Vacanță în Portugalia: 12 locuri pe care să le vizitezi în Porto – partea întâi

Vacanță în Portugalia: 12 locuri pe care să le vizitezi în Porto – partea întâi
 
 

Fără nicio îndoială, cea mai frumoasă parte a vacanței mele în Portugalia a fost faptul că am putut să vizitez superbul oraș Porto. Deoarece am petrecut o săptămână la ocean în Espinho, la doar 22 de kilometri de Porto sau o jumătate de oră de mers cu trenul, am avut ocazia de a vizita de mai multe ori acest oraș colorat. Astfel, am luat la pas fiecare străduță fermecătoare, fiecare pantă și fiecare obiectiv turistic impresionant și m-am întors de acolo cu o mulțime de poze frumoase. Așadar, dacă ajungi până la capătul continentului, iată ce locuri minunate trebuie să vizitezi în Porto.

Citește și: Vacanță în Portugalia: o săptămână de vis la ocean în Espinho

Podul Luis I

Cel mai popular loc din Porto este un pod peste râul Douro. Grandiosul Pod Luis I legă Porto de orașul Vila Nova de Gaia și are două etaje. Partea inferioară este Avenida da Republica, în timp ce partea superioară acomodează linia de metrou. Pietonii se pot plimba pe ambele "etaje", dar cel superior, bineînțeles oferă cele mai spectaculoase priveliști. 

Atractii turistice Porto

Dacă este să alegi un singur loc din Porto pe care să-l vizitezi, atunci trebuie să traversezi acest pod impresionant, el însuși o bijuterie arhitectonică, realizată de un asistent al faimosului inginer Gustave Eiffel. Nimic nu se compară cu o plimbare pe această structură, mai ales înainte de apus, când întregul oraș și râul este cuprins de lumina caldă a soarelui.

Podul Luis I

Dacă vrei să admiri întreaga panoramă cu tot cu Podul Luis I, îți recomand să faci o plimbare până la Podul do Infante. Alte puncte de belvedere excelente sunt Mănăstirea Serra do Pilar sau Parcul Jardim do Morro, ambele din Vila Nova de Gaia. De aici poți admira perfect podul, precum și coloratul cartier Cais da Ribera.

Catedrala din Porto

Orașul Porto se mândrește cu o mulțime de biserici și catedrale frumos decorate cu magnificele azulejos, dar niciuna nu se compară cu uriașa Catedrală sau Se do Porto. Cocoțată pe un deal, în apropiere de Podul Luis I, Catedrala din Porto datează din secolul XII și seamănă mai degrabă cu o fortăreață, decât cu un lăcaș de cult. Catedrala găzduiește și un muzeu interesant unde poți vedea trezoreria bisericii, o multitudine de piese din aur și argint. Dar, mai impresionantă este panorama pe care o poți admira de la terasa din fața clădirii, cu râul și casele colorate din Gaia.

Dacă vizitezi Catedrala din Porto, nu uita să admiri și fațada vestică, unde vei găsi o arcadă barocă decorată cu azulejos.

Catedrala din Porto

Cais da Ribeira

Cel mai colorat colț din Porto este cartierul Cais da Riberia, un labirint de străduțe în pantă ce par să se tăvălească la vale în apele râului. Cartierul poate fi admirat în toată splendoarea sa, atât de pe Podul Luis I, cât și de pe malul opus al apei. După ce l-am studiat minute în șir din Jardim do Moro, am pornit să-i descoperim aleile întortocheate. Chiar și cu aplicația de GPS de pe telefon am reuști să ne rătăcim puțin prin aceste locuri, deoarece cartierul este amenajat în etaje, cu străduțe una deasupra celeilalte, ce șerpuiesc printre clădirile colorate. În Cais da Ribera vei găsi unele dintre cele mai populare (și scumpe) restaurante din Porto, dar nimic nu se compară cu o cină cu o astfel de priveliște.

Cais da Ribeira

Cais da Ribeira are și două piețe, Praça da Ribeira și Largo do Terreiro, unde poți savura un pahar de vin de Porto la una dintre terase în timp ce admiri priveliștea și asculți muzica artiștilor stradali care își fac veacul aici. Tot în acest cartier plin de farmec vei mai găsi o sumedenie de magazine de suveniruri și cu obiecte hand made, iar de pe mal vei putea lua diferite bărci și vapoare pentru a face plimbări pe Douro.

Vacanta Portugalia

Gara Sao Bento

Cea mai importantă gară din Porto este Sao Bento, aflată chiar în centrul istoric al orașului. Dacă ajungi în Porto de la aeroport sau din alt oraș, cel mai probabil vei "ateriza" aici. Dar nu asta face din Gara Sao Bento o veritabilă atracție turistică, ci interiorul clădirii, considerată drept una dintre cele mai impresionante gări din Europa. Vestibulul acestei gări este decorat cu 20.000 de azulejos ce formează mozaicuri cu diferite momente din istoria orașului. Chiar dacă nu ai treabă în Gara Sao Bento îți recomand să vizitezi această clădire incredibilă. Cu siguranță nu vei regreta!

Gara Sao Bento

Vila Nova de Gaia

Dacă ai ajuns în Porto, de ce să nu faci o mică excursie și până într-un alt oraș portughez? De fapt, nu trebuie decât să faci o plimbare pe Podul Luis I pentru a ajunge în Vila Nova de Gaia. Acest oraș este faimos pentru cramele sale, fiind unul dintre cele mai importante locuri în care se produce vinul de Porto. Eu nu am ajuns să văd prea mult din acest oraș, în afară de faleza de vizavi de Cais da Ribeira. Primul lucru pe care îl vei observa în Gaia (cum îl numesc localnicii) sunt bărcuțele simpatice decorate cu butoaie de vin de Porto, acostate la malul râului. Faleza orașului este împânzită cu magazine și restaurante, unde ești invitat să deguști din preparatele tradiționale portugheze, însoțite inevitabil de un pahar (sau mai multe) de vin.

Vila Nova de Gaia

Tot de pe faleză vei putea admira dintr-un alt unghi frumosul pod, iar în apropiere poți face turul Mănăstirii Serra do Pilar. Dacă vrei o experiență neobișnuită, poți să te plimbi cu telegondola de-a lungul falezei, pentru o priveliște din mișcare cu Cais da Ribeira. Chiar dacă nu ai suficient timp să explorezi întregul Gaia, încearcă să rătăcești pe câteva dintre străduțele de lângă faleză. Nu se știe peste ce vei da acolo!

Vila Nova de Gaia

Avenida dos Aliados

Îndepărtându-ne de malul râului, la câțiva pași de Gara Sao Bento vei descoperi Avenida dos Aliados, unul dintre cele mai mari și frumoase bulevarde din Porto. Pornind din Praca da Liberdade, uriașul bulevard este mărginit de unele dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, iar în mijlocul său vei găsi o serie de monumente și fântâni arteziene. În capătul opus al bulevardului tronează primăria orașului, Camera Municipal, o clădire impunătoare pe care o vei repera de la distanță. În spatele primăriei se află o frumoasă biserică - Igreja da Santíssima Trindade.

Primaria din Porto

După ce te-ai plimbat în liniște pe acest bulevard uriaș, pierde-te pe străduțele adiacente pentru a descoperi din secretele orașului Porto. Lângă primărie, pe Rua Formosa vei găsi Mercado do Bolhao, o uriașă piață acoperită. Dacă ai chef de cumpărături, atunci mergi în continuare pe Rua de Santa Catarina, unde vei găsi magazine de toate felurile. Tot pe această stradă pietonală nu trebuie să ratezi nici Cafe Majestic, pe care o vei repera ușor grație fațadei sale intricate, în stil art nouveau. Această cafenea istorică se mândrește cu un extravagant, în stilul anilor ’20, șu o atmosferă boemă. Aceasta este cea mai populară cafenea din Europa și una dintre cele mai vechi din Europa. Fanii Harry Potter vor vrea să se așeze la o masă de pe terasă, lângă intrare, unde J.K. Rowling a lucrat la primul volum din seria faimosul vrăjitor.

Cafe Majestic

Atracții turistice din Porto I

Porto este un oraș incredibil cu o mulțime de locuri minunate, care nu-și găsesc locul doar într-un articol. Așa că voi reveni cu restul de atracții turistice din Porto și cu multe, multe poze frumoase! 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers