Turist în Londra: busurile turistice double decker

Turist în Londra: busurile turistice double decker
 
 

O plimbare cu bus-ul turistic de tip hop on hop off poate fi o alegere bună pentru prima zi a vizitei tale în Londra. În numai cȃteva ore îţi poţi face o idee asupra oraşului şi asupra obiectivelor turistice care te interesează. Pentru că o plimbare cu un hop on hop off este ca o introducere, o iniţiere, un prim contact cu un oraş total necunoscut. El te integrează în peisaj, îţi prezintă pe rând principalele atracţii turistice, îţi permite să te opreşti din când în când şi să le admiri mai de aproape, apoi te duce mai departe, pe acelaşi drum, te întoarce pe altul, îţi creează o falsă impresie că oraşul este mic şi l-ai putea străbate la picior, îţi deschide ochii - să priveşti în toate direcţiile pentru a nu pierde nimic - şi urechile - pentru a asculta şi reţine cât mai mult din comentariile ce rulează în difuzoare. După o plimbare cu un astfel de bus, ţi-ai făcut deja planul pentru următoarele zile de vacanţă, ştiind, cu siguranţă, căror obiective turistice vrei să le acorzi o atenţie mai sporită şi pe care preferi să le priveşti doar în treacăt.

Busurile turistice double decker

În Londra există două companii care oferă plimbări cu bus-ul turistic double decker de tip hop on hop off - 'The Original Tour' şi 'The Big Bus Tour' . Ambele companii au aproximativ aceleaşi trasee şi preţuri, oferă audio guide în mai multe limbi străini cu informaţii utile şi interesante despre obiectivele turistice de pe traseu, iar bus-urile arată aproape la fel. 

The Original Tour

Big Bus Tours

Un bilet pentru o astfel de călătorie costă ~ 30 de lire/persoană şi este valabil 24 de ore. Întotdeauna aceste bilete sunt valabile 24 de ore şi sunt, în general, destul de scumpe, fiind de câteva ori mai scumpe decât orice tip de abonament combinat pe toate mijloacele de transport pentru o zi întreagă. Spre deosebire de un abonament la metrou, care este valabil 24 de ore şi oferă posibilitatea folosirii şi a tramvaielor sau autobuzelor (în general) de la ora 6 dimineaţa până aproape de miezul nopţii, acest bus turistic este mult mai restrictiv. Biletul este valabil 24 de ore, dar programul de circulaţie nu este, nici pe departe, de 24 de ore, ci doar de ~ 12 pentru că primul tur începe la 8-8.30 dimineaţa, iar ultimul se încheie în jurul orei 18-19 (în funcţie de sezon).

Bonusuri incluse în tururi

Ambele companii londoneze oferă şi alte bonusuri pe lângă simpla plimbare cu bus-ul prin oraş: acces nelimitat pe vaporaşele de agrement de pe Tamisa în acelaşi interval de timp de 24 de ore, reduceri la biletele de intrare la unele muzee, teatre sau obiective turistice şi plimbări gratuite însoţite de ghid pentru anumite zone de interes turistic.

Un bilet pentru o călătorie cu 'The Big Bus Tours' îţi oferă un discount de 2-4 lire la biletul de acces la Madame Tussauds, 2-3.5 lire pentru London Dungeon şi 1-1.5 lire pentru London Aquarium, dar şi acces direct (fără coadă) la aceste obiective şi la Tower of London. Îţi oferă, de asemenea, bonus-uri şi discount-uri la Hard Rock Cafe şi la alte cȃteva restaurante şi magazine, pe baza unor vouchere pe care trebuie să le ceri de la vȃnzătorii de bilete.

Compania concurentă, 'Original Tour', oferă, pe lȃngă, bonusurile companiei 'The Big Bus Tour' şi altele mai interesante: 20% discount la băuturi şi mâncare în reţeaua "Planet Hollywood" şi discount pentru o călătorie viitoare cu un sightseeing bus tour în unul din cele 80 de oraşe din lumea largă în care reţeua este răspândită (Roma, Sydney, Washington, Atena, Istanbul şi multe altele).

Ambele companii oferă mai multe tipuri de trasee, în funcţie de preferinţele şi priorităţile turiştilor. Dacă vrei să faci doar un tur al muzeelor londoneze, atunci trebuie să te urci într-un bus al companiei 'Original Tour', pe linia albastră şi vei trece în revistă tot ceea ce te interesează. Dacă vrei să vezi tot oraşul în câteva ore, trebuie doar să te hotărăşti de unde anume să începi călătoria şi în ce direcţie să circuli - de la est la vest sau invers, având, de asemenea, posibilitatea să schimbi mai multe linii ce aparţin aceleaşi companii.

'The Big Bus Tour' operează pe două linii principale - albastră şi roşie (ambele de la Est la Vest sau invers) şi pe una secundară, verde. Liniile albastră şi roşie se interpun pe cea mai mare parte a traseului, dar cea albastră este puţin mai lungă, fiind singura care înconjoară în întregime Kensington Gardens. Linia verde este cea mai scurtă, începe în Russell Square la British Museum, urcă puţin spre Nord până în Kings Cross şi apoi coboară în Sud, pe Southampton Street, până se uneşte cu liniile albastră şi verde, la staţia Aldwich.

'The Original Tour' are patru linii - The Museum Tour (albastră), the Loop Line (verde), The Original Tour (galbenă) şi The City Sightseeing Tour (roşie). Un bilet îţi oferă posibilitatea de a alege oricare dintre aceste linii, în orice fel de combinaţii doreşti şi cu oricȃte opriri vrei.

În funcţie de trafic, ambele companii au libertatea de a modifica sau scurta anumite trasee pentru a evita zonele aglomerate, dar, orice modificare de traseu este anunţată din timp în difuzoare şi dacă, totuşi, vrei cu orice preţ să ajungi într-o anumită staţie şi şoferul tocmai a anunţat că bus-ul nu mai merge până în staţia respectivă atunci vei fi sfătuit să cobori şi să schimbi bus-ul.

Tururi nocturne la Londra

În afară de aceste două companii care funcţionează doar pe timpul zilei, mai există o companie care oferă doritorilor plimbări cu duble-decker-ul la ceas de seară. Aceste bus-uri pleacă regulat din faţa hotelului Ritz (Green Park) la orele 19.30, 20, 20.30, 21.15, 21.45 şi 22.15 şi un bilet costă 15 lire/adult (10 lire/copil). Aceste bus-uri turistice se recunosc uşor pentru că sunt singurele care circulă noaptea, sunt galbene şi se numesc 'See London by night'.

Indiferent de compania pe care o vei alege, trebuie să ştii că absolut toate obiectivele turistice importante se vor regăsi pe traseul tău, excepţie făcând linia scurtă verde de la Big Bus Tour şi linia albastră (Museum Tour) de la 'Original Tour'.

De ce să alegi un tur hop on hop off

O mare parte dintre importantele obiective turistice le poţi vedea mai bine de la nivelul apei şi pentru aceasta trebuie să profiţi de bonusul inclus în biletul de hop on hop off. Te poţi ambarca pe un vaporaş 'river cruise' la oricare din staţiile cuprinse între Westminster şi Tower Bridge doar arătând biletul tău de bus (valabil). O călătorie completă doar dus durează ~40 de minute, iar întors 75 de minute, dar poţi oricȃnd să cobori şi să urci pentru că beneficiezi de acelaşi sistem hop on hop off, în intervalul 9.45 - 18.45.

River Cruise

O plimbare cu bus-ul turistic poate fi o alegere înţeleaptă şi atunci când nu ai prea mult timp la dispoziţie pentru a vizita un oraş, dar vrei, totuşi, să vezi cât mai multe obiective importante. Atunci când ajungi într-un oraş în interes de serviciu şi ai doar câteva ore libere sau cȃnd eşti între două zboruri şi ai 'de pierdut' mai mult timp, dar nu suficient cât să se considere 'vacanţă', cel mai indicat este un bus turistic care să te plimbe şi să te şi informeze, în acelaşi timp.

Nu-ţi rămâne decȃt să te relaxezi în scaun, să-ţi pui căştile pe urechi şi să te laşi purtat pe străzile oraşului necunoscut, fără să depui prea mult efort de concentrare. Chiar şi după numai trei ore, poţi să spui că eşti mulţumit, ţi-ai făcut o idee şi vei şti, cu siguranţă, să descrii ceea ce ai văzut într-un oraş pe care l-ai vizitat în trecere. Oraşul nu mai este necunoscut pentru tine şi ai aflat, cu siguranţă, dacă ţi-ar plăcea să-i acorzi mai multe zile din timpul tău, într-o eventuală vacanţă, sau, dimpotrivă, dacă nu merită atâta deranj.

Singura problemă reală care poate apărea într-o astfel de situaţie este traficul aglomerat. În unele oraşe, există benzi speciale pentru circulaţia autobuzelor şi a bus-urilor turistice şi, la orele de vârf, traficul nu este îngreunat pentru astfel de călătorii. Dar, în marile oraşe aglomerate, o astfel de călătorie între orele 16 şi 17 se poate transforma într-un adevărat coşmar. Poţi să rămâi blocat între staţii sau să aştepţi multe minute în şir într-o statie pentru a te urca. 

Dacă ai ales o plimbare cu bus-ul turistic double decker, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, dar şi cu suficiente provizii de răcoritoare, cu o pălărie sau chiar un evantai. Chiar şi în Londra este posibil să ai nevoie de aşa ceva pe perioada verii şi ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să faci insolaţie după 3-4 ore de stat în soare, la etajul de sus al double-decker-ului.

Cu harta în mână, nu-ţi rămȃne decât să te relaxezi, să te bucuri de peisaj şi să-ţi notezi, din când în când, numele acelor obiective turistice pe care le-ai prins în fotografii pentru a şti, mai tȃrziu, ce anume ai văzut şi admirat.

Aşa că, dacă ai ales să faci cunoştinţă cu Londra de la înălţimea double-decker-ului hop on hop off, ai libertatea să cobori într-una din cele 80 de staţii de pe traseu sau poţi să parcurgi turul complet pentru a trece în revistă cele câteva zeci de obiective turistice risipite pe traseu.

Tu decizi ce obiective turistice merită mai mult decȃt o simplă fotografie şi vrei să le acorzi mai multe ore din timpul tău preţios. Important este să-ţi faci o listă de priorităţi ca să ştii cum îţi începi ziua următoare şi cum îti vei continua vacanţa în capitala britanică.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers