Turcia, locul magic de întâlnire a două continente

Turcia, locul magic de întâlnire a două continente
 
 

Un amestec fascinant de exotic și familiar, Turcia este invincibilă la capitolul diversitate. Această țară uriașă se măsoară în multitudini – de oameni, peisaje naturale și culturi. Este un tărâm al spațiilor deschise vaste, al munților masivi și văilor fertile, al coastelor izbite de valuri turcoaz, al metropolelor pline de viață și satelor adormite, al stațiunilor de la malul mării și al plajelor izolate.

Invadată și colonizată din toate direcțiile, încă de la începutul istoriei, Turcia combină influențele din Orientul Mijlociu și cele mediteranene, cu cele balcanice și din Asia centrală. Moscheile coexistă cu bisericile, teatrele și temple romane cad ruină lângă orașe hitite, iar ceremoniile derviș austere și festivalurile țigănești pline de culoare fac parte din peisajul social în aceeași măsură ca meciurile de fotbal sau concertele de muzică clasică. Caracterul prietenos al turcilor fac din orice vizită în țara lor o plăcere; vei fi în pericol să jignești dacă refuzi invitații și vei lega noi prietenii prin cele mai simple tranzacții.

Citeșe și: 12 locuri de vizitat în Turcia

Din punct de vedere politic, Turcia modernă este un mare experiment, în mare parte creeat de un singur om - Kemal Atatürk. Acesta a salvat Turcia din stadiul de ruină pe care l-a lăsat Imperiul Otoman, transformând această națiune într-un stat modern, secular.

Istoria vastă a Turciei, vizibilă în orice colț al țării

O mare parte din farmecul Turciei derivă din siturile sale arheologice, o moștenire fantastică a unei succesiuni de state – hitit, Urartu, frigian, grec, helenistic, roman, bizantin, armeno-georgian – care au condus regiunea până în secolul XII. De la orașe clasice mari la fortărețe cocoțate pe dealuri și biserici în zone izolate, Turcia abundă de astfel de bijuterii arhitectonice toate așezate în peisaje naturale de excepție. Tot aici vei găsi un număr uriaș de monumente islamice grațioase, precum și bazaruri colorate îngrămădite printre centre comerciale gigant.

Istanbul

Coasta mediterană este brodată cu orașe greco-romane bine păstrate, precum Pergamon sau Ephesus, în timp ce panoramele de-a dreptul supranaturale din reginea Cappadocia găzduiesc biserici în peșteri și orașe subterane.

Deși nu este capitala țării, Istanbul este adevăratul suflet al Turciei. Această metropolă uriașă este o adevărată arhivă de influențe culturale ce au dăinuit de secole, în care și-au făcut locul apeducte romane, biserici bizantine, moschei și palate otomane. Totuși, Istanbul nu este în niciun caz un oraș vechi. Cafenele colorate, bazare pline de forfotă, hammam-uri și cluburi de noapte debordează de energie.

Citește și: 25 fotografii în care să descoperi frumuseţea Istanbulului

Locurile pline de farmec din Turcia

Cu toate astea, Istanbul este doar o piesă din vastul puzzle turc. Iubitorii de mare și soare pot să lenevească în popularele stațiuni Bodrum, Marmaris și Izmir, de-a lungul coastelor Mării Egee și Mediterană.

Neverosimila capitală Ankara, deși este mai puțin vizitată, se află în centrul Anatoliei, făcând din acest oraș o destinație ideală pentru o excursie de câteva zile, măcar pentru a descoperi contrastul dintre latura moderă a metropolei și rămășițele fostei fortărețe. Fiind la o distanță simțitoare de sensibilitățile europene ale orașului Istanbul, Ankara este și locul perfect unde poți experimenta alte fațete ale culturii turcești.

Turcia

Pe măsură ce te avânți în partea asiatică a Turciei vei descoperi munți giganți, întinderi de stepă, lacuri și chiar păduri tropicale, care îți vor transforma imaginea asupra acestei țări, mai ales când toate aceste peisaje sunt accentuate de o mulțime de caravanserai în ruine, moschei și castele.

Citeșe și: O săptămână în Turcia într-un timelapse de vis

În ciuda istoriei și tradițiilor sale vechi de milenii, Turcia de astăzi este o societate modernă și dinamică ce navighează diferite schimbări culturale, economice și politice, în timp ce face tot posibilul de a-și păstra moștenirea multiculturală și cutumele seculare. Iar acest aspect face ca Turcia să fie un loc atât de fascinant!

Descoperă locurile minunate din Turcia în galeria de mai jos:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers