Un zâmbet larg, o umbrelă roşie şi un bagaj de poveşti interesante despre Timişoara

Un zâmbet larg, o umbrelă roşie şi un bagaj de poveşti interesante despre Timişoara
 
 

Un zâmbet larg, o umbrelă roşie şi un bagaj de poveşti interesante despre Timişoara - toate acestea poartă un nume, care promite un viitor strălucit: Alexandra Irimia - Timisoara Tour Guide!

"Numele meu este Alexandra Irimia, sunt licenţiată în Ştiinţe Politice şi ale Comunicării la Universitatea de Vest din Timişoara şi absolventă a unui Master în Imigrare şi Educaţie Interculturală la Unversitatea din Barcelona – Spania.

Călătoresc cu multă plăcere şi trăiesc printre limbile străine pe care le vorbesc. Pe lângă meseria mea de bază de traducător şi interpret autorizat, sunt ghid naţional şi constultant turistic pentru agenţii de turism, atât din ţară, cât şi din străinătate".

Mai exact, Alexandra este o tânără în vârstă de 30 de ani, care şi-a dezvoltat o pasiune într-o meserie. Plimbă pe străzile Timişoarei atât turişti străini, cât şi români curioşi şi le vorbeşte despre istoria din spatele zidurilor scrijelite de vreme, despre arhitectura clădirilor, a pieţelor, povesteşte celor interesaţi despre cele mai interesante evenimente care au avut loc între zidurile cetăţii Timişoarei... Alexandra călătoreşte în timp cu oricine este interesat să o facă.

Cum ai ajuns de la Ştiinţe Politice, Imigrare şi Educaţie Interculturală la ghid de turism în Timişoara?

Nu am renunţat niciodată la ceea ce am studiat. Lucrez pe cont propriu ca traducător şi interpret în limbile spaniolă şi engleză, precum şi ca ghid național și consultant turistic. Nu ştiu cum am ajuns aici, aşa s-au aranjat lucrurile. După ce am terminat studiile în străinătate, am revenit în România şi m-am angajat într-o companie în care trebuia să aduc turişti din Spania la noi în ţară. Am făcut un curs de "Ghid de Turism" în cadrul companiei, între timp mi-am dat seama că jobul nu era ceea ce-mi doream, am renunţat la el însă nu şi la ideea de ghid. Mi-am printat câteva cărţi de vizită pe care le-am lăsat la infocentrul turistic din Timişoara şi în scurt timp am fost contactată de primul meu client.

Continuă să ne povesteşti. Cum şi cu cine a fost prima ta plimbare pe străzile din Timişoara?

A fost un turist din Polonia. A venit în România cu ceva treabă şi s-a oprit pentru câteva ore şi în Timişoara. I-am făcut un tur de două ore a oraşului şi a fost foarte mulţumit. Era un om interesat de orice, lucru care m-a ajutat foarte mult.

Prezinţi Timişoara atât străinilor, cât şi românilor. În ce parte se înclină balanţa?

Nu pot să generalizez acest lucru, însă la mine înclină balanţa în favoarea străinilor pentru că lucrez foarte mult cu corporaţiile. Timişoara este un oraş care are foarte multe firme ce fie colaborează cu alte firme din străinătate, fie sunt conduse sau finanţate din alte ţări. Acest lucru duce la vizite destul de dese ale străinilor în companiile timişene. Într-o mare parte aceştia sunt oamenii care doresc să cunoască oraşul şi atunci, eu sunt cea mai simplă variantă.

De ce să trebuiască să-şi răpească din timp cineva, ca să plimbe pe altcineva, când foarte simplu, apelează la ajutorul meu, eu pot construi trasee în funcţie de ce doreşte clientul... de la câteva ore, până la o zi întreagă, trasee ce pot cuprinde anumite zone de interes, sau prezentări generale, pe subiecte precum arhitectură, istorie, obiective turistice generale, curiozităţi, gastronomie, viaţă socială etc.

Povesteşte-mi mai multe despre serviciile pe care le oferi. Care sunt cele mai solicitate?

Eu am şi nişte trasee standard pe care le găsiţi la mine pe site, însă acestea au fost concepute pentru ca omul să-şi poată imagina ceea ce eu ofer şi să poată vedea un preţ. De fapt, eu mă pot modela foarte uşor după ce doreşte clientul.

În linii mari ofer tururi de oraş în Timişoara şi Arad, dar şi alte oraşe din ţară dacă sunt solicitate cu anticipare, tururi corporate în limbile engleză şi spaniolă, de care vă povesteam şi mai sus, tururi tematice, care pot fi începând de la tururi de cunoaştere a barurilor, până la tururi de degustat vinuri, de cunoaştere a muzeelor, de vizitat oraşul cu barca, de spectacole etc. Mai mult de atât, mă ocup şi de servicii de transfer de la aeroport, cazare, rent-a-car sau rent-a-bus, mese tradiţionale etc. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul meu personal.

Fă-mi un top a obiectivelor turistice din Timişoara de care rămân turiştii impresionaţi!

Bineînţeles că toţi rămân fascinaţi de Piaţa Operei, după care văd deschiderea către Piaţa Unirii şi nu mai pot alege care le place mai mult. Piaţa Traian este un alt obiectiv care impresionează foarte mult, în primul rând pentru aspectul ei şi în al doilea rând pentru poveştile din spatele ei. În trecut Piaţa Traian era locul în care se întâmplau toate...

Un alt obiectiv turistic impresionant este Piaţa Plevnei, de care nici cei mai mulţi timişoreni nu au auzit. Este o rezervaţie arhitectonică secession, o mişcare artistică Vieneză.

Alte obiective turistice de care rămân impresionaţi turiştii sunt: pictura lui Osama bin Laden care se află într-o biserică, ghiulelele rămase înfipte în case din vremea revoluţiei maghiare (1848 – 1849) sau clădirea băncii de Scont.

Care este locul tău preferat din Timişoara?

Îmi place Piaţa Plevnei şi Piaţa Traian. Ştiaţi că Piaţa Traian a vrut să fie o copie mai mică a Pieţei Unirii? Sunt două locuri asemănătoare, însă în Traian spre deosebire de Unirii încă se trăieşte autentic... oamenii sunt naturali, nu sunt aranjaţi, efectiv trec prin piaţă cu gândurile şi problemele lor. Îmi place acest loc pentru că încă se simte prezenţa amalgamului de etnii ce locuiau în împrejurimi şi că fiecare colţişor are câte o poveste interesantă.

Cu ce impresie vin turiştii în Timişoara şi cu ce impresie pleacă?

Am întâlnit mai multe persoane care au venit în Timişoara efectiv pentru că au găsit un bilet de avion ieftin către acest loc. Pentru această categorie de persoane oraşul este peste aşteptări. De fapt, cred că aş putea generaliza această idee. Oricum, turiştii străini rămân impresionaţi în primul rând de istorie şi după de siguranţa oraşului, de mâncare, de oameni, de amabilitate...

Ce crezi că îi lipseşte Timişoarei să se dezvolte mai mult din punct de vedere turistic?

În primul rând parcări pentru autocare, locuri de debarcare, indicatoare, măcar către cele mai importante obiective turistice şi plăcuţe care să arate locaţia exactă a unui obiectiv turistic.

Ar fi minunat să avem indicată o rută a revoluţiei, care să plece din Piaţa Maria până la Memorialul Revoluţiei şi semne care să amintească de cele mai importante evenimente cu care ne mândrim.

Ce planuri de viitor ai?

Spre norocul nostru, ideile noastre, ale ghizilor de turism din Timişoara sunt suţinute atât de către infocentrul turistic, cât şi de primăria oraşului. Trebuie doar să doreşti să faci ceva...

Eu îmi doresc să încep să ies din Timişoara. Deocamdată mi-am propus să duc turiştii interesaţi la Stanciova, unde există o comunitate de oameni minunaţi, care trăiesc efectiv din ceea ce produc. Pot duce turiştii la ei acasă să vadă cum se fac gemurile, compoturile, zacusca, murăturile şi îmi doresc să ajungem şi la proiecţiile de filme româneşti ce deja se rulează... în şură. 

   

Citeşte şi: Răzvan Pascu recomandă destinaţii de concediuLa o poveste cu Marius Nedelcu,  O discuţie despre concediile în destinaţii exotice cu Diana Bulzan şi Impresii de calatorie: despre Kathmandu cu Alina Burgoci


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers