Trasee montane: Hoinăreală prin Şirnea T1

Trasee montane: Hoinăreală prin Şirnea T1
 
 

Te invităm la plimbare în mijlocul naturii, pe poteci de munte, prin păduri, fâneţe şi locuri din care vei putea admira cele mai frumoase privelişti montane. Vei întâlni pe drumul tău hodăi şi case tradiţionale, vei face cunoştinţă cu oamenii locului care îţi vor arata meşteşugurile moştenite de la străbunici. Ghid îţi vor fi reprezentanţii Centrului de Ecologie Montană, fundaţia ecologică non-profit specializată în protecția ecologiei montane și alpine care activează în regiunea montană din Bran-Moieciu-Fundata.

Ne-am întors la poalele Munţilor Bucegi şi Leaota, tărâmul de basm dintr-un cadru natural ravisant şi de această dată ne pregătim să hoinărim prin împrejurimile satului Şirnea. Traseul este accesibil chiar şi în timpul iernii şi poate fi străbătut în plimbare, în alergare sau cu bicicleta. De-a lungul potecilor vei descoperi un adevărat muzeu în aer liber. Hai cu noi să hoinărim în satul Şirnea!

Descrierea traseului

Trasee ecoturistice

Fotografie preluata de pe www.cem.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Traseul 1 străbate împrejurimile localităţii Şirnea. Circuitul de munte porneşte din centrul localităţii. De aici, porneşte pe drumul spre satul Ciocanu. Prima oprire va fi la Muzeul Etnografic din Şirnea, locul în care vei descoperi o parte din istoria zonei. Lasă în urmă muzeul şi continuă urcarea pe pitorescul drum forestier, iar în ascensiunea ta vei întâlni marcajul turistic banda roşie. Panorama Munţilor Bucegi îţi va tăia răsuflarea, dar în scurt timp un alt obiectiv îţi va capta atenţia.

Este vorba despre o casă tradiţională unde îţi recomandăm cu insistenţă să faci un popas. Gazdele primitoare te vor întâmpina cu produse culinare tradiţionale. Cu forţe proaspete porneşte din nou pe poteca ce coboară până la Piatra Dracului. Traversează drumul judeţean şi pregăteştete de urcare spre Pensiunea Crai Nou.

Locuri de popas şi vizită

Trasee ecoturistice

Fotografie preluata de pe www.cem.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cu cât te vei apropia mai mult de culmea dealului vei observa că peisajul devine din ce în ce mai captivant. Panorama Munţilor Bucegi şi a Munţilor Piatra Craiului te va ţine ocupat minute bune. Vei şti că te apropi de finalul traseului, dar nu înainte de a face un ultim popas, la o stână tradiţională care încă mai păstrează obiceiurile vechi ale oieritului. După alte mici suișuri, traseul începe să coboare spre centrul satului. Ţi-e sete? Răcoreşte-te cu apă rece de izvor, iar dacă mai ai energie pentru încă un traseu, te aşteptăm în centrul satului Moieciu de Sus, de unde vom porni la plimbare prin Andole.

De-a lungul acestui traseu montan prin împrejurimile satului Şirnea, companion de drum îţi va fi în permanenţă Omuleţul Albastru. Opțional, se poate parcurge pe jos bucata de drum județean de la "Piatra Dracului" la drumul național, denumită și Drumul Șirnii.

Trasee cu poveste

Trasee ecoturistice

Fotografie preluata de pe www.cem.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Centrului de Ecologie Montană a fost fondat în 1998 promovează intens regiunea montană din Bran-Moieciu-Fundata, punând accent în mod deosebit pe promovarea şi conservarea cadrului natural și tradițional de la Poalele Munților Bucegi și Leaota.

Cele 9 trasee Ecoturistice din zona Fundata - Moieciu de Sus au fost semnalizate în cadrul proiectului "Conservarea peisajului agro-pastoral şi a biodiversităţii în zona Fundata-Moieciu de Sus", proiect derulat de Centrul de Ecologie Montană în parteneriat cu Primaria Comunei Fundata, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania, componenta Dezvoltare Durabilă. Mai multe detalii despre proiect: www.cem.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Tu ce munţi ai cutreierat în această primăvară?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers