Vacanța în Maramureș: Cimitirul Vesel din Săpânța și Mănăstirea Săpânța-Peri

Vacanța în Maramureș: Cimitirul Vesel din Săpânța și Mănăstirea Săpânța-Peri
 
 

Maramureșul adăpostește adevărate comori ale României, locuri extraordinare pe care merită să le vizitezi cel puțin odată. Printre cele mai importante atracții turistice din Maramureș se regăsesc Cimitirul Vesel din Săpânța și Mănăstirea Săpânța-Peri.

Unde este Săpânța

Satul Săpânța se află în comuna cu același nume, în județul Maramureș. La 18,5 km depărtare se află orașul Sighetul Marmației, iar distanța se poate parcurge cu mașina în aproximativ 25 – 30 de minute, în funcție de trafic.

Harta Sapânța

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânța este una dintre cele mai populare atracții turistice din Maramureș. Amuzantul loc atrage o mulțime de curioși, nu doar din România, ci din toate colțurile lumii. De asemenea, el se regăsește în rândul celor mai frumoase și mai interesante cimitire de pe mapamond.

cimitirul vesel din sapanta

Cimitirul Vesel din Săpânța a fost creat în 1935 de artistul Stan Ioan Pătraș, care a realizat cruci deosebite timp de 50 de ani. Apoi, după ce a decedat, locul i-a revenit ucenicului său Dumitru Pop Tincu. De-a lungul timpului, în cimitir s-au strâns aproximativ 800 de cruci, fiecare dintre ele având un basorelief care înfățișează o scenă reprezentativă pentru viața respectivei persoane decedate. De asemenea, pe cruci apar și epitafuri, majoritatea pline de umor, despre viața celor care se odihnesc acolo.

Pentru că este un punct turistic foarte căutat, pregătește-te pentru înghesuială. Cimitirul are foarte mulți vizitatori, pe toată perioada anului.

cimitirul vesel din sapanta

Umorul Cimitirului Vesel din Săpânța

Așa cum o spune și numele, acest loc este unul special, unul în care moartea este celebrată într-un mod atipic. În Cimitirul Vesel din Săpânța se face haz de necaz, iar unele epitafuri te vor face să râzi cu gura până la urechi. Spre exemplu, pe una dintre cruci scrie: ”Țuica e curat venin/ Ea ne-aduce plîns și chin/ Că și mie mi-o adus/ Moarte sub picior mo pus/ Cui îi place țuica bine/ Va păți așa ca mine/ Că eu țuica am iubit/ Cu ia-n mînă am murit”. Epitaful continuă într-un mod la fel de amuzant: „Aci odihnește Dumitru Holdiș/ A trăit 45 de ani/ Mort de moarte forțată la 1958”.

cimitirul vesel din sapanta

Nu te aștepta să vezi un cimitir mare în care să-ți petreci prea mult timp. Vizita va fi gata în aproximativ 30 – 40 de minute. Însă ca să te distrezi pe cinste trebuie să citești cât mai multe dintre textele vesele de pe cruci. De asemenea, o să vezi că există și unele cruci care sunt numerotate, pe ele fiind scrise cele mai interesante povești.

Iar dac amuzantele cruci te-au distrat așa de tare poți să-ți cumperi una în miniatură drept amintire. Le găsești la căsuța cu suveniruri din cimitir, de unse se pot cumpăra și obiecte religioase.

Taxa vizitare Cimitirul Vesel din Săpânța

  • adulți: 4 lei
  • copii: 2 lei
  • taxa foto: 4 lei
  • taxa video: 10 lei

Orar Cimitirul Vesel din Săpânța

  • luni – duminică: 10 – 18

Mănăstirea Săpânța-Peri

În rândul celor mai importante atracții turistice din Maramureș se află și Mănăstirea Săpânța-Peri, considerată una dintre cele mai înalte biserici din lemn din lume. Aceasta se află la 5 km distanță de Cimitirul Vesel. Drumul se poate parcurge și pe jos și durează aproximativ 20 de minute.

În 1391, când domnea Dragoș Vodă, aici a fost ridicat un schit de piatră, care purta hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Acesta a folosit, mai bine de 300 de ani, drept spațiu pentru Episcopia Română a Maramureșului. Din păcate însă, lăcașul a fost distrus în totalitate în 1761 de către armata austriacă. Astfel, în 1997, a fost ridicată Mănăstirea Săpânța-Peri pentru a readuce la viață tradiția schitului care exista aici în trecut. În prezent mănăstirea, precum și Cimitirul Vesel, se află în patrimoniul UNESCO.

manastirea sapanta-peri

Citește și: 

Tu ești curios să vizitezi aceste obiective turistice din Maramureș?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers