Vacanță în Italia: cum să ajungi cu mașina în Cinque Terre

Vacanță în Italia: cum să ajungi cu mașina în Cinque Terre
 
 

Cinque Terre este una dinte cele mai colorate locuri din Europa, o salbă de cinci localități cocoțate pe versanți deasupra valurilor perfect albastre ale Mediteranei. Deoarece Italia este una dintre destinațiile mele favorite de vacanță, nu se putea să nu explorez acest loc îndeaproape. Așa că am pornit la drum (cum altfel, dacă nu cu mașina Laughing), și am ajuns pe coasta de nord-vest a Italiei, unde am descoperit secretele celor cinci orășele multicolore. Iată așadar cum am ajuns cu mașina în Cinque Terre.

Unde se află Cinque Terre

Mai întâi să-ți explic unde se află Cinque Terre! Această porțiune superbă de coastă se află în regiunea Liguria, în nord-vestul Italiei. Așa cum îi spune și numele Cinque Terre este format din cinci locuri, mai exact cinci sate colorate cocoțate pe stâncile înalte: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Toate aceste localități fac parte din Parcul Național Cinque Terre care se află și pe lista de patrimoniu UNESCO.

Uneori, anumite porțiuni ale șoselei prin Cinque Terre sunt închise, așa că îți recomand să te interesezi înainte de a pleca la drum, mai ales dacă plănuiești o excursie în afara sezonului estival.

Manarola

Cum ajungi în Cinque Terre din România

Dacă vrei să ajungi cu mașina în Cinque Terre, atunci trebuie să știi că vei fi nevoit să parcurgi aproximativ 1.460 de kilometri din Vama Nădlac și până în orașul Genoa. Asta înseamnă un traseu de aproximativ trei zile, ce trece prin Budapesta, Viena, Linz, Salzburg, Innsbruck, Bolzano și Brescia. Eu am ales un alt traseu, muuuult mai lung, deoarece voiam să vizitezi și alte locuri din Italia, dar această variantă este cea mai simplă, dacă ești interesat să vizitezi doar Cinque Terre.

Informații traseu:

  • distanță: 1.468 kilometri, dintre care 1.438 kilometri pe autostradă
  • cost aproximativ al combustibilului: 120 euro
  • taxe de drum (viniete în Ungaria și Austria + taxe autostradă în Italia): 63 euro

Pentru a ajunge în Cinque Terre am plecat din orașul Genoa, care se află la 101 kilometri de Monterosso al Mare, prima localitate din regiune. Traseul poate fi parcurs în aproximativ o oră din moment ce 76 de kilometri sunt pe autostradă. În localitatea Carrodano ieși de pe autostradă pe o șosea regională foarte îngustă, cu nenumărate curbe strâmte, ce traversează o zonă muntoasă.

Cinque Terre

Cu mașina în Cinque Terre

Cele cinci localități care formează Cinque Terre sunt legate de șoseaua SP 51, dar, pentru a vizita fiecare orășel, trebuie să ieși de pe șosea de fiecare dată. De fapt, toate cele cinci localități se află printre stânci înalte, iar accesul cu mașina este interzis, în majoritatea orașelor. După cum îți poți imagina, nici parcarea nu este tocmai floare la ureche, așa că pregătește-te să aștepți și să umbli mult. Dacă vrei să bifezi toate cele cinci orașe, trebuie să-ți începi excursia devreme și să fi pregătit să-ți lași autovehiculul în parcările special amenajate la intrarea în fiecare orășel.

Drumul în sine este și el spectaculos și vei avea parte de o multitudine pe panorame incredibile cu Marea Mediterană și căsuțele colorate. Din punctul meu de vedere, trebuie să admiri fiecare localitate și de la distanță, pentru a-ți da seama cât de frumoasă este.

Cu mașina în Cinque Terre

De reținut că șoseaua este îngustă, are multe curbe strânse, iar șoferii italieni nu sunt tocmai cei mai prudenți, așa că trebuie să te aștepți la mașini care în apar brusc în față. De asemenea, majoritatea șoferilor se lasă furați de panorame și nu de puține ori am pățit ca o mașină să oprească pur și simplu în fața noastră numai pentru... a se uita pe geam. Bineînțeles, șoseaua are o multitudine de refugii unde îți recomand să te oprești pentru a admira în tihnă priveliștile.

Traseu Cinque Terre

  • distanță: 57 de kilometri (Monterosso al Mare – La Spezia)
  • cost aproximativ al combustibilului: 8 euro
  • deoarece traseul se află pe o șosea regională, nu se percepe nicio taxă de drum

Alte modalități de a vizita Cinque Terre

Dacă lipsa locurilor de parcare te descurajează să ajungi în acest loc cu mașina ai și alte opțiuni. Există un tren special care poartă numele regiunii. Linia feroviară are șapte stații – La Spezia, cele cinci localități din Cinque Terre și Levanto. Există în jur de 3 curse pe oră cu plecare din La Spezia Centrale, un tren regional, două Cinque Terre Express și un Intercity. Atenție, cursa Intercity oprește doar în Monterosso al Mare. O călătorie cu trenul prin Cinque Terrre durează aproximativ 30 de minute. Bineînțeles, vei vrea să cobori în fiecare stație pentru a explora minunatele orașe, așa că excursia îți va lua mult mai mult. Un bilet întreg pe ruta La Spezia- Levanto costă 4 euro, iar biletele pentru Intercity sunt 8,50 euro. Mai multe informații poți afla pe site-ul Trenitalia.

De asemenea, Cinque Terre are o sumedenie de trasee pentru drumeții foarte bine marcate. Cel mai popular și mai scurt traseu este Via dell’Amore, care leagă Riomaggiore și Manarola. Pentru asta ai nevoie de mult mai mult timp, echipament adecvat și ceva condiție fizică. De asemenea, este bine să verifici că traseele nu sunt închise, înainte de a porni la drum. Ambasadoarea noastră Ana-Maria a întrunit toate aceste condiții Laughing, așa că o voi lăsa pe ea să vă povestească despre trekking-ul ei prin Cinque Terre:

>>> Cinque Terre - trekking de o zi între vis și realitate

Via dell Amore

Monterosso al Mare

Prima localitate din traseu este Monterosso al Mare. Acest sătuc colorat este și cel mai mare dintre cele cinci, dar nu este la fel de fotogenic. Aici poți vizita Biserica San Ciovanni Battista, Turnul medieval Aurora, ce se înalță peste mare, precum și Biserica Madonna di Soviore, de unde poți admira cele mai frumoase priveliști din oraș.

În Monterosso al Mare există două parcări, una înainte de a ajunge în centrul vechi și una în apropiere de faleză. Din 22 iunie și până în 2 noiembrie, parcarea costă 2 euro/ oră sau 18 euro/ zi, în prima zi, 15 euro/ zi (ziua a doua și a treia) și 10 euro/ zi (din a patra zi). În afara sezonului estival, parcarea în Monterosso al Mare costă 1 euro/ oră sau 10 euro/ zi.

Monterosso al Mare

Vernazza

Cel mai colorat dintre cele cinci orășele, Vernazza stă înghesuit între mai multe stânci înalte. Aici vei putea admira casele colorate pe care, cu siguranță, le-ai văzut în poze. Toate străduțele în pantă să "revarsă" în piața centrală, aflată la malul mării. Cea mai importantă atracție turistică din Vernazza, pe lângă priveliștile încântătoare, sunt zidurile și turnul care au rămas din vechile fortificații genoveze, ce datează din secolul XII. Pentru cele mai frumoase panorame, urcă pe dealul de vizavi de turnul genovez.

Parcarea pentru cei care nu sunt rezidenți ai orașului se află la aproximativ un kilometru de Vernazza. Parcarea, cu destul de puține locuri, costă 23 de euro pe zi, iar un autobuz face legătura cu centrul orașului. Biletul de autobuz costă 1,5 euro.

Vernazza

Corniglia

Aceasta este singura localitate din Cinque Terre care nu are un port. Asta pentru că se află în vârful unei stânci la peste 180 de metri deasupra mării. Gara din Corniglia se află la baza stâncii, iar pentru a ajunge în centrul orașului va trebui să urci câteva sute de trepte. Cel mai important obiectiv din Corniglia este Biserica San Pietro, un superb edificiu gotic din secolul XIV.

Parcarea în Corniglia este și cea mai dificilă, din moment ce această localitate este și cea mai izolată. Chiar la intrare în orășel se află o parcare, unde nu îți poți lăsa mașina mai mult de 30 de minute. Pentru perioade mai lungi, singura opțiune este parcarea din Vernazza sau Manarola.

Corniglia

Manarola

Manarola este orașul meu favorit din Cinque Terre! Nu trebuie decât să te așezi la o masă îngustă pe terasa unui restaurant, să savurezi un pahar de vin și să admiri în tihnă micuțul port de la poalele orașului. Dacă ești pasionat de arhitectură, atunci fă o vizită la Biserica San Lorenzo, din secolul XIV. În decembrie și ianuarie, peste 10.000 de lămpi și sute de figurine luminează dealurile din jurul localității, formând una dintre cele mai mari instalații de lumini din Italia. Eu am vizitat acest loc în august, așa că nu pot să vă povestesc despre acest eveniment, deși pare spectaculos.

Nici parcarea în Manarola nu este tocmai simplă. Dacă găsești un loc gol, de-a lungul șoselei atunci profită și lasă-ți mașina acolo. La intrare în oraș vei vedea o barieră și lângă ea vei observa o parcare, nu foarte mare. Aici taxa este de 25 de euro pe zi.

Manarola

Riomaggiore

Ultima localitate din Cinque Terre este Riomaggiore, care este și cel mai accesibil. Și această localitate colorată pare a fi prinsă între versanții a două stânci uriașe, iar străduțele și aleile se varsă înspre port. În Riomaggiore poți vizita rămășițele unui castel din secolul XV și Biserica San Giovanni, ce găzduiește un frumos triptic renascentist. La final, în drum spre La Spezia, fă o scurtă drumeție până la Sanctuarul Madonna di Montenero, pentru a admira toate cele cinci "terre" și coasta multicoloră.

Și în Riomaggiore va trebui să-ți lași mașina în afara satului, unde vei găsi o parcare amenajată. Aici o oră costă 3,5 euro, 2 ore – 6 euro, 3 ore – 9 euro, 4 ore – 11 euro, 5 ore – 13 euro, 6 ore – 15 euro, 7 ore – 17 euro, 8 ore – 18 euro, 9 ore – 19 euro, iar apoi 23 euro pe zi.

Riomaggiore

Locuri de cazare în Cinque Terre

Deoarece Cinque Terre este o zonă mai izolată, nu există foarte multe opțiuni de cazare, iar hotelurile și pensiunile de aici tind să fie ceva mai scumpe. Sfatul meu este să-ți găsești un loc de cazare în La Spezia, Levanto, Rapallo, Genoa sau Pisa.

Booking.com

Cinque Terre a rămas una dintre destinațiile mele favorite din Italia și unde îmi doresc tare mult să mă întorc pentru că nu sunt convinsă că am reușit să văd tot ce se putea. Deși drumul cu mașina nu este tocmai ușor, experiența în sine este de neegalat și, cel puțin din punctul meu de vedere, merită tot efortul!

Tu ai ajuns în Cinque Terre? Spune-mi în comentarii ce părere ți-ai făcut despre această zonă colorată?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers