Vacanţă în Bergen şi fiordurile din Norvegia - partea 3

Vacanţă în Bergen şi fiordurile din Norvegia - partea 3
 
 

Ziua 5

Plecăm dimineața devreme spre stația de autobuze din Bergen. Urma să începem excursia în Hardangerfjord. Majoritatea turiștilor recomandă excursia Norway in a Nutshell și înteleg și de ce dar trebuie să recunosc că excursia din Hardangerfjord e mult mai impresionantă iar frumusețea locurilor pe care le vezi nu poate fi descrisă în cuvinte.

Hardangerfjord este denumit regina fiordurilor (regele este Geirengerfjord) și pe bună dreptate. Este al doilea fiord ca lungime din Norvegia, măsurând 179 de kilometri, cu o adâncime maximă de 860 de metri. În interiorul fiordului se găsește al treilea ghețar ca și mărime din Norvegia, Folgefonna, în jurul căruia s-a deschis un parc național natural.

Excursia începe cu o călătorie cu autobuzul din Bergen și până în Norheimsund; pe drum o să vedeți numeroase sate înconjurate de munți și lacuri, insule și tunele….priveliști obișnuite deja în Norvegia. În Norheimsund vă așteaptă vaporul care o să vă ducă în interiorul fiordului; drumul dus durează aproximativ două ore jumătate și are mai multe opriri în diverse sate de-a lungul fiordului.

Când am început excursia vremea era destul de urâtă, ceață și ploaie, cu toate acestea peisajele erau impresionante, poate un pic lipsite de culoare ….dar totuși impresionante. Nu poți să controlezi vremea și trebuie să te bucuri că ești acolo. Norocul face ca în momentul în care am ajuns în Eidfjord și vremea începea să se îmbuneze. În Eidfjord poți alege între a petrece vreo 2 ore în micul oraș sau să iei un autobuz rezervat special ce te duce să vizitezi cascada Vøringfossen. Excursia pentru a vizita cascada costă cam 300 NOK și poate fi rezervată când rezervați și excursia prin Hardangerfjord. Oricum merită pe deplin să cheltuiți acești bani.

Cascada Vøringfossen se află pe drumul ce leaga Oslo de Bergen iar la câțiva metri de ea se află și un hotel; cascada are o cădere de 182 de metri și o cădere principală de 162 de metri. Este una dintre cele mai cunoscute și vizitate cascade din Norvegia. Tot ce pot să vă mai spun este să o vizitați neapărat deoarece este absolut superbă.

Ce mai e impresionant în fiorduri sunt micile sate și orașe care parcă sunt aruncate în munți; primul lucru cand vezi casele este să te gândești cum au reușit să le construiască acolo, apoi te gândești cât de mult ai vrea să locuiești în acel loc superb și liniștit. 

Hardangerfjord

Ziua 6

Ultima zi, sau să fiu mai concretă, doar jumătate de zi deoarece avionul e la 5 după – masa. În ultima zi am vizitat din nou centrul Bergenului de care parcă nu te poți sătura dar am fost și la cea mai apropiată biserică din lemn – Fantoft Stavkirke. Biserica este de fapt o reconstrucție a vechii biserici, biserica inițială fiind construită în jurul anului 1150 în Fortun, un sat din Sognefjord; amenințată cu demolarea în anul 1883 este mutată în Fantoft, un cartier al Bergenului. În 1992 biserica a fost incendiată de către un muzician al scenei black metal; biserica veche a ars în întregime iar reconstrucția ei a început imediat după incendiu iar noua biserică a fost finalizată în 1997. Exteriorul bisericii arată exact ca și vechile stavkirke, în timp ce despre interior, deși extrem de simplu, nu se poate spune același lucru. Daca aveți timp vă recomand să o vedeți, costul unui bilet este de 50 NOK.

Fantoft Stavkirke

Sfaturi și lucruri bune de știu

  1. Cel mai bine e să aveți la voi coroane norvegiene, pe care încercați dacă se poate să le schimbați înainte să veniți în Norvegia. Băncile nu oferă cel mai bun schimb valutar iar schimbul valutar de la Centrul Turistic e și mai rău. O să vedeți în multe locuri frecventate des de turiști că prețurile sunt afișate și în euro și dolari; sfatul meu e să plătiți tot în coroane norvegiene altfel riscați să pierdeți destui bani.
  2. Dacă plănuiți o seară de distracție în oraș, cel mai bine este să începeți de acasă; norvegienii au câteva “pre-drinks” la cineva acasă și abia apoi ies în oraș. Asta pentru că și lor li se par scumpe mâncarea și băutura din majoritatea localurilor.
  3. Norvegienii sunt oameni foarte activi ce se îmbracă în general cu haine menite pentru sport; așa că atunci când vă faceți bagajul să nu vă gândiți că mergeți în vreo capitală a modei; important e să aveți cu voi haine călduroase ce vă apară de vânt.
  4. Evitați să luați taxiul; este foarte scump iar prețul minim pe călătorie este de 10 euro. Ca alternative există numeroase autobuze, o linie de tramvai sau feriboturile.
  5. Când mergeți la restaurant consultați meniul afișat afară; asigurați-vă că nu o să dați vreo 20 de euro pe o supă de pește. De asemenea e bine să întrebați localnicii de locuri unde se mănâncă bine și la un preț acceptabil.
  6. Înainte să plecați la drum fiți siguri că aveți destui bani cu voi; Norvegia este o țară extrem de scumpă…iar asta nu o spun doar eu ci și localnicii. Așa că ar fi păcat să bateți atâta drum și să nu ajungeți să vizitați ceea ce vă propuneți din cauza banilor.
  7. Încercați carne de balenă (nu intrați în polemică despre vânatul balenelor cu norvegienii) și friptura de ren. De asemena nu trebuie să ratați supa de pește. 

   

Descoperă oraşul Bergen şi fiordurile din Norvegia în continuare în partea 1 şi partea 2!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers