Turist în România: curiozităţi despre localitatea Roşia Montană din Munţii Apuseni

Turist în România: curiozităţi despre localitatea Roşia Montană din Munţii Apuseni
 
 
 

Roşia Montană este o localitate minieră din munţii Apuseni, situată la doar 12 kilometri de oraşul Abrud. Este străbătută de râul Roşia, un râu bogat în minerale, în special fier, care dă o culoare roşiatică apei, de unde şi denumirea în maghiară de "Vares Patak – Pârâu Însângerat".

Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.

Ceea ce probabul nu ştiaţi despre Roşia Montană, este că:

* Roşia Montană este cea mai veche localitate din România, atestată de la anul 131 după Hristos.
* La Roşia Montană s-au descoperit 7 km de galerii romane şi 80 km de galerii medievale, unice in lume.
* Cele mai spectaculoase descoperiri au avut loc între 1786 – 1855, în galeriile romane aflate acum în Muzeul Mineritului, unde au fost găsite 25 tăbliţe cerate despre dreptul roman (care dau informaţii despre condiţiile de muncă din zona minieră), pe care populaţia le ascunsese în momente de primejdie. Ele au supravieţuit timp de mai bine de 1.600 de ani.

Concediul la care ai visat în Corfu

Concediul la care ai visat în Corfu

7 nopți cazare
de la 120 Eur
vezi detalii »

Vacanță de neuitat în Rimini

Vacanță de neuitat în Rimini

7 nopți cazare, mic dejun
de la 165 Eur
vezi detalii »

* Soţia lui B. P. Haşdeu, Iulia, era o frumoasă moaţă din Roşia Montană. Haşdeu a întâlnit-o în timpul călătoriilor pentru documentare istorică şi filologică şi îi va dedica drama romantică Răzvan şi Vidra.
* Roșia Montană a cunoscut și trăit toate evenimentele istoriei românilor: în anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de către revoluționarii lui Cloșca.
* Din Roşia Montană s-au ridicat, de-a lungul timpului, mulţi luptători ardeleni, cum au fost Simion Balinţ, George Gritta, luptător în revoluţia de la 1848, alături de Avram Iancu etc.

Vezi GALERIE FOTO cu imagini din Roşia Montană şi din împrejurimile acesteia!

Vacanță mediteraneană în Creta

Vacanță mediteraneană în Creta

7 nopţi cazare, zbor din Bucureşti, Timișoara şi Cluj Napoca
de la 236 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.