Vacanță în Portugalia: 12 locuri pe care să le vizitezi în Porto – partea a doua

Vacanță în Portugalia: 12 locuri pe care să le vizitezi în Porto – partea a doua
 
 

Porto a devenit orașul meu favorit din momentul în care am ajuns în Gara Sao Bento, în centrul său său istoric. Străzile întortocheate și de multe ori în pantă ascund o mulțime de locuri frumoase, de la biserici decorate cu azulejos, la priveliști care îți vor tăia respirația. Timp de o săptămână, cât mi-am petrecut vacanța în Portugalia, am avut ocazia să vizitez Porto de mai multe ori, astfel încât am putut să descopăr o mulțime de locuri minunate. Dacă în articolul precedent ți-am povestit despre centrul istoric și malul râului Douro, de data aceasta îți arăt câteva locuri mai... deosebite.

Citește și: Vacanță în Portugalia: o săptămână de vis la ocean în Espinho

Torre dos Clerigos

Un alt simbol al orașului Porto, în afară de frumosul Pod Luis I, este Torre dos Clerigos, un turn de 75 de metri pe care îl vei putea repera aproape din orice colț al centrului istoric. Turnul datează din secolul XVIII și este legat de Biserica dos Clerigos, care datează din aceeași perioadă. Dacă ai condiție fizică poți urca cele 240 de trepte până în vârf pentru a te delecta cu o panoramă frumoasă. Eu am fost prea obosită pentru o astfel de aventură așa că am preferat să admir grandiosul turn din Jardim da Cordoaria, un parc cochet, aflat lângă biserică.

Torre dos Clerigos

Praca de Gomes Teixeira

La câțiva pași de Torre dos Clerigos am descoperit una dintre piețele mele favorite. Fie că deja soarele apunea și întreaga scenă era învăluită în lumina trandafirie sau pur și simplu acel loc era cu adevărat spectaculos, Praca de Gomes Teixeira m-a impresionat cu siguranță. Această piață se află chiar lângă Universitatea Porto și este mărginită de mai multe clădiri frumoase, inclusiv Igreja do Carmo. Acest lăcaș de cult din secolul XVIII, la fel ca majoritatea bisericilor din Porto, este decorat cu mii de azulejos, iar fațada superbă a clădirii este una dintre cele mai recognoscibile din oraș, cel puțin așa mi s-a spus. În mijlocul pieței tronează Fonte dos Leoes, Fântâna Leilor, veche de două secole.

Atractii turistice Porto

Librăria Lello

Un alt loc din Porto de care m-am îndrăgostit și pe care vă recomand să îl vedeți este o librărie. Lello este una dintre cele mai vechi librării din Portugalia și este considerată drept una dintre cele mai frumoase din lume. Îți vei da seama de acest lucru îndată ce îi vei repera fațada bogat decorată pe Rua das Carmelitas, chiar în spatele Turnului dos Clerigos. Livraria Lello a fost fondată în 1881 de doi frați. Clădirea în care este găzduită Librăria Lello este o adevărată bijuterie arhitectonică, cu un etaj și o scară interioară monumentală. Dacă faci abstracție de mulțimea de oameni care se înghesuie să vadă acest loc, vei putea admira mii de cărți înghesuite pe rafturile ce acoperă pereții librăriei.

Librăria Lello

Dacă plănuiești să vizitezi acest loc, îți recomand să ajungi din timp aici pentru că vei avea nevoie de cel puțin o jumătate de oră să îl admiri și cel mai probabil va trebui să și stai la coadă pentru a intra. De asemenea, trebuie să știi că se percepe o taxă de intrare care costă 4 euro, iar biletul poate fi cumpărat de la un magazin aflat fix lângă librărie. Dacă intenționezi să și cumperi o carte de la Librăria Lello, taxa de intrare va fi scăzută din prețul cărții.

Orar Librăria Lello:

  • zilnic: 10-20

Librăria Lello

Biserica Santo Ildefonso

O altă biserică ce mi-a plăcut la nebunie în Porto este Igreja de Santo Ildefonso, aflată în Praça da Batalha, una dintre cele mai populare piețe printre turiști. Această biserică datează tot din secolul al XVIII-lea, iar fațada sa este decorată cu peste 11.000 de azulejos, acesta fiind și motivul pentru care m-a impresionant atât de mult. Orașul are o mulțime de biserici, toate decorate astfel, dar Igreja de Santo Ildefonso, cocoțată pe un deal, la marginea centrului istoric, are un aer diferit, de poveste.

Biserica Santo Ildefonso

O zi de plajă în Matosinhos

Deși Porto nu se mândrește cu o plajă foarte mare, asta nu înseamnă că nu poți face plajă în timpul vacanței tale în Porto. Majoritatea localnicilor și a turiștilor care petrec mai mult timp în acest oraș se bucură de plajă în orășelul Matosinhos, aflat la malul oceanului, chiar lângă Porto. Eu am luat metroul din stația de Campanha până în Matosinhos. Drumul a durat aproape o oră, iar biletul de metrou a fost 1,55 euro. Din centrul orășelului am ajuns rapid pe plajă, care este diferită de cea din Espinho.

Matosinhos

Aici am observat mai mulți turiști și mai puțini surferi decât în stațiunea în care stăteam eu, dar valurile înalte și numărul mic de oameni care înotau mi-au sugerat că apa era cam la fel de rece. Matosinhos este un fost sat de pescari transformat în stațiune. Cu excepția unei biserici și câteva magazine, principala atracție din Matosinhos este plaja largă și faleza cu baruri și restaurante. Totuși, nu se poate să părăsești Porto fără să ajungi măcar câteva ore la plajă.

Matosinhos

Faleza orașului Porto

După ce am vizitat Matosinhos, am decis să ne întoarcem în centrul istoric din Porto pe jos, pe faleza orașului și pe malul râului Douro. Pe coasta oceanului, Parque da Cidade do Porto și Cetatea São Francisco Xavier te vor anunța că ai ajuns din nou în Porto. De asemenea, plaja largă se transformă în stânci abrupte de care se lovesc valurile înspumate. Nu trebuie să-ți mai spun că aici nu vei avea prea multe oportunități de făcut plajă, dar peisajul este spectaculos, de aceea îți recomand să ajungi în acest loc. Parque da Cidade este cel mai mare parc din Portugalia cu peste 10 kilometri de trasee de bicicletă. Lângă parc, chiar pe faleza orașului vei găsi Sea Life Porto, un uriaș acvariu. Vizavi se află Cetatea São Francisco Xavier cunoscut și sub numele de Castelul de Cașcaval.

Faleza orașului Porto

În continuare, te poți plimba pe malul oceanului, fiind amenajată o pasarelă cu o mulțime de bănci unde te poți opri să admiri peisajul. La un moment dat, vei ajunge la Farul Felgueiras, care, alături de Barra do Douro, marchează locul în care râul Douro se varsă în Oceanul Atlantic. De aici ne-am plimbat pe malul râului, frumos amenajat, am trecut pe lângă Podul Arrábida, iar pe măsură ce se însera am ajuns, din nou, în Cais da Ribeira, unde am fost răsplătite cu o panoramă de vis cu luminile din Vila Nova de Gaia.

Podul Arrábida

Atracții turistice din Porto II

Cam aceasta a fost aventura mea prin superbul Porto. Poți vedea și celelalte locuri minunate pe care le-am descoperit în acest oraș colorat aici, iar apoi povestește-mi despre experiența ta în Portugalia în secțiunea de comentarii de mai jos!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers