Turist în România : Sarmizegetusa Regia

Turist în România : Sarmizegetusa Regia
 
 
 

Fiind în Deva şi dorind să vizităm ceva în apropiere (în apropiere de Deva chiar ai de unde alege!) am hotărât să mergem la Costeşti în munţii Orăştiei, 43 de km, o distanţă uşor de suportat cu maşina şi de acolo pe jos spre Sarmizegetusa Regia - cetatea dacică.

Amintirea despre prima vizită la această cetate este foarte vagă din cauza căldurii şi din cauza numărului mare de kilometrii parcurşi pe jos la o vârstă “fragedă”, într-o excursie cu dirigintele în liceu.

Am lăsat maşina în dreptul fostei (sau încă actualei) tabere din Costeşti şi am pornit pe jos în pas alergător spre Sarmizegetusa Regia, în direcţia plăcuţei care indică 18 km. Ţin să precizez că aceşti 18 km pot fi parcurşi în mod integral cu maşina, dar am insistat să parcurgem acest traseu fără maşină, admirând peisajul şi bucurându-ne de micile surprize ieşite în cale.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Am urmat drumul de maşină până la cetate deşi pe la jumate ne gândeam că am fi fost mult mai inspiraţi dacă am fi adus bicicletele pe maşină şi de la Costeşti să fi pedalat până la cetate deoarece drumul este uşor de parcurs, plat, cu o singură pantă în apropiere de poarta de vest a cetăţii. Ajunşi la destinaţie suntem întâmpinaţi de o hartă a obiectivului turistic cu câteva adăugiri făcute de alţi turişti inspiraţi.

Concediul la care ai visat în Corfu

Concediul la care ai visat în Corfu

7 nopți cazare
de la 120 Eur
vezi detalii »

Sarmizegetusa Regia

Concediu relaxant în Thassos

Concediu relaxant în Thassos

7 nopţi cazare
de la 155 Eur
vezi detalii »

Ruinele sunt bine întreţinute şi conservate, dar locul propriu-zis este pustiu din punct de vedere al turismului; nu tu ghid, plăcuţe informative sau punct info unde să găseşti un pliant sau o informaţie în plus faţă de harta mai sus menţionată, în schimb numeroase pancarte te atenţionează că "Este interzis urcatul pe monumente". După cum probabil aţi intuit intrarea este gratuită, iar traseul de parcurgere a cetăţii la liber. Ne-am bucurat de găsirea unui izvor în incintă deoarece pe drum nu am găsit nici o sursă de apă şi un drum de 18km îţi epuizează resursele de apă luate în rucsac.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sanctuarele de calcar şi andezit se pare că deservesc şi şedinţele de spiritism pe lângă rolul lor principal de monumente istorice, mărturie fiind lumânările topite de pe aceste formaţiuni.

Sarmizegetusa Regia

Am zăbovit încă jumătate de oră printre aceste sanctuare încercând să descifrăm discul solar, iar apoi am pornit spre maşină deoarece timpul estimat pentru acest traseu este de 4h ½ şi dorim să ajungem în timp. Pe drumul de întoarcere, în apropiere de Ocolul Silvic am întâlnit un autocar de turişti din care doar o parte au decis să continue drumul pe jos, de maxim jumate de oră de mers, deoarece autocarelor nu le este permis accesul de la Ocolul Silvic până la cetate (doar maşinile mici pot urca).

Dacă vă gândiţi la o excursie de o zi într-un loc încărcat de istorie acest obiectiv merită luat în considerare. Şi cei mici se vor bucura de această excursie, spaţiul de alergat şi joacă fiind foarte mare şi uşor de observat de către părinţi, iar dacă sunt pasionaţi de strângerea şi mutarea pietricelelor, la fel ca nepoata mea, vor avea sigur ocupaţie!

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

În drum spre maşină găsim frăguţe, dar suntem mult prea ocupaţi să le culegem şi să le mâncăm aşa că nu facem poze. 

Vacanță mediteraneană în Creta

Vacanță mediteraneană în Creta

7 nopţi cazare, zbor din Bucureşti, Timișoara şi Cluj Napoca
de la 273 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.