Toscana - o regiune mirifică

Toscana - o regiune mirifică
 
 

Suntem oameni hipnotizaţi de verbul "a călători", vizualizăm pământul pe o coală A4, visăm cu ochii deschişi şi ne dăm cu părerea pentru că putem. Nu suntem experţi, dar avem un bagaj mare de informaţii din călătorii virtuale… Am format o mare comunitate pe pagina noastră de Facebook şi ne mândrim cu iubitori de călătorii ca noi. 

Astăzi, Elena Harabagiu ne povesteşte vacanţa ei în Toscana, Italia.

De aproape 4 ani, în fiecare vară merg în concediu cu familia în Toscana Italia. Am locuit într-un sat turistic Rosignano Maritimo, dar am vizitat oraşe precum: Volterra, San Gimigniano, Cecina, Pisa.

Oraşul Volterra se află la altitudinea de 540 m şi prezintă un interes arhitectural special, datorită castelelor istorice şi ruinelor etrusce şi romane ce înconjoară zona. Am vizitat Muzeul Alabastrului, Piazza dei Priori unde am asistat la o nuntă. Am rămas profund impresionată de obiceiurile şi tradiţiile lor. Ruinele Teatrului Roman sunt de o încărcătură arheologică indiscutabilă.

San Gimigniano este cel mai faimos sat al Toscanei este adesea descris drept un "Manhattan medieval" datorită şirurilor de turnuri antice din piatră ce se înalţă la orizont. Întreg oraşul este pietonal şi – în comparaţie cu Lucca, San Gimignano este exclusiv turistic. Parterul le este ocupat de mici restaurante sau prăvălioare de unde poţi cumpăra artizanat şi tot felul de suveniruri. Întregul San Gimignano este un muzeu în aer liber, ca oricare alt oraş din minunata Toscana. Cea mai premiată gelaterie a locului, aflată în Piazza della Cisterna, are cea mai buna ingheţată.

Pisa nu mai are nevoie de nicio descriere. Prin monumentele arhicunoscute se prezintă singură. Piaţa Miracolelor, Pisa - Una dintre cele mai încântătoare pieţe ale Italiei. În mijlocul ei se află turnul înclinat din Pisa, înconjurat de tarabe cu suveniruri şi pajişti cu iarbă verde pline de turişti.

Volterra - oraşul de vis

În Volterra am mâncat cele mai bune mezeluri din toată vizita noastră în Toscana. La Taverna, unde patronul nu s-a sfiit deloc să ne servească la masă, să stea de vorbă cu noi, să facă glume. 

Bucătaria toscană era considerată o bucătărie săracă, a ţăranilor care trăiau din roadele muncii lor, dar calitatea şi îmbinările ingredientelor din care sunt preparate mancarurile, legumele, brânzeturile, salamurile picante, cărnurile, peştele, fructele de mare, uleiul de măsline de cea mai bună calitate şi vinurile excepţionale, au devenit tot mai cunoscute şi apreciate de oameni din toate colţurile lumii.

În Toscana pâinea se face fără sare. Asta pentru că în trecut sarea era extrem de scumpă, iar brutarii au renunțat la ea. Și așa a rămas, de atunci, pâinea din această regiune. Recunosc, nu a fost tocmai favorita mea, dar a compensat focaccia, care are mereu deasupra un strat de ulei de măsline și multă sare grunjoasă. 

Ca în toată Italia, masa este compusă din aperitiv sau gustări reci (antipasti), felul întâi (primo piatto), de cele mai multe ori paste, orez (risotto) sau supe, felul doi (secondo piatto) compus din peşte sau carne cu o garnitură (contorno), iar la final desertul (dolce). Bineînţeles că de lângă bucatele delicioase nu pot lipsi renumitele vinuri toscane şi o cafea espresso, care va încheia o masă copioasă.

De-a lungul acestei regiuni marea e cel mai bun şi straşnic paznic. Mâncarea e delicioasă. Acolo am mâncat cele mai bune fructe de mare, proaspete de la negustorul de la ''Pescherria'', cea mai bună îngheţată făcută în casă, pizza cu toate topingurile posibile. Chiar dacă am fost la mii de km depărtare de casă, am simţit că am în jurul meu o părticică din România: mulţimea de oameni care îşi trăiesc viaţa acolo şi muncesc pentru un trai mai bun. Astea sunt câteva din impresiile mele despre Toscana, Italia. Va recomand, dacă aveţi ocazia să ajungeţi în Italia, să nu ocoliţi această regiune minunată.

Poze deosebite din Toscana, Italia

    

Articol şi fotografii de Elena Harabagiu

Articol înscris în CONCURS: Povestea ta de vacanţă pe Ghiduri Turistice.
Dacă vrei şi tu să participi la concurs, citeşte regulamentul de aici şi află cum îţi poţi publica povestea de vacanţă pe www.ghiduri-turistice.info.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers