Vacanţă în Serbia: atracţii turistice din Belgrad

Vacanţă în Serbia: atracţii turistice din Belgrad
 
 

Belgradul este capitala Serbiei şi, ca orice oraş mare, are darul de a zăpăci turiştii. Sunt atât de multe locuri de văzut aici, încât poate fi copleşitor pentru cel care vrea să le vadă pe toate. În continuare, îţi arăt câteva dintre cele mai interesante atracţii turistice ale Belgradului, pe lângă celebra Fortăreaţă Kalemegdan.

Parcul Topčider

Parcul Topčider este unul dintre cele mai vechi din Belgrad şi se află pe râul cu acelaşi nume. Acesta a avut rol de parc regal, destinat folosinţei conducătorilor Belgradului, până în anul 1903 când a fost deschis publicului larg. Astăzi, parcul impunător este un loc ideal de joacă pentru cei mici, un loc în care poţi opta pentru plimbări călare, dar şi în care poţi vizita Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel, Fântânile Vračar, Fântâna Prinţului Miloš, Reşedinţa Prinţului Mihailo, Reşedinţa Prinţului Miloš în care se află Muzeul de Istorie al Serbiei şi multe altele. Unul dintre cele mai impresionante monumente naturale ale Parcului Topčider este sicomorul, un copac gigant, susţinut de o structură scheletică impresionantă.

Muzeul de Istorie a Iugoslaviei

Poate unul dintre cele mai fascinante muzee ale Belgradului, Muzeul de Istorie a Iugoslaviei este o amintire vie a perioadei conducerii lui Josip Tito Broz. Muzeul a fost inaugurat în 1996 şi este un simbol al istoriei recente a Serbiei. Acesta este împărţit în 2 părţi: Muzeul 25 mai, Casa Florilor şi Vechiul Muzeu şi este acum găzduit de reşedinţa oficială a lui Josip Tito Broz. În parcul reşedinţei, vizitatorii pot admira statuia lui Tito şi alte sculpturi primite de acesta de la diverşi artişti locali celebri. În interior se află numeroase exponate legate de cadourile primite de preşedintele iugoslav, biroul acestuia, obiecte personale şi fotografii. În mijlocul Casei Florilor se află mormântul lui Josip Tito Broz şi al soţiei sale, Jovanka Broz.

Catedrala Sf. Sava

Catedrala Sf. Sava este cu siguranţă cel mai important şi mai cunoscut monument religios din Belgrad. Este una dintre cele mai mari biserici din lume şi este dedicată Sf. Sava, creatorul Bisericii Ortodoxe Sârbeşti şi un personaj important al culturii şi istoriei Serbiei. Impresionantele cupole albastre sunt uşor de recunoscut de la depărtare. Povestea catedralei a început în 1935, însă războaiele şi numeroasele bombardamente din Belgrad au oprit construcţia un timp.

Abia în anul 1989, cupola de 4000 tone, construită în interiorul catedralei, a fost ridicată deasupra zidurilor şi aşezată peste acestea alături de crucea din vârf. Până în anul 2009 au mai fost adăugate clopotele şi finisajele faţadei. În prezent, se lucrează la mozaicurile care vor acoperi pereţii interiori ai catedralei... încă un motiv bun pentru a reveni la Belgrad şi pentru a admira evoluţia acestui maiestuos monument religios.

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija sau Marea Belgradului este un lac deosebit înconjurat de o plajă cu pietricele, păduri dese şi multe, multe terase. Chiar şi în luna aprilie, când am ajuns aici, locul era înţesat de lume. De o parte a malului, terasele de cafenele şi restaurante erau pline de familii şi tineri dornici de relaxare sub razele soarelui; de partea celalaltă zonele amenajate cu umbreluţe colorate şi şezlonguri aşteptau cuminţi vara şi venirea primilor curajoşi gata să facă o baie în lac.

Skadarlija

O aventură în Belgrad nu poate fi completă fără o noapte în Skadarlija. În inima Belgradului, această stradă boemă cu alei pietruite a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri ca un loc de întâlnire al artiştilor, motiv pentru care galeriile de artă se găsesc aici la tot pasul. Acesta sunt însoţite de numeroase restaurante sau kafane, locuri în care mâncarea delicioasă şi băuturile licoroase se împletesc în fiecare seară cu muzica de petrecere. Toate acestea îţi vor da senzaţia că timpul stă pe loc, că te-ai întors în trecut şi că nu ai nicio grijă. Acum înţeleg de ce multora le era greu să plece de aici şi de ce şi-au cumpărat case pe această stradă. Nu este de mirare că există zicala: "Cel care nu a vizitat Skadarlija niciodată, nu a vizitat de fapt nici Belgradul niciodată."

   

Vacanţa în Serbia poate însemna şi mai mult. Citeşte şi despre:

Află mai multe despre destinaţiile de vacanţă ale Serbiei de pe site-ul National Tourism Organisation of Serbia!

National Tourism Organization of Serbia

Realizat in colaborare cu: National Tourism Organization of Serbia

National Tourism Organization of Serbia organizează evenimente şi tururi cu tematică specifică pentru a promova vinurile, mănăstirile, vacanţele active, atracţiile turistice şi relaxarea pe întreg teritoriul Serbiei. 

Află mai multe despre Serbia >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers