Vacanţă în Kusadasi: Terasele naturale de la Pamukkale - galerie foto

Vacanţă în Kusadasi: Terasele naturale de la Pamukkale - galerie foto
 
 

La Pamukkale am ajuns în ultima zi a concediului meu în Kusadasi. După ce văzusem Parcul Naţional Milli şi oraşul Efes credeam că nu mai poate surprinde nimic. Recunosc că am fost şi puţin reticentă la a vizita nişte terase naturale, după ce cu câteva zile înainte, pe autocar, răsfoisem o carte în care am citit despre terasele Wairakei din Noua Zeelandă şi despre terasele din Yuanyang din China, despre care ştiam că sunt cele mai frumoase, minunate, extraordinare etc.

Mă documentasem şi despre Pamukkale înainte să plec spre Turcia, însă recunosc că în grabă şi mi-a rămas bine întipărit în minte că o doamnă a zis: "nu ai voie să intri în apă!" şi o altă persoană scria: "apa aia e ca o ciorbă….!" Influenţată într-un mod pozitiv de persoanele din grup, am mers şi la Pamukkale, unde aş fi regretat enorm dacă nu aş fi ajuns.

Terasele de la Pamukkale - o minune a naturii

Încă de la intrare se văd ruinele unor sanctuare, care au aparţinut zeilor Hades şi lui Apollo. Pentru doar câteva lire turceşti, echivalentul a 2 euro (dacă nu mă înşel) poţi face o plimbare cu o maşinuţă ca de golf, prin "Parcul Pamukkale", care îţi prezintă toate obiectivele turistice din zonă şi terasele naturale din toate unghiurile. Trebuie să traversezi o cărare destul de lungă de la intrare până la terase şi să te fereşti de turcii care te pozează ca după să-ţi vândă un tablou… cu tine, sau de alţii care te aşteaptă pe când ieşi, să-ţi vândă o pictură… tot cu tine, însă merită orice sacrificiu pentru a vedea Pamukkale. Chiar sunt "o minune a naturii", "minune geologică", "colţ de rai", "un pământ ireal" sau cum mai sunt descrise prin pliante.

Terasele Pamukkale sunt vizibile de la câţiva zeci de kilometri; arată ca un munte de calcar. Au aproximativ 600 de metri lungime şi 200 metri lăţime, însă apa curge pe o porţiune îngustă, de doar câţiva metri. Nu ştiu dacă acest lucru a fost o întâmplare sau chiar au modificat cursul apei pentru a se putea "scălda" turiştii.

Terasele naturale de la Pamukkale

Calcarul a fost “modelat”, în timp, de cei 250 de litri de apă care curg pe secundă din izvoare. Cu timpul s-au format bazine, cascade şi chiar stalactite. Mii de turişti din toată lumea vin anual la Pamukkale să se bucure, în primul rând, de peisajul unic pe care îl oferă terasele şi, în al doilea rând, de proprietăţile tămăduitoare şi terapeutice ale apei.

“Chiar din anul 190 î.e.n., Eumenes al II-lea, regele cetăţii greceşti Pergam a fondat oraşul Hierapolis chiar pe acest platou. Cunoscută fiind pasiunea romanilor pentru apele termale şi băi, oraşul a fost inclus în anul 129 î.e.n. în Imperiul Roman şi descris ca fiind o staţiune balneară. Printre vizitatorii celebrii s-au numărat şi împăraţii romani Adrian şi Nero”.

Ce poţi face la Pamukkale

Poţi traversa terasele de sus până jos chiar şi dacă renunţi doar la pantofi. Pe margini calcarul este perfect uscat, iar pe lângă bazinele în care apa nu depăşeşte 20-30 de centimetri, apa curge lin şi nu depăşeşte nici măcar gleznele unui adult.

Terasele Pamukkale din Kusadasi

Pe lângă relaxare în “ciorbă” şi plimbări prin şi pe lângă terase, complexul Pamukkale oferă o lecţie de istorie pe cinste: poţi vizita cele două sanctuare, te poţi documenta despre trecutul locului, despre oameni, tradiţii etc. Poţi savura o băutură răcoritoare la una din terasele din interiorul complexului, poţi face plajă pe iarbă, poţi face băi turceşti sau tratament pentru cuticule cu peştişori.

   

Vrei să mai afli ce să vizitezi în vacanţa ta în Kusadasi? Citeşte şi despre: ruinele orasului LaodiceaTemplul lui ArtemisParcul Naţional Milli şi Peştera lui Zeus.

Cele mai frumoase imagini de la Pamukkale

Agenţia Filadelfia Turism

Realizat in colaborare cu: Agenţia Filadelfia Turism

Filadelfia Turism este o agenţie de turism care doreşte să satisfacă toate nevoile şi pretenţile clienţilor, de aceea oferă soluţii adecvate în condiţii de maximă seriozitate şi responsabilitate. 

Află mai multe despre Filadelfia Turism, pe site-ulfiladelfiaturism.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers