Trekking panoramic în Porto Venere

Trekking panoramic în Porto Venere
 
 

Porto Venere, o destinație de o frumusețe răpitoare, la doi pași de Parcul Național Cinque Terre, este inclus pe bună dreptate în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Orășelul-port de la Marea Ligurică poate fi accesat cel mai bine din orașul La Spezia, cu feribotul, autobuzul sau mașina. Nu știu cum să insist suficient de mult a vă convinge să NU vă luați mașina în zona Porto Venere - Cinque Terre. În cazul improbabil în care veți găsi un loc de parcare, acesta va fi foarte scump, iar parcarea ilegală se pedepsește, tot scump.

Am decis să luăm feribotul la dus, dar câh, tocmai pierdusem ultima cursă până în pauza de prânz, așa că am așteptat cam o oră sau mai mult până la următorul. Probabil era o idee mai bună să căutăm stația de autobuz, dar, deși era septembrie, căldura era atât de toropitoare încât am preferat să lenevim la umbra unor palmieri. Alt detaliu important, în lunile mai-septembrie soarele este teribil, iar dacă planificați o plimbare, mai ales un trekking pe crestele din jur, e posibil ca plăcerea să se transforme în calvar. Dar enough cu negativitatea. În pauza de la feribot și în timpul călătoriei de o jumătate de oră renunțasem deja la orice trekking Laughing. Tot ce voiam era să nu fiu obligată să vorbesc și apă, înghețată, înghețată, înghe...

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Ajungem în Porto Venere pe la ora 15:30, adică mai mult decât târziu, noi împreună cu un mare puhoi de oameni. Ah, da, dacă nu am menționat până acum, Porto Venere este super-turistic și cei mai mulți care ajung în Cinque Terre, vizitează și această bijuterie a Golfului Poeților.

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Ce să vezi în Porto Venere

Explorarea străduțelor cu suveniruri și înghețată a fost primul obiectiv, după care ne-am îndreptat spre Biserica San Pietro, un obiectiv important al orașului.

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

De la aceste ferestre minunate de piatră se poate vedea Grota lui Byron, iar cine are chef poate să rămână la plajă pe stâncile din jur. Legenda spune că Lordul Byron medita și se inspira în operele sale în acea peșteră, de acolo și numele.

Dar iată ce întâmplare a făcut să vedem o nuntă! O mireasă în albastru!

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Buooon, acum ne gândim totuși să vedem pe unde ar începe acel traseu de trekking, măcar de curiozitate. Și ne afundăm iar prin străduțele strâmte și pietruite urcând ușor, până ni se arată o panoramă minunată. Suntem tare geloși pe proprietarii din zonă!

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Castelul Doria

Mergând cam fără direcție, ajungem la ruinele Castelului Doria, altă atracție a orășelului. Ce este deosebit aici este desigur priveliștea!

Castelul Doria

Sună cam creepy, dar am găsit aici cel mai pitoresc cimitir pe care l-am văzut vreodată:

Castelul Doria

Castelul Doria

Castelul Doria

Castelul Doria

Însă nici urmă de indicatoare spre vreun traseu. Hmm, chiar așa?

Castelul Doria

Ne îndreptăm aproape de punctul inițial unde ne-a lăsat feribotul, care pare un fel de centru al orașului – și anume în Piața Bastreri. Într-adevăr de acolo începea trekkingul nostru, Sentiero 1 fiind marcat și pe harta Google, pornind prin spatele castelului.

Trekking la Cetatea Muzzerone

Castelul Doria

Până la urmă nu ne-am abținut și alegem cea mai scurtă plimbare, trekkingul 1a de aproximativ o oră, la Cetatea Muzzerone. Yeeey! Încălțămintea adecvată e un must! În cam un sfert de oră ajungem în cel mai frumos punct de belvedere din Porto Venere:

Castelul Doria

Castelul Doria

Porto Venere

Din loc în loc eram răsplătiți cu așa o imagine, traseul alternează prin pădure și pe poteci cu vederi care îți taie respirația.

Cetatea Muzzerone

La un moment dat întâlnim un punct de răscruce spre Muzzerone 1 sau 1a. Unul este mai lung cu 1 km și trece chiar prin Cetatea Muzzerone. Noi l-am ales pe cel mai scurt pentru că era destul de târziu și obiectivul principal era să ne bucurăm de panoramă. Drept pentru care ruta noastră se termină abrupt cu un mare X Laughing și în rest nimic. Dar știm cum se spune... nu este mai importantă destinația decât călătoria.

Cetatea Muzzerone

Cetatea Muzzerone

Pe drumul de întoarcere soarele era mult mai blând, dar tot al naibii de cald!

Cetatea Muzzerone

Cetatea Muzzerone

Cetatea Muzzerone

Cetatea Muzzerone

Cetatea Muzzerone

Ajunși înapoi în centru, vedem încă o nuntă Smile, ne odihnim puțin și ne orientăm spre stația de autobuz. Îl auzim, dar nu îl vedem nicăieri Laughing. Vizavi de port este o scară pietonală care urcă la Grand Hotel Porto Venere, acolo este o stație. Iar cealaltă este în sensul de mers spre La Spezia, la 50-100 m de port. Bilete de autobuz le-am cumpărat de la un magazin mic de suveniruri tot vizavi de port. Nu ai fi zis că se iau bilete de acolo, deci... încearcă! Altfel se pot cumpăra bilete de la șofer, de vreo două ori mai scump. Feribotul circulă până la ora 17 în septembrie, autobuzele sunt până seara târziu.

Porto Venere

Porto Venere

Porto Venere

Linkuri utile pentru o zi de trekking in Porto Venere

- Informații ture de trekking: www.incinqueterre.com/en/trail-number1-high

- Feribot din La Spezia către Porto Venere și nu numai: www.navigazionegolfodeipoeti.it/imbarchi-orari-tariffe/la-spezia.html

- Preț bilet feribot La Spezia-Porto Venere în septembrie 2016: 6 € doar dus, 10 € bilet retur

- Cum se ajunge în Porto Venere: www.porto-venere.com/en/how-to-get-to-portovenere

- Preț bilet autobuz: 2€ (dus)


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers