Un weekend în inima francofono-germanică a Europei : Bruxelles

Un weekend în inima francofono-germanică a Europei : Bruxelles
 
 

Înainte de a ajunge la Bruxelles din motive profesionale, acest oraș nu era în lista mea de priorități în ce privește călătoriile. Pe vremea aceea îmi plăcea berea cu fructe – care era, pe lângă Uniunea Europeană, singurul element care mă făcea să mă gândesc la acest oraș. În rest, nimic nu mă chema într-acolo...

Sala_de_Consiliu

Întâmplarea a făcut că a trebuit să plec pentru o perioadă în Belgia, moment în care am început să o descopăr ca locuitor, nu ca turist. Am locuit un an de zile în Bruxelles și am aflat cât de scump este să îți schimbi flecurile la pantofi (aproximativ 15-20 de Euro) și cât de important este să selecționezi gunoiul și să scoți în ziua potrivită punga potrivită (luni plastic, marți hârtie etc.).

Mai mult decât atât, am învățat că Bruxelles este mai mult decât bere cu fructe. Este o imensă bere albă, dulce acrișoară, cu un nume mai degrabă flamand decât valon.

 Ca notă „de subsol”, țara gazdă a instituțiilor europene este teritoriul unor dispute interminabile între flamanzi și valoni. Pe fondul acestor conflicte etnico-politice, Belgia a depășit recordul Irakului, devenind statul care a avut cea mai lungă perioadă fără guvern: 541 de zile. Dar nu-i compătimiți încă, chiar și fără guvern s-au descurcat admirabil, în plină criză economico-financiară!

Pe_trepte_la_bursa

Bruxelles-ul are o atmosferă specială, dată de mix-ul de young professionals veniți din toată Uniunea Europeană și din întreaga lume să își caute job-ul de vis în Capitala Europei. Este un Turnul Babel european, cu o climă îngrozitoare (e suficient dacă spun „în stil Londonez”) și cu oameni dezrădăcinați de propriile țări, care doresc să își facă repede prieteni și intră în vorbă cu tine din orice motiv.

Din punct de vedere turistic, trebuie să admitem că Bruxelles nu abundă de obiective must see. Vă gândiți la o clădire simbol când auziți numele acestui oraș? Nu cred... Dar cu siguranță un alt simbol vă apare în minte: Manekken Pis (în traducere: Băiețel Urinând).

Manekken pis

Chiar dacă nu este precum Parisul sau Londra când vine vorba de turism, Bruxelles (și Belgia în general) compensează la alte capitole. E un farmec aparte în vânzoleala eurocrată de pe străzile capitalei, în pășunile perfecte din zonă rurală, în orășelele ca de turtă dulce precum Brugges sau Durbuy. În plus, în maxim 2 ore ești în orice punct al țării, fie că vrei să admiri plajele de la Marea Nordului, fie că vrei să mănânci gauffre în Liege.

Cum ajungi în Bruxelles? Destul de ușor, având în vedere că sunt zboruri directe atât în varianta low cost, cât și în varianta non-low-cost. Un zbor poate varia între 100 EUR și 400 EUR dus întors, dar șanse să găsiți la 100 Euro sau chiar sub există, cu singura condiție să nu vă programați plecarea în perioada Paștelui, Crăciunului sau Revelionului (când tarifele sunt ceva mai mari).

Cât despre cazare, depinde de scopul călătoriei. A pleca să muncești acolo e una, iar chiriile sunt undeva pe la 500 de Euro de persoană pe lună. Dar pentru că în acest articol discutăm cu precădere de turism de weekend, puteți găsi Bed&Breakfast/Hotel în Bruxelles începând de la 60 de Euro pe noapte pentru o cameră single. Nu este un oraș ieftin. În plus, luați în calcul faptul că puzderia evenimentelor organizate pe tot parcursul anului în inima Europei, dedicate ONGurilor, mediului de afaceri și autorităților publice ridică prețurile!

Unde să stați? Aici e greu de dat un răspuns satisfăcător. Bruxelles nu excelează la capitolul siguranță. De altfel, Bucureștiul este un oraș mai sigur decât capitala Europei. Însă zona Louise, cartierul Ixelles sau aria Instituțiilor Europene sunt opțiuni bune și care oferă acces la obiective turistice, fiind totodată și o mostră vie a vieții bruxelleze.

Transportul, cum este de așteptat, este scump. O călătorie cu metroul sau cu autobuzul este în jur de 2 Euro, iar taxiul este aproximativ 2 Euro pe kilometru. De recomandat să luați tichete de 10 călătorii (JUMP – aproximativ 13,5 Euro), comune pentru metrou, tramvai și autobuze. Se găsesc atât la chioșcurile de ziare, cât și la metrou. E de preferat să vă cumpărați bilete, deoarece controalele în mijloacele de transport sunt frecvente.

Taxiul este o opțiune atunci când vă bucurați de viața nocturnă a orașului și nu doriți să așteptați jumătate de oră următorul autobuz. Nu ar trebui să coste mai mult de 10-15 Euro pe o distanță rezonabilă, în zona semi-centrală a orașului. Și nu e cazul să vă tocmiți, taximetria este organizată bine și nu există riscul să găsiți taxiuri cu un supra preț. Doar să urmăriți să aibă însemnele clasice de Taxi.

Dacă franceza nu este punctul vostru forte, nu e nicio problemă. Engleza și un nivel basic de franceză sunt suficiente. Dacă știți și flamanda e minunat, mai ales dacă doriți să vă angajați în Belgia, dar am dubii că sunt foarte mulți vorbitori pe plaiurile mioritice.

Ajungem la partea cu adevărat interesantă. Ce să faceți în Bruxelles, bifând obiective ca un turist modern, dar totodată ieșind puțin din tipare, așa cum face un individ care se respectă?

Am făcut câteva liste, grupate pe categorii, care să vă ajute să vă adaptați interesele și curiozitățile la durata vizitei.

Bruxelles

Top „de văzut” în Bruxelles

 • Grand Place - este Piața principală a orașului și a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Un loc foarte turistic, dar care trebuie văzut. Merită să vă pierdeți pe străzi și să descoperiți străduțe pline de farmec. De asemenea, în apropiere, se află vestitul Manneken Pis (dar și replica sa feminină Janneken Pis), Galeriile St. Hubert și clădiri icnoice precum Primăria sau Bursa. Periodic, aici au loc evenimente și concerte, însă de neratat este „Tapis de fleurs” (covorul de flori), o imensă carpetă naturală, de 20.000 m.p, compusă din mii de begonii.

Grand_Place

 • Atomium – O compoziție creată pentru Târgul Mondial din 1958, reprezentând o moleculă de 9 atomi, mărită de 165 miliarde de ori.
 • Matonge  (Cartierul african) – o imersiune în cultura africană (francofonă), un cartier unde puteți descoperi zeci de magazine, condimente tipice, dar și restaurante cu specific (etiopian, senegalez, etc.)
 • Petit și Grand Sablon – Zone de un farmec aparte, cu parcuri, restaurante, cafenele, magazine de antichități și boutiq-uri de bunătăți și delicatese belgiene.

Parc_Bruxelles

 • Piața Sainte Cathrine – Având ca punct central catedrala al cărui nume îl poartă, piața este un loc plăcut pentru plimbare și pentru savurat o cafea sau un brunch într-o zi leneșă de weekend.
 • Palatul Regal – reședința oficială a familiei regale. Încercați să parcurgeți pe jos drumul de la Grand Place la Palatul regal, trecând prin Mont des Arts. Veți avea o priveliște de pe colină asupra orașului și veți avea parte de o plimbare plăcută (cel mai probabil, prin ploaie).

Top de „de făcut” în Bruxelles

 • Shopping în Magazine Vintage – în apropierea Grand Place și a Bursei, sunt nenumărate boutiq-uri vintage, cu haine fie second hand, fie noi. Veți putea găsi multe chilipiruri, dar și piese deosebite.
 • Delirium & Mort Subiteberării de renume, cu mii de tipuri de bere, de la clasicele blonde și brune, la fructate, nefiltrate sau cu arome ciudate (precum cactus, trandafir sau... fum).
 • Aperitive urbane – mai exact, locuri în care poți să servești un pahar de vin și o farfurie de fromage pe capota unei mașini parcate (în cazul în care nu mai găsiți niciun loc la terasele care,  în special vara, sunt arhipline). Un loc renumit pentru aceste aperitive este Place Chatelain. Puțini turiști în zonă, dar este plin de expați: eurocrați, lobbyști și tineri aflați la internship-uri.
 • Apusul de soare la Palais de Justice – Un loc plăcut, cu vedere asupra orașului, unde puteți admira apusul. Nu uitați “pachetul bruxellez” de privit apusul: brânzeturi și vin.
 • Place Luxembourg – Aproape în fiecare seară, în cursul săptămânii (cu precădere Miercurea și Joia), aici este locul de întâlnire al celor care lucrează în zona instituțională și de lobby. Este aglomerat, dar veți vedea eurocrați în mărime naturală Smile
 • Festivalul de Jazz (Jazz marathon, în mai sau iunie) – pentru pasionați, la începutul verii are loc un fabulos festival de Jazz, care se desfășoară simultan în cafenelele și cluburile din centrul orașului. Zeci de concerte live în același timp, în fiecare locație! Merită din plin!
 • Ziua Europei – dacă prindeți un 9 Mai în Bruxelles, nu veți regreta. Au loc fel de fel de evenimente dedicate UE, concerte în aer liber, focuri de artificii, care alegorice, etc.

Top de vizitat în afara Bruxelles

Pentru că împrejurimile Bruxelles-ului compun de fapt Belgia, nimic nefiind mai departe de două ore, vă recomand, dacă aveți o zi în plus la dispoziție, să vizitați și câteva dintre orășelele belgiene, adevărate bijuterii arhitectonice.

De văzut neapărat:

 • Dubuy – atestat în cartea recordurilor ca fiind cel mai mic oraș din lume. Un loc ca o poveste, care o să vă rămână multă vreme în amintiri.
 • Brugges – în patrimoniul UNESCO, un oraș încremenit în timp, care vă va transporta cu cel puțin un secol în urmă. Extrem de de pitoresc și de plin de farmec.
 • Liege– un orășel micuț, vestit mai ales pentru Gauffre. De văzut dacă aveți extra-timp sau dacă ați mai văzut Bruxelles.
 • Ghent – un orășel frumos și renumit pentru evenimentele culturale. O oază de relaxare și un centru universitar renumit.
 • Ostende sau Knokke – dacă vreți să bifați Marea Nordului în Bucket List, una dintre aceste stațiuni este locul potrivit. Ostende este mai boemă, iar Knokke este preferat de clasa cu venituri foarte mari. Marea de aici este rece, în orice anotimp.

Top Restaurante în Bruxelles:

Înainte de a vedea recomandările, rețineți că este mandatoriu să mâncați în Bruxelles scoici, frittes (cartofi prăjiți la cornet, cu sos la alegere), gauffre, clătite. De fapt, după o excursie în Bruxelles vă va fi greu să înțelegeți cum își păstrează acești oameni silueta, dacă luăm în considerare și cantitățile imense de bere care se consumă.

Dar dați o șansă și următoarelor locații (la o căutare pe google veți găsi adresele): Comme Chez Soi; Chez Alexandre; Brasserie Yume; Cook and Book; Brasserie George; Le Faim de Siecle; Amadeus.

Dacă dorul de casă vă copleșește, sunt și câteva restaurante românești, cel mai central fiind pe Rue Gretry, în apropierea Bursei.

Bruxelles

Să aveți o excursie minunată în Belgia, cu cât mai puțină ploaie și cu gauffre cât mai dulci și aromate!

Poze deosebite din Bruxelles


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers