Transalpina, singurul drum din Romania care te duce la nori

Transalpina, singurul drum din Romania care te duce la nori
 
 

Desi Transalpina este mai inalta ca Transfagarasanul (are 2145m in punctul maxim), este mai veche si mai putin celebra. Istoria spune ca a fost construita de armatele romane pentru a invada Dacia si a patrunde spre Sarmisegetusa si refacuta de nemti in al II-lea razboi mondial , apoi data uitarii. Probabil este cel mai frumoas drum din Romania deoarece a pastrat salbaticia locurilor inconjuratoare din cauza accesului dificil si izolarii.

Ce anume are deosebit Transalpina?

Este singurul drum din tara pe care se poate ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor. Transalpina traverseaza Muntii Parang din Carpații Meridionali de la N la S facand legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii fiindca portiunea Obarsia Lotrului - Ranca e inzapezita mai mult de 6 luni din an.

Cui ai recomanda sa viziteze Transalpina?

Soseaua Transalpina este un drum aflat inca in reabilitare. Mai sunt zone in care nu s-a terminat asfaltarea si deasemenea multe zone in care nu sunt montati parapetii si semnele indicatoare. Portiunea Novaci - Ranca este integral asfaltata si reabilitata. Portiunea cea mai frumoasa a Transalpinei dintre Ranca si Obarsia Lotrului este asfaltata dar inca fara parapeti , semne indicatoare si marcaje. Se poate merge fara probleme pe Sosea , eu am facut drumul cu Loganasul.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Transalpina?

Se spune ca drumul, cunoscut ca "Poteca Dracului", a fost inițial o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească. Apoi drumul ar fi fost refacut de catre regele Carol II in scopuri militare si redenumit Drumul Regal sau Drumul Regelui, apoi reabilitat de nemti si de atunci neintretinut corespunzator (ba chiar s-ar fi sustras pietre din el pentru constructia unor vile la Ranca) pana in 2009 cand s-au inceput lucrarile de reabilitare.Nu m-am cazat la Ranca dar din cate am vazut posibilitati de cazare erau destule si inca se lucra la construirea altora.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Transalpina

Eu am venit dinspre Tg. Jiu unde m-am si cazat si am vazut ansamblul format de Masa Tacerii , Poarta Sarutului , Biserica si Coloana Infinita.Se mai pot vizita Manastirile ca Tismana , Lainici , Polovragi dar si Pestera Muierii (daca te descurci cu mersul piticului prin galeriile joase) sau Pestera Polovragi. Peisajele care ti se desfasoara in fata ochilor odata ajuns pe Sosea iti taie rasuflarea prin frumusetea lor.Pe drum sunt cateva puncte unde te poti opri pentru panorame frumoase.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Hascu Ionut Marius si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Transalpina

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers