Trovanţii din Vâlcea – pietrele vii ale României

Trovanţii din Vâlcea – pietrele vii ale României
 
 
 

Ce sunt ăia trovanţi, de ce se mişcă, de ce cresc şi unde îi putem vedea? Ei bine, după ce am aflat de existenţa lor lângă Costeşti, jud. Vâlcea, am vrut şi eu răspunsul la aceste întrebări. Un fenomen unic în ţara noastră, formarea trovanţilor din Vâlcea a dat naştere unui mic muzeu al pietrei aici, care atrage turişti din toate colţurile ţării şi ale lumii în fiecare an.

Ce sunt trovanţii şi de ce cresc?

Trovanţii sunt formaţiuni create dintr-un amestec de nisipuri şi ciment carbonatic din apele calcaroase. Amestecul de nisip este cel care le permite să se mişte şi să se deformeze, iar cel de ciment conturează formele solide. Nu-i vei vedea însă în mişcare, deoarece rata lor de creştere este cu un strat de sedimente de 4-5 cm la 1000 ani. Şi cu toate astea se mişcă repede faţă de formaţiunile de piatră obişnuite. Laughing

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Muzeul Trovanţilor din Costeşti

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Muzeul Trovanţilor din Costeşti

În judeţul Vâlcea, lângă Costeşti, numărul mare de astfel de formaţiuni a dat naştere Muzeului Trovanţilor. Acesta se află într-o carieră de nisip de pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, însă cea mai interesantă locaţie este cea de pe pârâul Gresarea, lângă satul Oteşani. În ambele locaţii vei descoperi trovanţi de toate formele şi dimensiunile, de la cei de numai câteva sute de grame, până la cei ce au ajuns la câteva tone. Muzeul în aer liber poate fi vizitat gratuit şi nu beneficiază de ghid.

Muzeul Trovanţilor din Costeşti

Alte locuri în care vei descoperi trovanţi sunt: Dealul Feleacului de lângă Cluj-Napoca, Munţii Buzăului, satul Caşolţ din jud. Sibiu etc. Multe dintre aceste locaţii au fost distruse şi sunt afectate în continuare de turiştii ce iau trovanţi mici ca suveniruri sau de localnicii care folosesc pietrele în construcţii. Aşadar, dacă ajungi să vizitezi aceste pietre vii ale României, asigură-te că nu le deranjezi!

Ai vizitat Trovanţii din Costeşti? Dacă da, îţi aşteptăm pozele pe pagina noastră de Facebook

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.