Vacanţă în Bergen şi fiordurile din Norvegia - partea 1

Vacanţă în Bergen şi fiordurile din Norvegia - partea 1
 
 

Bergen, al doilea oraş ca şi mărime din Norvegia, capitală culturală europeană în anul 2000 şi cu o populaţie de aproape 300 000 de oameni, cu o istorie ce datează de mai bine de 1000 de ani, este şi o poartă către fiorduri. Bergen este oraşul perfect de vizitat dacă sunteţi pentru prima dată în Norvegia şi vreţi să vedeţi nu doar obiective turistice culturale şi istorice, ci vreţi să vedeţi şi obiective naturale, şi anume fiordurile; Bergen este perfect dacă vreţi să vedeţi cum e viaţa norvegienilor; Bergen este oraşul de vizitat dacă aveţi câteva zile libere la dispoziţie şi nu ştiţi ce colţ al Europei să vedeţi; în acelaşi timp, Bergen este locul în care să mergi când ai destui bani şi nu ştii pe ce să-i cheltui.

Gata cu introducerea despre Bergen, hai să vă spun acum ce am făcut şi ce am văzut timp de 6 zile în Bergen.

Ziua 1

Am ajuns abia după-masa în Bergen iar după ce ne-am cazat am ieşit să explorăm un pic oraşul şi să  vedem câteva dintre obiectivele turistice. O să încep cu Bryggen, simbol al Bergenului.

Bryggen este de fapt oraşul vechi, de aici începând toată istoria Bergenului, cândva prin anul 1100. Bryggen, în prezent, este format din 61 de case de lemn frumos colorate ce au fost construite după anul 1702; istoria oraşului este una lungă dar o să vă menţionez faptul că după anul 1702 au avut loc 5 incendii, cele mai puternice fiind în anul 1702 şi în anul 1955. În anul 1944 explozia unei nave olandeze cu muniţie a afectat serios multe acoperişuri şi a înclinat multe dintre case. După explozie şi după incendiul din anul 1955 autorităţile din Bergen au vrut să demoleze restul caselor, Bryggenul fiind considerat un hazard. Datorită investigaţiilor arheologice ce au durat 13 ani şi au scos la iveală peste un million de artefacte, planurile de demolare au fost anulate. În anul 1973 se înfiinţează o asociaţie pentru salvarea şi restaurarea Bryggenului. În anul 1979 Bryggen intră pe lista patrimoniului UNESCO. Aici veţi găsi numeroase magazine cu suveniruri, restaurante cu specific norvegian, magazine cu haine tradiţionale şi multe altele.

Bergen

Un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este Piaţa de Peşte. Pentru mine personal piaţa a fost o dezamăgire asta pentru că nu o sa întâlniţi nici un norvegian ce vinde peşte; majoritatea celor ce lucrează acolo sunt imigranţi iar cumpărători sunt doar turiştii. Piaţa nu mai e demult ce a fost, adică un loc în care pescarii vin să-şi vândă marfa localnicilor. Aveţi grijă la Piaţa de Peşte pentru că este un fel de capcană pentru turişti, este extrem de scumpă iar produsele nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate, astfel că puteţi ajunge să daţi şi 50 – 60 de euro pe un prânz, în timp ce în alte locuri pe acelaşi prânz daţi doar jumătate din bani. Totuşi piaţa trebuie vizitată pentru că puteţi vedea numeroase tipuri de peşte, fructe de mare, caviar, puteţi cumpăra carne de balenă sau puteţi să vă alegeţi din acvariu homarul pe care vreţi să-l mâncaţi.

Lângă Piaţa de Peşte se află şi info centrul turistic; de aici puteţi să cumpăraţi bilete pentru diverse excursii, puteţi să luaţi pliante şi hărţi cu Bergen şi de asemenea puteţi să cumpăraţi Bergen Card, un card care vă ajută să economisiţi bani la intrările în muzee, la transportul în comun şi chiar la restaurante şi cafenele.

În centrul oraşului se află lacul Lille Lungegårdsvann; pe partea dreaptă cum staţi cu spatele la centru se pot vedea cele patru clădiri ale muzeului de artă Kode, muzeu ce adăposteşte lucrări începând cu perioada Renaşterii şi până în prezent. Tot în centrul oraşului o să mai găsiţi numeroase magazine, cafenele şi restaurante; tot acolo se află şi Scena Naţională, cel mai mare teatru din Bergen, construit în anul 1850.

Ziua 2

Muntele Ulriken


Plecăm de dimineaţă spre Muntele Ulriken, cel mai înalt dintre cei 7 munți ce înconjoară Bergenul; la o înălțime de 643 de metri, puteți admira orașul, fiordurile și munții din jur. Ulriken se află la aproximativ jumătate de oră de centru dacă mergeți pe jos; puteți să luați autobuzul ce pleacă exact de la info centrul turistic și o să ajungeți în vreo 15 minute. Pentru a ajunge sus pe munte fie o luați pe jos, fie luați telecabina; un drum dus – întors costă 145 NOK iar doar dus costă 80 NOK. Pe munte o să găsiți un restaurant a cărui terasă oferă o priveliște superbă asupra orașului; de asemenea tot acolo o să găsiți și un magazin cu suveniruri. Printre activitățile cu care vă puteți ocupa timpul se numără zborul cu parapanta, coborârea în rapel sau excursiile cu GPS-ul.

Unul dintre cele mai populare trasee este cel ce leagă muntele Ulriken de muntele Fløyen; traseul durează între 4 și 6 ore, în funcție de pregătirea fizică a fiecăruia. Traseul este unul de o dificultate ușoară spre medie și poate fi o activitate bună și pentru familiile cu copii, dar aici depinde din nou de pregătirea fiecăruia.

Plimbarea vă oferă posibilitatea să admirați Bergenul dar și să vedeți ce se află dincolo de munții ce înconjoară orașul, și anume alți munți și numeroase lacuri. La capătul celălalt al traseului se află un punct celebru de belvedere de unde puteți să vedeți orasul Bergen în toată splendoarea lui. De acolo la coborâre puteți să luați funicularul Fløibanen care o să vă ducă în centrul orașului. Funicularul este cea mai populară atracție a Bergenului; călătoria durează aproape 7 minute iar costul dus – întors este de 85 NOK. 

   

Descoperă oraşul Bergen şi fiordurile din Norvegia în continuare în partea 2 şi partea 3!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers