Turist în România : Parcul Naţional Retezat

Turist în România : Parcul Naţional Retezat
 
 

Turismul montan poate fi la fel de spectaculos precum descoperirea şi explorarea unui nou oraş sau vizitarea unui monument istoric plin de semnificaţie. Vineri seara pornim spre munte în majoritatea week-end-urilor în care vremea este prielnică şi cutreierăm poteci şi drumuri pietruite până duminică, când ne întroarcem în oraş, târziu în noapte.

Vara aceasta am avut parte de multe drumeţii pe munte şi plimbări cu bicicleta în regim mountain bike în jurul Timişoarei: Gărâna, Semenic, Văliug, Poiana Mărului, Muntele Mic, Retezat, Munţii Cernei. Cucerirea unor vârfuri montane, mai mult sau mai puţin cunoscute este o activitate plăcută şi plină de satisfacţii.

Sunt sigură că toţi aţi auzit de Parcul Naţional Retezat, dar pentru mine zona numită Retezatul Mic a fost o premieră. Am parcurs un drum lung până în Retezat (280km pe ruta Timişoara - Buziaş - Lugoj - Caransebeş - Haţeg - Petroşani - Vulcan - Lupeni - Uricani - Câmpul lui Neag - Campusel) ajungând la miezul nopţii obosiţi si zgribuliţi. Am vrut sa fugim de caniculă şi am reuşit, dar parcă 10 grade e de neconceput pe timp de vară. Ne obişnuim repede în timp ce ne îmbrăcăm şi admirăm superbul cer instelat.

Dimineaţa plecăm în prima drumeţie programată: vârful Iorgovanul trebuie cucerit! Pentru că seara are loc prima ediţie a concursului Iorgovanu Night Run (http://www.iorgovanu-nightrun.com/) ne hotărâm să parcurgem exact traseul concursului, dar pe timp de zi. Lăsăm maşinile pe marginea drumului şi pornim în direcţia Stăna Scorota pe un drum foarte facil.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Ajungem la stâna proaspăt reconstruită care pe viitor va găzdui turişti dornici de o experienţă culinară deosebită: mămăligă în jar cu telemea de oaie înmuiată în lapte proaspăt, tocană la ceaun şi alte specialităţi din carne de oaie, iar pentru doritori - ţuică autentică.   

Continuăm urcarea admirând peisajul de o frumuseţe aparte.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Pe drum de munte am întâlnit şi nişte măgari prietenoşi dornici de atenţie.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Mai mergem puţin şi ajungem pe vârful Piatra Iorgovanului, 2014m. Am reuşit, facem poze şi de aici coborâm pe altă parte decât am urcat, tot pe traseul de concurs.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Bifat!

Seara, stăm la poveşti şi la foc, cerul fiind parcă şi mai frumos luminat de milioanele de stele. Startul concursului s-a dat la ora 01:00, dar am auzit doar agitaţia de la depărtare pentru că ne-a răpus somnul.

A doua zi dimineaţa ne hotărâm să mergem pe un vârf mai apropiat. Ne deplasăm cu maşina până în pasul Jiu-Cerna.

De aici se deschide o privelişte spectaculoasă atât spre valea Cernii cu încă sălbaticul lac Valea lui Iovan încadrat de munţii Cernei de o parte şi de munţii Mehedinţi de cealaltă, cât şi spre valea Jiului de Vest care desparte Retezatul Mic de Munţii Vulcan. În aceştia din urmă ne hotărâm să ne aventurăm şi mai exact o luăm la picior până pe vârful Oslea.

Pe traseul de urcare fotografiem vârful cucerit cu o zi înainte care pare foarte departe.

Parcul National Retezat

Urcăm prin soare aşa că grăbim pasul şi mai avem puţin până sus.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Cucerim şi al doilea vârf şi apoi în pas alergător spre maşină deoarece ne aşteaptă un drum lung spre Timişoara, dar cu oprire obligatorie în Caransebeş la clătite. Promit să fac poze data viitoare şi la faimoasele clătite flambate cu brânză pentru că merită, mai ales după o astfel de drumeţie.Laughing


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers