Vacanță în Italia: cum să ajungi cu mașina pe Coasta Amalfi

Vacanță în Italia: cum să ajungi cu mașina pe Coasta Amalfi
 
 

Coasta Amalfi sau Costiera Amalfitana este una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, iar această distincție nu este tocmai ușor de obținut într-o țară atât de pitorească. Aflată în sud-vestul cizmei italienești, Coasta Amalfi este o zonă accidentată, cu stânci uriașe, întrerupte din când în când de plaje sclipitoare și localități colorate. Pentru a descoperi farmecul acestei zone, trebuie neapărat să faci o excursie cu mașina pe șoseaua îngustă ce urmărește conturul țărmului și care oferă priveliști pe care nu le vei uita niciodată. Dacă ți-am stârnit interesul, iată cum poți ajunge cu mașina pe Coasta Amalfi și cam cât costă o astfel de "distracție".

Unde se află Coasta Amalfi

Coasta Amalfi este un traseu de aproximativ 40 de kilometri, între localitățile Positano și Ventri sul Mare, în provincia italiană Salerno. Șoseaua urmărește conturul coastei de-a lungul Golfului Salerno, oferind unele dintre cele mai frumoase priveliști din Italia. Mai mult, Coasta Amalfi se află și pe lista de patrimoniu UNESCO.

Acest traseu prin Amalfi este îngust și are o mulțime de curbe strânse și tuneluri săpate în stâncă, așa că cel care va "juca rolul de șofer" nu se va putea bucura prea mult de peisaje. De asemenea, este important de știut că parcările sunt puține și este mai bine să-ți încerci norocul în localitățile mai mari precum Positano, Amalfi sau Atrani.

Există și posibilitatea de a lua un autobuz din Sorrento sau Salerno, dar nu vei avea ocazia să te oprești pe parcurs, acolo unde vrei tu, și crede-mă, vei vrea să te oprești în fiecare refugiu pentru a admira în tihnă aceste panorame.

Coasta Amalfi

Cum ajungi pe Coasta Amalfi din România

Pentru a te bucura de toate aceste minunății, trebuie mai întâi să ajungi pe Coasta Amalfi. Din Vama Nădlac și până în Napoli sunt aproximativ 1.632 de kilometri, ce pot fi parcurși în trei zile, în funcție de cât de des te oprești pe drum. Cel mai simplu traseu este cel care trece prin Budapesta, Maribor, Ljubljana, Udine, Bologna, Florența, Roma și Napoli. După cum poți observa, de-a lungul traseului vei trece pe lângă o multitudine de orașe spectaculoase care te vor tenta cu locuri minunate. Depinde de tine cât timp vei petrece pe drum. Laughing

  • distanță: 1.632 kilometri, dintre care 1.595 kilometri pe autostradă
  • cost aproximativ al combustibilului: 130 euro
  • taxe de drum (viniete în Slovenia și Ungaria + taxe de autostradă în Italia): 91 euro

Eu am plecat din Pompeii, unde aveam cazare (despre acest loc minunat vă voi povesti altă dată), și am mers pe ruta Castellmmare din StabiaMontechiaro și apoi m-am îndreptat spre coasta sudică, după ce am traversat o zonă muntoasă impresionantă. Am făcut aproximativ 28 de kilometri pe drumuri înguste, cu o mulțime de curbe strâmte și panorame excepționale. Dar, nimic nu se compară cu priveliștea care s-a deschis în fața noastră îndată ce ne-am apropiat de Mediterana.

Peisaj Amalfi

Cu mașina pe Coasta Amalfi

Traseul pe care l-am parcurs eu prin Costiera Amalfitana are 67 de kilometri și s-a finalizat în orașul Salerno. Deși este un drum scurt, din cauza șoselei înguste, a sutelor de curbe foarte strâmte, a tunelurilor săpate în stâncă, dar mai ales a panoramelor spectaculoase, drumul a durat de patru ori mai mult. Ne-am oprit de nenumărate ori pentru a admira priveliștile, am petrecut timp în câteva localități și am condus încet pentru a ne întipări în minte fiecare detaliu al acestui loc magic (și pentru a ne asigura că nu lovim vreo mașină care "răsărea" brusc în fața noastră).

Traseu pe Coasta Amalfi

  • distanță: 67 kilometri
  • cost aproximativ al combustibilului: 10 euro
  • deoarece traseul se află pe o șosea regională, nu se percepe nicio taxă de drum

Cu mașina pe Coasta Amalfi

Positano

Prima localitate în care m-am oprit a fost Positano. Citisem foarte multe despre acest loc și abia așteptam să îl văd în realitate. Căsuțele colorate cocoțate pe coastă, plaja cu umbreluțe și localnicii veseli și relaxați fac din acest orășel un loc de poveste. După ce l-am explorat îndeaproape, mi-am continuat drumul, având grijă să opresc într-un refugiu, câțiva kilometri mai târziu, pentru a admira Positano și de la distanță.

Positano

Amalfi

Cea mai mare localitate de pe Coasta Amalfi este orașul... Amalfi. Aici vei găsi cei mai mulți turiști și cele mai multe obiective turistice. După cum îți poți imagina, drumurile întortocheate ale acestui orășel sunt mai tot timpul pline de mașini parcate sau în mișcare (mai mult blocate în trafic), așa că a fost o adevărată aventură să găsim un loc de parcare. Până la urmă am avut noroc și am găsit un loc lângă Portul Amalfi, unde se pare că majoritatea turiștilor preferă să parcheze. De aici am pornit la pas prin orășel, care este mic și foarte compact, dar cu majoritatea străzilor în pantă.

Amalfi

Coasta Amalfi este faimoasă și pentru lămâii care cresc aici, peste tot, dar și pentru producția de limoncello, un lichior din lămâie. Așadar, nu se poate să pleci din această regiune fără măcar o sticlă din această licoare aurie, dar și fără câteva lămâi, care nu se compară cu cele pe care le cumperi în supermarketurile din România.

În orașul Amalfi am petrecut câteva ore, am explorat străduțele întortocheate, am admirat Catedrala Sf. Andrei cu fațada sa colorată, decorată cu mozaicuri. Nu te aștepta să ai prea multe obiective turistice de vizitat în Amalfi. Atmosfera estivală, străduțele colorate și priveliștile spectaculoase cu Mediterana sunt principalele atracții ale acestui loc. Și ce atracții!!!Smile

Biserica Amalfi

Alte atracții turistice de pe Coasta Amalfi

În apropiere de localitatea Conca dei Marini, la 12 kilometri după Positano, se află o peșteră numită Grotta dello Smeraldo (Peștera de Smarald). Cu un lift, cobori în această grotă aflată la nivelul mării, unde razele solare luminează apa în interior, creând jocuri multicolore de lumină, similare cu Grota Albastră de pe insula Capri.

Chiar și arhitectura pe care o vei descoperi de-a lungul Coastei Amalfi te va impresiona. Majoritatea clădirilor multicolore sunt vechi de câteva secole și au o poveste fascinantă. Fi atent la Biserica Santa Maria Assunta din Positano, ce datează din secolul al XIII-lea, Muzeul Municipal din Amalfi, Biserica Santa Maria Maddalena din Atrani, tot din secolul al XIII-lea, sau Villa Rufolo din Ravello, cu ale sale grădini spectaculoase, care l-au impresionat și pe compozitorul Richard Wagner.

Traseu Amalfi

Locuri de cazare pe Coasta Amalfi

Dacă te-am convins să vizitezi Coasta Amalfi, iată și câteva locuri de cazare care s-ar putea să-ți surâdă:

Deoarece Coasta Amalfi este, totuși, o zonă exclusivistă, și locurile de cazare au prețuri mai piperate. De aceea, sfatul meu este să-ți găsești un hotel în localități mai mari, în apropiere de această zonă, mai ales că nu vei avea nevoie de mai mult de o zi pentru a explora Coasta Amalfi.

Booking.com

Pentru mine, Coasta Amalfi va rămâne pentru totdeauna una dintre destinațiile mele favorite. Panoramele spectaculoase cu clădirile multicolore, cocoțate pe stâncile accidentate, și apa Mării Mediterane, perfect albastră, mi-au rămas întipărite în memorie.

Tu ai vizitat Coasta Amalfi? Ce impresie ți-a făcut acest loc minunat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers