Vacanţă în Serbia: Art Nouveau în Subotica

Vacanţă în Serbia: Art Nouveau în Subotica
 
 

Poate că unul dintre oraşele mele preferate din Serbia a devenit instant Subotica. De cum am coborât din bus mi-am dat seamă că, pe lângă Novi Sad, aici cu siguranţă trebuie să mă întorc. De ce? Pentru că Subotica este un fel de Timişoara mai mică, cu mai multe clădiri renovate şi cu un spirit vestic pur şi simplu adorabil.

Aşadar, la puţin peste 160 km de Timişoara se află un oraş sârbesc ce abundă de clădiri deosebite, mărci ale stilului Art Nouveau, pe care şi cei mai necunoscători într-ale arhitecturii le vor îndrăgi oricum.

Palatul Raichle

Palatul Raichle a fost cel cu care a început vizita noastră şi motivul pentru care am îndrăgit Subotica din primul minut. Cool Clădirea cu superbe decoraţiuni a fost construită în anul 1904 de către arhitectul Ferenc Raichle pentru a-i fi casă şi studio de design. Astăzi clădirea găzduieşte Galeria de Artă Modernă Likovni susret.

Primăria Subotica

Primăria Subotica a fost una dintre cele mai mari surprize de aici. În primul rând pentru că, la o privire exterioară, este o clădire impresionantă şi plină de decoraţiuni. Toate acestea ar fi pregătit ce se afla în interior, adică şi mai multe decoraţiuni. De la acoperişul plin de culoare, la picturile interioare, vitralii şi o sală de şedinţe în care pur şi simplu nu am ştiut în ce direcţie să fac poze, totul este impresionant în această primărie. Bonus: pentru mai puţin de 1 euro poţi urca în turnul primăriei, adică la 45 m înălţime! După ce îţi tragi sufletul vei putea să te bucuri şi de peisajul urban impresionant. Laughing

Şi puţină istorie: Primăria din Subotica a fost construită în perioada 1908-1912, iar elementele Art Nouveau cu care este decorată sunt acompaniate de cele romantice alte folclorului maghiar. Picturile de pe pereţii interiori şi vitraliile au necesitat 2 ani pentru realizare!

Sinagoga din Subotica

Asemenea Sinagogii din Novi Sad, cea din Subotica este astăzi scoasă din funcţiune. A rămas însă ca simbol al marii comunităţi evreieşti a Serbiei, fiind construită în anul 1902. Astăzi, Sinagoga este un spaţiu dedicat concertelor şi evenimentelor artistice şi culturale din Subotica.

De-a lungul străduţelor ce converg în piaţa deschisă în care se află Primăria Subotica vei avea ocazia să admiri o mulţime de alte clădiri, fie ele în stilul Art Nouveau sau nu. În galeria foto poţi vedea şi alte locuri din Subotica care mi-au atras mie atenţia şi care m-au făcut să mă gândesc cu drag la acest oraş frumos. Laughing

    

Vacanţa în Serbia poate însemna şi mai mult. Citeşte şi despre:

Află mai multe despre destinaţiile de vacanţă ale Serbiei de pe site-ul National Tourism Organisation of Serbia!

National Tourism Organization of Serbia

Realizat in colaborare cu: National Tourism Organization of Serbia

National Tourism Organization of Serbia organizează evenimente şi tururi cu tematică specifică pentru a promova vinurile, mănăstirile, vacanţele active, atracţiile turistice şi relaxarea pe întreg teritoriul Serbiei. 

Află mai multe despre Serbia >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers