Vacanță de vară la Rânca

Vacanță de vară la Rânca
 
 

Rânca este una dintre cele mai frumoase stațiuni din județul Gorj, situată la poalele vârfului Păpușa, pe DN67C, denumit și Transalpina.

Și, deși este atât de căutată iarna datorită pârtiilor de schi, noi ne-am încumetat să mergem vara. Nu am regretat absolut deloc. Peisajele superbe întâlnite de-a lungul șoselei Transalpina, cu turme de oi ce urca versanții munților, peisaje ce par desprinse din basme, sunt de-a dreptul minunate. Într-una dintre zile a plouat mărunt, ziceai că suntem la sfârșit de toamnă și nu în luna august. Atmosfera exact pe placul nostru. Pentru o vacanță de vară, pentru cei care doresc să se relaxeze și să se răcorească în același timp, Rânca este una dintre stațiunile cele mai potrivite.

Rânca

Transalpina

Pentru turiștii dornici de senzații puternice, care ajung în această zonă, șoseaua Transalpina, cea mai înaltă și mai frumoasă șosea a țării noastre, trebuie neapărat parcursă. Curbele ce îți taie respirația te conduc abrupt către nori, făcând un traseu spectaculos, dar extrem de frumos.

Începând din luna mai, Transalpina a fost oficial deschisă circulației rutiere între Rânca și Obârșia Lotrului, cu restricție de viteză de maxim 30 km/h. Supranumită și "Drumul Regelui", pentru că Regele Carol al II-lea, după ce a reconstruit acest drum, l-a inaugurat parcurgându-l el însuși împreună cu familia regală.

Transalpina

În Pasul Urdele șoseaua atinge altitudinea maximă de 2.145 de metri. De-a lungul șoselei, colo-colo, întrezărești turme de oi, întâlnești cirezi de vaci sau cai sălbatici. Nu poți străbate Transalpina fără să te oprești din loc în loc să surprinzi frumusețea sălbatică a naturii.

Transalpina

Ce să vizitezi în împrejurimi

La aproximativ 30 de km de Rânca se află comuna Polovragi. Aici vom găsi Mănăstirea Polovragi și peștera cu același nume în Munții Căpățâna, pe malul Oltețului.

Mănăstirea Polovragi este de fapt un complex monahal ce se situează la poalele muntelui Piatra Polovragilor și care transmite atât de multă liniște și pace de cum pășești pe poarta mare sculptată în lemn masiv. Și de cum pășești pe poarta masivă parcă pășești într-o lume nouă, atmosferă dublată de peisajul superb din spatele mănăstirii în care cei doi munți, Parâng şi Căpăţânii, parcă se îmbrățișează. La intrare o măicuță ne îndeamnă și ne îndrumă cu voce caldă.

Manastirea Polovragi

Plecând de la mănăstire, după aproximativ 200-300 de metri de urcat pe Cheile Oltețului, întrezărim poarta mare de la intrarea în Peștera Polovragi. De la ghid aflăm că această peșteră se presupune a fi lăcașul lui Zalmoxe, conducătorul dacilor. Tot aici, vracii foloseau o plantă numită "polovraga" pentru tratarea anumitor boli. De unde și denumirea peșterii. În cei 800 de metri de galerie vizitabili, în care “picură” apa bogată în carbonat de calciu sau în oxid de fier, am întâlnit "scaunul lui Zalmoxe" , locul unde erau așezați pacienții de către vracii tămăduitori, locul ascezei călugărilor reprezentat de o pictură realizată în tehnica negru de fum, precum și locul de acces al localnicilor în peșteră.

Polovragi

În peșteră temperatura constantă, indiferent de anotimpul în care este vizitată, este de 9 grade Celsius. Chiar și vara avem nevoie de o haină în plus.

Peștera Polovragi

Deși nu am ajuns aici, în comuna Baia de Fier se află și renumita Peștera Muierii, una dintre cele mai vizitate peșteri din România.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers