Transfagarasanul, unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania

Transfagarasanul, unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania
 
 

Obiectivul turistic pe care l-am ales este Transfagarasanul, si am ales sa povestesc despre el deoarece consider ca este unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania si nu numai. Traseul Transfagarasan se intinde pe o lungime de aproape 90 km pe doua benzi de circulatie. Directia recomandata pentru strabaterea acestuia cu autoturismul este dinspre sud spre nord, din cauza pantei mai abrupte pe versantul nordic al Muntilor Fagaras. Traseul este deosebit datorita peisajelor intalnite, cu multe curbe periculoase, diferente mari de nivel, stanci si prapastii precum si cascade abrupte.
Peisajul este foarte frumos si in acelais timp salbatic avand in partea laterala prapastii pe o suprafata de 9 km. Din cauza faptului ca traseul este situat in cei mai inalti ai tarii, acesta poate fi strabatut doar vara.

Transfagarasanul face legatura intre Muntenia si Transilvania respectiv intre judetul Sibiu si Curtea de Arges. Traseul prezinta o mare atractie pentru turisti datorita peisajelor fascinante create de relieful glaciar. Aici intalnim lacurile Vidraru, Capra, cabane, Complexul Cumpana si telecabina Balea, cascada si Lacul Balea.

Transfagarasanul incepe din comuna Arefu, in judetul Arges, la kilometrul 61 al DN7C si se termina in comuna Cartisoara (Sibiu), la intersectia cu DN1. Are circa 91,5 kilometri lungime si doua benzi de circulatie. Este un drum in rampa cu multe serpentine.

Are mai multe tunele si viaducte - la Balea Lac soseaua trece prin cel mai lung tunel din Romania (887 m), Tunelul Balea. In tunel exista o singura banda de circulatie ce are 6 metri latime si un trotuar de un metru latime. Tunelul nu este iluminat artificial.

Ce anume are deosebit Transfagarasanul?

Daca ar trebui sa spunem in cateva cuvinte, atunci Transfagarasanul (DN 7C) este doar drumul care traverseaza muntii Fagaras (cei mai înalţi munţi ai României – vf. Moldoveanu – 2544 metri) si uneste Muntenia de Ardeal.

Cazare pe Transfagarasan Dar de fapt, Transfagarasanul este mai mult de atat. Este drumul care ajunge o altitudine de 2042 de metri, in Caldarea Glaciara Balea.

Are doua benzi care se intind pe o lungime de 92 de kilometri. Din cauza nenumaratelor serpentine cu masina viteza medie este de cel mult 40 km la ora. Apoi, pe intregul traseu sunt construite 27 de viaducte si poduri si cel mai lung tunel de la Capra la Balea Lac, de 887 de metri, care strabate muntele Paltinul. Aerisirea tunelului se face natural datorita curentilor de aer extrem de puternici. Banda de circulatie prin tunelul neiluminat are doar 6 metri latime si un trotuar de un metru latime.

Pentru cei care doresc sa se “aventureze” pe Transfagarasan, este recomandat sa o faca din sud spre nord. Cea mai celebra sosea a Romaniei incepe in judetul Arges, in localitatea Arefu (la kilometrul 61 al DN7C ) si se termina in judetul Sibiu, langa localitatea Cartisoara (la intersectia cu DN1).

Peisajul este mirific, iar diferentele de nivel si serpentinele se constituie intr-o provocare atat pentru masini cat si pentru soferi. Din pacate, din cauza conditiilor meteorologice, in fiecare an Transfagarasanul este deschis doar cateva luni pe an, incepand in iulie si pana in octombrie.

Cele mai importante puncte de atractie turistica sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poenari (construita pe vremea lui Vlad Tepes), Lacul glaciar Balea si Cascada Balea.

Cui ai recomanda sa viziteze Transfagarasanul?

Consider ca macar o data in viata, fiecare om ar trebui sa traverseze Transfagaraseanul. Nu numai pentru frumusetea peisajului, care iti taie respirtia, dar si pentru emotiile de care ai parte strabatand acest traseu. Am recomandat cu caldura tuturor prietenilor mei sa faca o incursiune in aceasta zona, iar cei care au facut-o nu au fost dezamagiti.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Transfagarasanul?

Este o zona divina....iti dai sema de micimea omului...A fost declarat pe buna dreptate cel mai frumos drum din lume in 2012. Transfăgărăşanul oferă un peisaj minunant, fiind o încântare pentru oricine. Urmând drumul spre vârful muntelui, ai impresia că şerpuieşti printre stânci, iar dacă ai ocazia să prinzi şi ceva ceaţa, poţi crede că ai ajuns în nori. Din punctul de vedere al şoferilor este locul în care îţi testezi la maxim capacităţile tale, dar şi ale maşinii. Transfăgărăşanul este o aventură pentru oricine. Ce nu trebuie ratat la o plimbare pe Transfăgărăşan:

- Lacul şi Barajul Vidraru;
- Cetatea Poienari;
- Cascada Capra;
- Bâlea Lac;
- Bâlea Cascadă
-Hotelul de gheata de la Balea

De asemenea biserica de gheata. Mai pot mentiona Cascadea Balea si lacul glaciar Balea. Poti vizita si Cetatea Poienari, construiata pe vremea lui Vlad Tepes.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Transfagarasanul

Ca prima observatie trebuie sa mentionez ca soseaua este deschisa oficial, pe toata lungimea sa, intre 30 iunie si 1 noiembrie, iar drumul prezinta numeroase tunele si viaducte, serpentine si sute de podete. Tunelul de la Balea Lac este cel mai lung din Romania - 887 de metri. Transfagarasanul ajunge pana la altitudinea maxima de 2.042 de metri, fiind al doilea in acest sens din Romania.

Recomand sa evitati viteza prea mare si depasirile. Oricand risti sa te trezesti scos in decor sau mai rau;O fi ursoaica draguta, puiul si mai si, dar...mai bine ocoleste-i. Din doua motive: eviti un blocaj si nici nu te expui vreunui pericol;
Ca si cazare poate fi luata in calcul varianta "la cort!" pentru cei care iau muntele la picior de ani buni. Dar nici cabanele nu sunt de ignorat: Valea cu Pesti, fost loc de protocol al familiei Ceauseascu, Capra, Paltinul sau Balea. O noapte de cazare: aproximativ 150 de lei. De luat in calcul si rezervarea din timp, mai ales pentru sfarsitul de saptamana.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este NELI ADRIANA PITICU si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Transfagarasanul

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers