Uită de marile capitale ale lumii și descoperă farmecul orașelor mai mici

Uită de marile capitale ale lumii și descoperă farmecul orașelor mai mici
 
 

Atunci când plănuiești o vacanță într-o nouă țară, de obicei tinzi să-ți îndrepți atenția spre capitala respectivului stat. Asta facem si noi de multe ori! Totuși, deși capitalele sunt de obicei și cele mai mari orașe din respectivele state, nu înseamnă că sunt și cele mai frumoase locuri. Multe orășele mai mici, care nu se află neapărat pe listele celor mai importante locuri de vizitat, îți pot oferi o experiență și mai interesantă.

Așadar, data viitoare când vizitezi o țară nouă, ignoră capitala în favoarea orașelor mai mici. Pentru a-ți veni în ajutor, noi am pus la punct o listă cu câteva astfel de orașe care sunt mult mai frumoase decât capitalele țărilor în care se află. 

Bath, Anglia

Bath, Anglia

Fotografie preluata de pe cornmarketinsurance.co.uk. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În fermecătorul Bath te poți plimba printre clădiri decolorate cu arhitectură inspirată din cea italiană, poți explora vechiile băi romane, ba chiar poți verifica proprietățile terapeutice ale izvoarelor termale pe pielea ta. Acest mic oraș cu o istorie de milenii îți oferă o mulțime de locuri minunate pe care să le explorezi, fiind în același timp o alternativă mult mai calmă și mai ieftină a Londrei. După ce ai explorat toate minunățiile din Bath, poți face o excursie scurtă până la Stonehenge.

Bologna, Italia

Bologna, Italia

De la Roma la Veneția, capitalele Italiei, moderne sau cele vechi, debordează de cultură și locuri superbe ce așteaptă să fie explorate. Totuși, Italia înseamnă mai mult decât peisajele urbane din marile metropole. De exemplu, Bologna este un oraș care nu te va fermeca doar cu aleile sale pietruite și arcadele frumos decorate, ci și cu gastonomia sa excepțională. Fiind locul în care s-au inventat unele dintre cele mai populare preparate italienești, precum mortadela, tortellini și sosul de paste bolognese, nu este surprinzător faptul că Bologna oferă cele mai interesante meniuri din întreaga Italie. Pe lângă restaurante minunate și arhitectura superbă, faimoasă pentru nuanțele sale ruginii, Bologna se mândrește și cu cea mai veche universitate din lume, o arhivă cinematografică uriașă și o sumedenie de magazine vintage. 

Kyoto, Japonia

Kyoto, Japonia

La doar două ore de mers cu trenul de capitala Tokyo se află superbul Kyoto. Printre temple, altare și copaci bătrâni, acesta este locul perfect în care să descoperi partea tradițională a culturii japoneze și să afli mai multe despre istoria fascinantă a acestei țări. Kyoto este faimos și pentru festivalurile sale tradiționale uimitoare care au o istorie de mai bine de un mileniu, iar atmosfera sa calmă și relaxantă este unul dintre motivele principale pentru care mulți turiști aleg această destinație.

Cracovia, Polonia

Cracovia, Polonia

Fotografie preluata de pe happyerasmus.pl. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dacă vrei o experiență... medievală, uită de Varșovia și alege în schimb străzile întortocheate din Cracovia, unde atmosfera fermecătoare cuprinde piețele din Centrul Vechi. Cracovia oferă o sumedenie de locuri minunate, de la Castelul Regal Wawel la faimoasa fabrică Schindler, unde Oskar Schindler a salvat viețile muncitorilor evrei care lucrau pentru el în timpul ocupației naziste. Pierde-te printre străzile colorate ale acestui oraș interesant și află mai multe despre rolul important pe care l-a avut Cracovia în Europa Centrală încă din Evul Mediu.

St. Petersburg, Rusia

St. Petersburg, Rusia

Fosta capitală politică a Rusiei, până când a fost mutată la Moscova, la începutul secolului trecut, St Petersburg încă mai este cunoscut drept capitala Rusiei Imperiale și este locul perfect în care să descoperi perioada de glorie a acestui stat uriaș. În lunile de vară poți explora orașul de-a lungul canalelor în timp ce în restul anului poți să te adăpostești de iernile aprige în minunatul Muzeu Hermitage sau în Palatul Yusupov. Bineînțeles, o excursie în St. Petersburg nu este completă dacă nu ai văzut măcar un spectacol de balet la Teatrul Mariinsky.

Bordeaux, Franța

Bordeaux, Franța

Chiar dacă Parisul este recunoscut cel mai frumos oraș din lume, Franța înseamnă mai mult decât cozile lungi pentru a urca pe Turnul Eiffel. Pentru a descoperi viața urbană franceză autentică înecată în vin excepțional, va trebui să te îndrepți spre Bordeaux. Acest oraș magnific de-a lungul râului Garonne este centrul regiunii viticole Bordeaux și se mândrește cu locuri superbe precum Catedrala Sf. Andre, ruinele unui amfiteatru din secolul al III-lea cunoscut sub numele de Palais Gailen, dar și magazinele colorate de-a lungul străzii St Catherine.

Chefchaouen, Maroc

Chefchaouen, Maroc

Fotografie preluata de pe legalnomads.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Când te gândești la Maroc, cel mai probabil îți vin în minte clădiri colorate, covoare cu modele intricate și fațade decorate cu mozaicuri superbe, dar dacă ajungi în micul oraș Chefchaouen primul lucru care îți va sări în ochi este culoarea albastru. Acest orășel cocoțat pe versanți și colorat în mii de tonuri de albastru formează o panoramă greu de egalat. Odată ce intri în Chefchaouen și te plimbi printre clădirile în nuanțe azurii vei fi cuprins de calmul pe care îl emană această culoare. Pentru a descoperi atmosfera magică din acest oraș nu trebuie decât să te plimbi pe străzile întortocheate din medina și să admiri munții Rif ce tronează peste Chefchaouen. Pentru o gură de aer curat, admiră și Cascadele d’Akchour, aflate la doi pași de Chefchaouen.

Cartagena, Columbia

Cartagena, Columbia

Fotografie preluata de pe stephwellseverything. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Majoritatea excursiilor în Columbia încep în Bogota, dar ar fi păcat să ajungi în acest capăt de lume și să nu vizitezi și orașul de coastă Cartagena. Îndrăgit pentru tradițiile sale coloniale, centrul vechi din Cartagena se află pe lista locurilor de patrimoniu UNESCO și este împânzit cu clădiri colorate cu balcoane frumos decorate. Bucurându-se de o vreme superbă aproape tot timpul anului, acest oraș caribean se mândrește cu o mulțime de locuri istorice, plaje sclipitoare și un adevărat labirint de străduțe pietruite pe care să te pierzi în voie.

Ce alte orășele mici crezi că sunt mai frumoase decât capitalele țărilor în care se află?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers