Vacanță în Italia: pe urmele antichității la Pompeii Scavi

Vacanță în Italia: pe urmele antichității la Pompeii Scavi
 
 

Italia este fără îndoială una dintre destinațiile mele favorite de vacanță, nu doar datorită peisajelor spectaculoase și a plajelor minunate, ci și pentru istoria și arta fantastică. Întreaga cizmă este împânzită cu situri arheologice fascinante, unde poți descoperi urmele civilizațiilor antice. Printre cele mai interesante astfel de locuri se numără și Pompeii, un uriaș oraș antic aflat în apropiere de Napoli.

Acesta este și unul dintre cele mai faimoase situri arheologice, iar poveste orașului Pompeii a făcut înconjurul lumii. De fapt, acest loc este una dintre cele mai populare destinații turistice de pe glob de mai bine de 250 de ani.

Curioși din întreaga lume au venit aici pentru a vedea casele bine conservate și cadavrele vechilor romani perfect păstrate sub cenușa Vezuviului. Chiar și în ziua de azi, Pompeii atrage în jur de 2,5 milioane de vizitatori anual, astfel că nu și-a pierdut din farmec.

Unde se află Pompeii Scavi

În primul rând trebuie să facem diferența între cele două Pompeii. Cel vechi, adică situl arheologic, este cunoscut sub numele de Pompeii Scavi. Cel nou, adică un oraș dezvoltat în apropiere de sit, se cheamă Pompei (cu un singur i) și este o localitate fermecătoare cu un centru pietonal pe care trebuie neapărat să-l vizitezi.

Pompeii se află la 24 de kilometri de Napoli, la poalele uriașului Vezuviu, pe care îl vei putea vedea din aproape orice colț al orașului. Dacă nu îți vei lua cazare în orașul nou, ci în Napoli, poți ajunge la Pompeii Scavi fie cu autobuzul, fie cu trenul.

Cea mai populară alegere este Circumvesuviana, un tren special ce leagă Napoli de Pompeii Scavi, Herculaneum și Muntele Vezuviu. Trenul poate fi luat din Gara Porta Nolana, din Napoli, iar biletul până la Pompeii Scavi costă 3,50 euro. Călătoria durează în jur de 2 ore și jumătate.

Dacă optezi pentru autobuz, atunci călătoria va dura aproximativ 45 de minute, iar biletele costă în jur de 4 euro.

Pompeii Scavi pe hartă

Orarul la Pompeii Scavi:

Situl arheologic este deschis în fiecare zi, mai puțin în zilele de 1 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie. Trebuie să ții cont că vei avea nevoie de cel puțin câteva ore pentru a explora întregul sit, așa că îți recomand să ajungi aici din timp.

  • 1 noiembrie – 31 martie: 09:00 – 17:00 (ultima intrare - 15:30)
  • 1 aprilie – 31 octombrie: 09:00 – 19:30 (ultima intrare – 18:00)

Sâmbăta și duminica se deschide la ora 08:30.

Bilete de intrare la Pompeii Scavi:

În prima zi de duminică a fiecărei luni, intrarea la Pompeii Scavi este gratuită și nu trebuie să faci rezervare înainte. De asemenea, persoanele sub 18 ani care sunt cetățeni ai unei țări din Uniunea Europeană au intrare gratuită tot timpul, dar trebuie să prezinte un document de identitate valid.

Persoanele între 18 și 25 de ani, cetățeni ai unei țări din Uniunea Europeană beneficiază de tarif redus, dacă au un document de identitate valabil. Recomandarea mea este să prezinți pașaportul dacă îl ai.

  • tarif întreg: 13 euro
  • tarif redus: 7,50 euro

Pompeii Scavi

Povestea orașului antic

Povestea orașului antic Pompeii începe în urmă cu foarte mult timp, mai exact în secolele VII și VI î.Hr., când era locuit de poporul osci. De-a lungul timpului, orașul a fost cucerit de mai multe popoare indoeuropene, iar în anul 89 î.Hr. Pompeii a fost ocupat pentru ultima dată, fiind astfel anexat Republicii Romane.

În această perioadă, orașul a cunoscut o dezvoltare uriașă, iar majoritatea clădirilor ce pot fi admirate și azi datează de atunci. Astfel, până în secolul I e.n., la poalele muntelui Vezuviu se dezvoltaseră o serie de localități, Pompeii fiind cea mai mare.

În 24 august, anul 79, la doar o zi după Vulcanalia, un festival dedicat zeului focului, Vulcanul Vezuviu a erupt distrugând tot ce i-a ieșit în cale. Imediat Pompeii, dar și Herculaneum și alte localități de la poalele Vezuviului, au fost acoperite cu cenușă vulcanică și lavă.

Clădirile, precum și locuitorii orașului Pompeii, au rămas, astfel, încremeniți în timp, cadavrele, obiectele și clădirile fiind închistate în lavă întărită. Aproximativ 1.500 de cadavre au fost descoperite la Pompeii și Herculaneum, dar numărul exact al victimelor Vezuviului rămâne necunoscut.

Oameni Pompeii

Clădirile și oamenii din Pompeii au fost acoperiți în nu mai puțin de 2 straturi diferite de cenușă vulcanică, care a căzut peste zonă timp de șase ore după erupția Vezuviului. După ce localitățile de la poalele vulcanului au fost înghițite de cenușă și lavă, zona a fost părăsită și dată uitării.

Abia în 1599 au fost descoperite primele fresce ale unor clădiri din regiune. Herculaneum a fost descoperit cu adevărat în 1738, iar zece ani mai târziu Pompeii a fost scos la suprafață.

Pompeii Scavi

Ce poți vedea la Pompeii

Pentru a explora Pompeii Scavi așa cum trebuie, vei avea nevoie de cel puțin o zi, precum și de încălțări comode. Situl arheologic a fost restaurat, iar aleile și străzile orașului antic sunt făcute din piatră cubică, așa că nu este prea ușor să te plimbi prin sit, mai ales în toiul verii, când este foarte cald. De aceea, nu uita să ai la tine și suficientă apă, deși există câteva fântâni cu apă potabilă în interiorul sitului arheologic.

Chiar dacă vei primi o hartă cu situl atunci când îți cumperi biletul de intrare, pregătește-te să te pierzi. Întregul sit este un labirint de străduțe care arată similar.

Stradă Pompeii

Pompeii Scavi este împânzit cu o sumedenie de clădiri frumoase, care au rezistat testul timpului, așa că vei avea ce să vezi aici. Asigură-te că vizitezi Amfiteatrul, aflat în colțul estic al sitului, ce datează din anul 80 î.Hr. Este unul dintre cele mai vechi amfiteatre care încă mai există în Italia și are o capacitate de 20.000 de oameni.

La fel de interesant este și Gymnasium, folosit pentru activități sportive, și Casa dei Vettii, unde poți admira fresce superbe. Printre celelalte clădiri interesante din Pompeii Scavi se numără Casa faunului, Templul lui Apollo, Teatrul și Băile romane.

Dacă vrei să vezi și mulaje ale cadavrelor descoperite în acest loc, precum și o serie de artefacte, atunci trebuie să te îndrepți spre clădirea Forumului.

Sit arheologic Pompeii

Locuri de cazare în Pompei

Eu am rămas impresionată de acest loc incredibil, unde timpul pare să fi stat în loc. Dacă faci abstracție de restul turiștilor, îți poți imagina cu ușurință cum trăiau vechii locuitori ai orașului Pompeii, în antichitate.

Deoarece am vrut să mă asigur că am suficient timp să explorez Pompeii Scavi, am ales un hotel din orașul nou, și anume Pompei Resort. Acesta este un hotel de 4 stele minunat, pe care îl recomand tuturor.

Dacă nu îți surâde recomandarea mea, poți găsi alte opțiuni aici.

Pompei Resort

Fotografie preluată de pe booking.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu ai vizitat Pompeii Scavi? Povestește-mi despre vacanța ta în acest loc minunat! 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers