Transfagarasan, un traseu spectaculos si cu multe obiective turistice

Transfagarasan, un traseu spectaculos si cu multe obiective turistice
 
 

Traseul Transfagarasan este unul dintre cele mai populare din Romania, si chiar si din Europa, datorita inaltimii la care a fost construit, a peisajelor superbe si a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru ca strabate muntii Fagaras, cei mai inalti munti de la noi din tara, astfel Transfagarasanul atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina.

Cunoscut si ca DN7C, drumul Transfagarasan leaga Ardealul de Muntenia si are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte si poduri si un tunel de 887 metri, cel mai lung din tara, care strabate muntele Paltinului. Datorita numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km la ora. De asemenea, datorita altitudinii, a caderilor masive de zapada si a riscului de avalansa, Transfagarasanul este deschis doar in perioada iulie - octombrie. Intre 1 noiembrie si 30 iulie sectorul cuprins intre kilometrul 104 si kilometrul 130 este inchis circulatiei. Atentie! Accesul la Lacul Balea se face doar cu telecabina.

Spectaculosul drum a fost construit intre anii 1970-1974, cu eforturi imense din partea soldatilor si a muncitorilor care au reusit sa creeze un drum in creierul muntilor. Vietile omenesti pierdute au fost foarte multe; oficial numarul era de 40 de morti, dar oameni care au lucrat la acest drum povestesc de faptul ca numarul celor decedati e de numarul sutelor.

Transfagarasan

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Obiectivele turistice din Transfagarasan

Printre obiectivele turistice din Transfagarasan se numara Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra si Cetatea Poenari. La acestea se adauga Hotelul de Gheata de la Balea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele si traseele montane din jurul Transfagarasanului.

Drumul incepe din localitatea Arefu, judetul Arges si se termina in localitatea Cartisoara din judetul Sibiu. Majoritatea recomanda sa parcurga drumul de la sud la nord, dar sincer eu am facut-o de la nord la sud si mi s-a parut mult mai interesant si mai spectaculos.

De la peisaje de deal, drumul urca incet spre masivele muntoase; padurile de fosioase se transforma in paduri de conifere; viteza scade incet, pe masura ce prapastiile se deschid in fata ta. Aerul devine mai rece, mai curat iar vantul incepe sa bata din ce in ce mai tare.

Transfagarasan

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cascada Balea

Prima oprire am facut-o la Cascada Balea. Situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania, ce are o cadere de 60 de metri.

Accesul se poate face cu masina pana la Cabana Balea Cascada iar de acolo pe jos, pe un traseu ce dureaza aproximativ o ora.

cascada balea

Fotografie preluata de pe turism-blog.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Balea Lac

De la cascada am pornit mai departe, iar dupa foarte multe serpentine si un urcus mare am ajuns la Balea Lac, punctul de inaltime maxima de pe  Transfagarasan. Lacul Balea este un lac glaciar, format in circ glaciar, adica s-a format intr-o depresiune inconjurata de masive muntoase inalte. Lacul este situat la o altitudine de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri, o suprafata de 4,6 hectare si o adincime de aproximativ 11 metri. Langa lac se afla mai multe cabane; prima cabana a fost ridicata in anul 1904.

Iarna, cand drumul Transfagarasan este inchis, accesul la Balea Lac se face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada. Tot iarna, timp de trei luni, functioneaza Hotelul de Gheata de la Balea Lac, unul dintre putinele hoteluri de gheata din Europa de Est. Primul hotel a fost realizat in anul 2006 iar de atunci traditia se repeta in fiecare an. Hotelul este construit sub forma unui iglu, are in jur de 14 – 16 camere, si exista si un bar construit in gheata. Majoritatea turistilor care inchireaza camere sunt straini, intr-un an la acest hotel s-a desfasurat chiar si o nunta. Experienta de a petrece o noapte aici este unica, singurul inconvienent fiind frigul si hainele groase; nici pretul nu este chiar cel mai accesibil, dar, avand in vedere unicitatea hotelului, merita.

La Balea Lac sunt si foarte multi negustori ce te imbie cu bunatatile lor: branza, cascaval afumat, carne de toate soiurile, carnati afumati, placinte si prajituri si cate si mai cate, bani sa fie doar, caci presurile sunt mai mari decat in mod normal.

balea lac

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Capra

Odata ajunsi la Balea Lac am hotarat sa si urcam si sa facem un traseu ce inconjoara lacul Balea. Astfel dupa vreo ora de asteptat sa treaca ceata, soarele s-a vazut intr-un final asa ca am putut sa pornim mai departe. Traseul a durat cam 3 ore, cu o dificultate de mediu spe usor, depinde si de antrenamentul fiecaruia. Oricum este un traseu care merita din plin. Peisajele, aerul, altitudinea si in special libertatea de acolo te fac sa iti doresti sa nu mai pleci niciodata, iar satisfactia de a ajunge la 2400 de metri este deplina.

Lacurile glaciare aflate in circurile glaciare sunt limpezi si reci; dintre acestea se remarca Lacul Capra. Aflat la o altitudine de 2230 de metri, la poalele Varfului Capra, are o adancime de 11 metri si o culoare albastra superba. In partea de sud a lacului se afla un platou potrivit pentru campare, ce ofera si o priveliste minunata asupra muntilor.

Dupa ce am coborat de pe munte si ne-am tras un pic sufletul, am urcat in masina si am pornit mai departe, sa traversam tunelul ce strabate muntele. Drumul prin tunel a parut extrem de lung; slab luminat, cu apa siroind pe pereti, curentii de aer rece ce ventileaza natural tunelul, totul te atrage si in acelasi timp iti doresti sa iesi cat mai repede spre lumina. Dupa tunel incepe coborarea; piscurile montane incep sa devina mai mici, padurea e tot mai deasa, iar aerul incepe sa se incalzeasca.

lacul capra

Fotografie preluata de pe kladia.info. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Barajul si lacul de acumulare Vidraru

Urmatorul punct de oprire este barajul si lacul de acumulare Vidraru. Barajul Vidraru a fost dat in folosinta in anul 1966, dupa 5 ani, cat a durat constructia, si care a presupus numeroase sacrificii omenesti. Este cel mai inalt baraj din Romania, cu o inaltime de 166 de metri dar si cel mai mare baraj in arc de la noi din tara. La inaugurare era al cincilea baraj in arc din Euopa si al noualea din lume. Mandria inginerilor care au construit barajul este centrala electrica, ea fiind amplasata in subteran, in masivul Cetatuia la o adancime de 104 metri. De pe baraj se poate practica bungee-jumping-ul.

barajul vidraru

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Vidraru a fost creat tot in 1965 pentru a poduce energie electruca; are o lungime de 14 kilometri, latimea maxima este de 2,2 kilometri, o suprafata totala de 870 de hectare si o adancime de 155 de metri. Peste lac si baraj domina statuia lui Prometeu, ridicata pe muntele Pleasa; aceasta a fost construita in anul 1965 si il infatiseaza pe eroul mitologic Prometeu cu un fulger in mana, simbol al electricitatii.

lacul vidraru

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetatea Poenari

Ultimul obiectiv turistic de pe Transfagarasan este Cetatea Poenari. Cetatea a fost resedinta secundara a lui Vlad Tepes si a fost construita pe post de fortareata impotriva turcilor. Exista o scara cu 1480 de trepte care duce sus la ruinele cetatii. Din pacate tot ce se mai poate vedea sunt niste ziduri groase si peisajele cu muntii Fagaras. Pentru a urca aproape 1500 de trepte este nevoie de timp si rabdare; urcusul este foarte obositor, in special daca inainte ai facut un traseu pe munte.

cetatea poenari

Fotografie preluata de pe iuliana-transfagarasan.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Citește și Made în România: Transfăgărăşan – primul drum spre nori.

Tu ce ai vizitat pe Transfagarasan?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers