Un colț de Spania în Atlantic – Lanzarote

Un colț de Spania în Atlantic – Lanzarote
 
 

O să vă povestesc despre Lanzarote, insulă vulcanică cu un peisaj surprinzător și colorat, deosebit de la sud la nord. Partea meridională este aridă și are un relief neobișnuit ochiului nostru. Dacă vă gândiți un pic la peisajele selenare, veți avea o imagine oarecum apropiată de realitatea de aici. Soluri roșii sau negre, relief aproape plat, dar vălurit, vegetație puțină. Totul scăldat de soarele strălucitor. Așezările lipsesc, zona fiind în mare parte rezervație. În partea de nord lucrurile se schimbă. Aici activitatea vulcanică s-a oprit în urmă cu câteva sute de ani, solurile au devenit mai fertile. Este prezentă o vegetație mai variată, inclusiv culturi agricole.

Am fost în Lanzarote într-un început de primăvară, din dor de soare. Temperaturile în prima jumătate a lunii martie ajungeau la circa 26-27 de grade ziua, iar seara nu coborau sub 16 grade.

Lanzarote

Drumurile publice din Lanzarote, partea de sud a insulei

Insula este prietenoasă cu turiștii. Șoselele șerpuitoare te îmbie la condus. Iubitorii de două roți se pot bucura de plimbări lungi cu bicicletele, Lanzarote fiind unul dintre locurile preferate de antrenament ale cicliștilor profesioniști, datorită climei constante de-a lungul anului și blânde, dar și a reliefului său.

Arhitectura locală este respectată în toate localitățile. Clădirile joase, cu acoperiș sub formă de terasă, sunt vopsite în alb. Singurele pete de culoare sunt ferestrele și ușile, vopsite în general în verde, și florile de la ferestre. Într-o astfel de căsuță ne-am cazat și noi, în satul Playa Quemada, cu o priveliște fantastică la ocean, atât de pe terasă, cât și din apartament, de la oricare dintre ferestre.

Clădirile ca niște cuburi suprapuse, solul închis la culoare, oceanul albastru, cerul extrem de limpede, toate se cereau fotografiate, de la nisipul negru al plajei din apropierea satului nostru, la pietrele cu forme speciale sau cactușii frumoși și colorați.

Plaja de la El Golfo

Atracțiile insulei constau în parcuri naturale, cel mai cunoscut fiind Timanfaya, dar nu lipsesc nici zone de agrement precum parcul acvatic Aquapark Costa Teguise, parcurile tematice Pardelas Park și Rancho Texas Park, grădina zoologică Guinate Tropical Park & Peguin Paradise și chiar circuite de karting.

El Golfo şi Los Hervideros

Los Hervideros

El Golfo şi Los Hervideros sunt două formațiuni vulcanice. El Golfo este o lagună cu apă verde, nunață dată de alge. Tabloul este un spectacol, grație paletei de culori prezente: verdele lagunei, albastrul oceanului, negrul nisipului și rosul peretului din spatele lagunei. Los Hervideros sunt o serie de peșteri și formațiuni de lava, prin care intră apele oceanului, asigurând un fundal sonor deosebit pentru vizitatorii care nu se mai satura de fotografiat.

Parcul Timanfaya

Echadero de Los Camellos

Parcul Timanfaya este obiectivul numărlul unu al insulei. Dar înainte de intararea în parc se cere o oprire la Echadero de los Camellos. O plimbare în spatele unui dromader nu e tocmai lucru obișnuit, așa că merită încercat, chiar dacă sunteți genul care evită activitățile mult prea turistice. Povestea spune că dromaderii au fost aduși în Lanzarote pentru munci agricole. Cu timpul au devenit atracții turistice.

Ruta vulcanica Timanfaya vazuta de la Echadero de Los Camellos

Montanas del Fuego

Montanas del Fuego

După o astfel de plimbare ieșită din comun, se poate merge mai departe, spre parcul propriu-zis – Montanas del Fuego, zonă protejată. Aici aveți de ales între trei trasee diverse. Unul cu autocarul, intitulat Ruta vulcanică, durează aproape 1 oră și vă poartă de-a lungul principalelor conuri vulcanice, încă active (ultima erupție a avut loc în 1830). Veți avea ocazia să vedeți licheni care apar pe alocuri, singura formă de vegetație. Alunecările de teren creează un tablou rar văzut. Iar punctul final al acestui traseu o reprezintă gheizerele demonstrative improvizate in zona restaurantului El Diablo.

Al doilea traseu, Ruta Termesana, este un tur ghidat, care se parcurge pe jos. Traseul măsoară circa 3 kilometri și durează aproximativ 1 oră. Cel de-al treilea tur este Traseul Litoral. Se parcurge tot pe jos, parțial ghidat, parțial pe cont propriu, cu o durată de circa 6 ore și un grad mai mare de dificultate. Ultima parte a acestui tur este zona El Golfo, care se poate vizita și separat.

La Graciosa

Plaja din La Graciosa

Mirador del Rio este un punct de belvedere din nordul insulei, de unde se poate vedea arhipelagul Chinijo. În cadrul acestui arhipelag o singură insulă poate fi vizitată de turiști – La Graciosa, care este o rezervație a biosferei, cu puține așezări și locuită de doar circa 600 de oameni. Spre deosebire de Lanzarote, La Graciosa are un aspect deșertic, cu plaje aurii și sălbatice. Una dintre acestea este plaja Francesca, ruptă parcă din ilustratele cu insule exotice tropicale - nisip mult, galben și fin și apa oceanului limpede și de un turcoaz în două nuanțe te îndeamnă la visare.

Jardin de Cactus

Jardin de Cactus

Nu trebuie să ratați, tot în nordul insulei, Jardín de Cactus, o mică grădină botanică amenajată de César Manrique, arhitect și artist care a creat tot ce ține de urbanism și strategie turistică în Lanzarote, pornind de la ideea că natura și arta trebuie să se împletească în crearea unei armonii a spațiului. Frumusețea acestei grădini nu se poate reda în cuvinte. Veți avea în față o bogăție de specii de cactuși, într-o diversitate coloristică, floristică, de forme și dimensiuni greu de imaginat. Am văzut aici celebrii cactuși-candelabru, de circa 2 metri înălțime, mult prea prezentul aloe vera (care are numeroase muzee dedicate în Lanzarote), dar și specii a căror formă aducea cu niște pepeni verzi uriași sau cu diverse animăluțe.

Jameos del Agua și Cueva de Los Verdes

Rețineți și Jameos del Agua și Cueva de Los Verdes, două peșteri de origine vulcanică, ce fac parte din tunelul Atlantis, unul din cele mai lungi lanțuri de peșteri vulcanice din lume. Cueva de Los Verdes ne-a plăcut în mod deosebit. Clima aridă și lipsa precipitațiilor au creat un relief atipic în peșteră, fără stalactite și stalagmite. Înăuntrul peșterii este amenajată și o sală de concerte, grație acusticii foarte bune. Cueva de Los Verdes are o lungime de 6 kilometri, din care doar 2 se pot vizita. Acești 2 kilometri sunt impărțiți pe două niveluri. Se intră pe cel inferior și se iese pe la nivelul superior.

Atunci când am ales Lanzarote nu-mi suna deloc cunoscut acest nume. Citind niște articole despre Insulele Canare, mi-a atras atenția tocmai pentru că nu auzisem la nimeni povești despre această insulă. Deși de atunci am mai ajuns în locuri și mai exotice, Lanzarote rămâne în topul celor mai frumoase locuri pe care le-am văzut.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers