Turist în România : Peştera Meziad din Parcul Natural Apuseni - galerie foto

Turist în România : Peştera Meziad din Parcul Natural Apuseni - galerie foto
 
 

"O catedrală gotică" a fost termenul care mi-a rămas în memorie când am citit prima dată despre Peştera Meziad.

Şi acesta a fost şi motivul pentru care am deschis rapid un browser să văd unde este Peştera Meziad, şi am descoperit astfel că toată lumea o descrie ca un loc obligatoriu de vizitat în Munţii Apuseni. M-am decis să o includ pe lista pentru week-end-ul care urma.

Mărturisesc că Peştera Meziad a preluat Locul 1 în topul locurilor din România pe care le-am vizitat în această vară, fiind urmată de Cetatea de la Alba Iulia, Gheţarul de la Scărişoara, Peştera Urşilor şi Parcul Natural Apuseni. Şi spre surprinderea mea, şi junioara mea Irina a fost încântată de "peştera cu lilieci". Laughing

Cum ajungi la Peştera Meziad

Din centrul Beiuşului (judeţul Bihor) este semn de ghidare spre peşteră. Din Beiuş sunt aproximativ 20 km, pe care îi parcurgi în aproximativ 30 minute. Drumul trece inclusiv pe lângă stejarul secular din Remetea.

Stejarul secular de la Remetea

Stejarul secular de la Remetea, vechi de peste 400 de ani, este chiar pe marginea drumului

Maşina se lasă lângă Cabana Meziad, şi apoi se urmează traseul pe firul văii până la peşteră, o drumeţie de aproximativ 20-30 de minute pe jos deoarece această porţiune este nepracticabilă pentru maşină. Dar cred ca aşa e cel mai bine, deoarece astfel te bucuri de o plimbare relaxantă. Noi am vizitat peştera la început de Septembrie şi deja toamna colorase copacii în multe culori. Împreună cu Irina am răvăşit multe grămezi de frunze.


Vezi Harta cu Pestera Meziad in format mai mare.

Pestera Meziad

Vizitarea Peşterii Meziad

Intrarea în peşteră se face cu grupul alături de un ghid. Taxa de intrare este 15 lei pentru adulţi. Trebuie să aşteptaţi până se întoarce grupul care este în traseu, deoarece este un singur ghid.

Pestera Meziad

Vestea proastă este că peştera este neelectrificată, şi acum (septembrie 2012) se lucrează la amenajare. Ghidul, un domn foarte amabil, mi-a spus că lucrările de amenajare se vor finaliza până la sfârşitul anului.

Pestera Meziad

O catedrală gotică naturală

Vestea bună este că termenul care îmi rămăsese în cap despre peşteră descrie foarte bine frumuseţea ei. Chiar arată ca o catedrală gotică!

Împreuna cu ghidul şi un grup de aproximativ 30 de temerari, înarmaţi cu frontale, am păşit în această catedrală, trecând prin intrândul mare şi impresionant.

Pestera Meziad

Peştera are 4 nivele accesibile şi întregul traseu este în formă de 8 astfel încât la final se iese pe unde s-a intrat. Traseul ne-a testat limitele încă de la început când am dat piept cu o scară de vreo 10 de metri, din lemn, pitorească dar un pic abruptă pentru urcatul cu un copil de 3 ani, care făcea trecerea de la o galerie la alta.

Turul ne-a luat în jur de 1 oră, şi ne-a oferit multe lucruri deosebite de văzut. Aşa cum am menţionat, peştera nefiind amenajată, pe anumite porţiuni ne-a fost mai greu cu Irina care ar fi dorit să alerge în toate direcţiile Laughing

Pestera Meziad

Spectacolul ce se desfăşoară în faţa ochiului este impresionant, fiecare cameră având "sculpturi" în calcar, unele mai originale ca celelalte, de diverse forme, limitate doar de imaginaţie. Sala cea mare găzduieşte şi o mare colonie de lilieci. Mirosul de guano şi freamătul lor îi desconspiră de departe.

Pestera Meziad

Pestera Meziad

Recomand cu tărie să vizitaţi Peştera Meziad, dar cu câteva observaţii. Neapărat să aveţi echipament adecvat : o bluză mai groasă, pantaloni lungi şi pantofi adecvaţi, în nici un caz sandale, că aveţi de urcat. Dacă aveţi şi o lanternă mai puternică adaugaţi-o la echipament. Frontală primiţi de la ghid. Dacă sunteţi cu copii, cum a fost şi cazul meu, luaţi în considerare că accesul este dificil în unele locuri, dar nu imposibil de urcat cu copii Smile.

Dacă vreţi să vedeţi mai multe poze, am încărcat mai multe pe Flickr (131 de poze).

Sunt multe locuri frumoase în ţara noastră şi de aceea este bine să fii turist în România. Peştera Meziad este una dintre atracţiile vechi ale Apusenilor, fiind vizitata de peste un secol. Ar fi păcat să nu admiraţi şi voi această Catedrală Gotică a Apusenilor.

Poze de la Peştera Meziad


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers