiri istorice şi religioase, dar şi regiunea bogată din punct de vedere viticol, fac din Sremski Karlovci o destinaţie completă.

Reşedinţa Patriarhului şi Catedrala Sf. Nicolae din Sremski Karlovci

Unele dintre cele mai impresionante monumente din centrul oraşului Sremski Karlovci îţi fură privirea imediat. Reşedinţa Patriarhului este o clădire impresionantă, construită în secolul 19 în stil baroc şi renascentist. În interior se află Muzeul Bisericii Ortodoxe Sârbeşti, cu o colecţie impresionantă de icoane.

Catedrala Ortodoxă Sf. Nicolae a fost construită în perioada 1758-1762, însă faţada exterioară a fost renovată şi modificată între anii 1907 şi 1910. La momentul vizitei noastre, un cor al Seminarului Teologic din Sremski Karlovci acompania slujba obişnuită, aşa că am avut parte de un moment încărcat de spiritualitate din vocile grupului imens de tineri.

În spatele celor două se află şi o mică cramă a bisericii şi un magazin din care puteţi achiziţiona vinuri de producţie locală.

Fântâna celor 4 lei

Fântâna celor 4 lei se află în centrul oraşului şi este greu de ratat, deoarece este realizată din marmură roşie. Construită în 1799, fântâna cu apă potabilă este înconjurată de legendă. Aceasta spune că oricine bea din apa fântânii se va întoarce în Sremski Karlovci şi se va căsători. Eu n-am băut din ea, dar acum sunt curioasă dacă cei din grup care au băut se vor întoarce aici. Laughing

Fântâna celor 4 lei

Primăria Sremski Karlovci

Primăria din Sremski Karlovci a fost construită în perioada 1808-1811 şi se află în centrul oraşului. Clădirea în stil neoclasic a fost locul proclamaţiei Ducatului Sârbesc al Vojvodinei din mai 1848. La parterul clădirii se află şi un magazin cu suveniruri, de unde poţi achiziţiona o mică amintire cu Sremski Karlovci.

Primăria Sremski Karlovci

Şcoala de Gramatică Karlovci

Poate unul dintre cele mai importante simboluri istorice şi culturale ale oraşului este Şcoala de Gramatică Karlovci. Aceasta este cel mai vechi liceu din Serbia şi a fost construit în anul 1791 iniţial, clădirea actuală datând din 1891. În prezent, liceul este dedicat complet profilului filologic.

Capela Fecioarei Maria a Păcii

Capela Fecioarei Maria a Păcii este un alt monument important din Sremski Karlovci. Din păcate nu am putut intra, însă am putut admira micuţa biserică din exterior. Importanţa acesteia este dată de faptul că a fost construită pe locul în care s-a semnat Tratatul de la Karlovci din 26 ianuarie 1699, care a pus capăt Războiului de Asediu al Vienei (1683-1699).

Capela Fecioarei Maria a Păcii

    

Vacanţa în Serbia poate însemna şi mai mult. Citeşte şi despre:

Află mai multe despre destinaţiile de vacanţă ale Serbiei de pe site-ul National Tourism Organisation of Serbia!

National Tourism Organization of Serbia

Realizat in colaborare cu: National Tourism Organization of Serbia

National Tourism Organization of Serbia organizează evenimente şi tururi cu tematică specifică pentru a promova vinurile, mănăstirile, vacanţele active, atracţiile turistice şi relaxarea pe întreg teritoriul Serbiei. 

Află mai multe despre Serbia >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers