Torino într-o zi: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi

Torino într-o zi: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi
 
 

Deși mai puțin popular printre turiști, Torino este unul dintre cele mai elegante și frumoase orașe din Italia cu bulevarde și piațete largi, mărginite de clădiri cu arcade somptuoase. Cu mult înainte de a găzdui fabricile Fiat și Lancia, Torino era "casa" dinastiei de Savoia, care a încercat să facă această metropolă să rivalizeze cu Viena sau Paris. Palatele lor regale sunt cele mai mari și grațioase edificii din oraș, aceste bijuterii arhitectonice devenind adevăratul simbol al orașului.

Torino este prima capitală a Italiei moderne, așezată la poalele Alpilor într-un peisaj spectaculos ce pune în evidență comorile sale superbe. Dacă plănuiești o excursie în Torino, iată zece atracții turistice pe care nu trebuie să le ratezi.

Palatul Regal

Dominând uriașa Piazza Castello, chiar în inima orașului Torino, Palatul Regal sau Palazzo Reale este o clădire gigant din secolul al XVII-lea ce ascunde mai multe lucruri frumoase decât trădează aspectul exterior. Odată ce pășești în această fostă reședință regală, vei fi uimit de frumusețea apartamentelor regale, bogat decorate. In Sala de Arme vei putea admira cea mai mare colecție de arme și armură din Europa, ce include costume complete de armură și alte obiecte ce datează din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea. Și biblioteca palatului, este una dintre cele mai impresionante din Italia.

Palatul Regal

Fotografie preluata de pe italy24.ilsole24ore.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Palatul Regal este înconjurat de Grădinile Regale, unde se află și Muzeul de Antichități. Aici vei descoperi artefacte ce datează din timpuri preistorice până la finalul erei romane.

Mole Antonelliana

La câțiva pași de Piazza Castello, pe Via Po se ridică semeț Mole Antonelliana. Această clădire uriașă ce tronează peste întregul Torino a fost începută în 1863 și trebuia să fie o sinagogă. 17 ani mai târziu clădirea a primit o turlă înaltă de 168 metri, devenind astfel cel mai recognoscibil simbol al orașului Torino, dar și locul perfect de unde poți admira o panoramă de 360 de grade peste întreaga metropolă, mărginită de Alpii semeți. Astăzi, Mole Antonelliana găzduiește un fantastic muzeu al cinematografiei, care este și unul dintre cele mai populare muzee din oraș. Cei care sunt mai interesați să ajungă în vârful turnului pot lua liftul din sticlă și să se lase impresionați de peisajele ce răsar la picioarele lor, dar și de muzeul din interior ce poate fi admirat și de la înălțime.

 Mole Antonelliana

Palatul Madama

Chiar lângă Palatul Regal vei mai putea admira o altă reședință regală la fel de interesantă. Palatul Madama este un castel ridicat în secolul al XIII-lea pe urmele unei porți romane. Clădirea a fost lărgită două secole mai târziu, fiind decorată în stil baroc. În interior se află Muzeul Civic de Arte Antice, unde poți descoperi istoria orașului și moștenirea sa artistică. Nu ai voie să ratezi colecția de sculpturi și bijuterii romane, precum și picturile renascentiste și operele de artă și mobilierul din secolele XVII și XVIII.

Palatul Madama

Fotografie preluata de pe traveldigg.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Muzeul Egiptean

Majoritatea turiștilor care ajung în Torino nu se așteaptă să admire antichități egiptene, dar vei fi surprins să afli că acest oraș găzduiește cea mai interesantă colecție egipteană în afară de Cairo. Muzeul Egiptean se află în Palatul Academiei de Științe și se mândrește cu mii de artefacte, dintre care majoritatea au aparținut regelui Carlo Felice. Astăzi, colecția Muzeului Egiptean cuprinde statuete ale zeilor și faraonilor egipteni, inclusiv Ramses al II-lea, precum și papirusuri, mumii, sarcofage și două încăperi dintr-un mormânt din Thebes.

Muzeul Egiptean

Fotografie preluata de pe descubretorinogratis. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parco del Valentino

Dacă te-ai săturat (deja?) de palatele incredibile și arhitectura spectaculoasă poți lua o pauză în cel mai frumos parc din Torino. Parco Valentino se mândrește cu propriul său sat medieval ce castel, magazin al artizanilor și magazine. Satul medieval a fost construit pentru o expoziție din 1884 și a devenit rapid favoritul localnicilor, astfel încât a fost păstrat ca parte din Parco del Valentino. Tot aici vei putea admira peisaje superbe peste râul Po, care se află chiar lângă parc.

Parco del Valentino

Giulgiul din Torino

Torino este cunoscut la nivel mondial pentru faptul că aici se află Giulgiul din Torino, cel mai studiat și controversat artefact religios din lume. Catedrala din Torino a fost construită la finalul secolului XV, fiind prima clădire renascentistă din Torino. Giulgiul este găzduit de această catedrală impresionantă, dar rareori poate fi admirat de către vizitatori. Giulgiul din Torino se află într-un seif antiglonț și anti-incendiu, cu un climat controlat, în spatele altarului din transeptul stâng al catedralei. O replică se află în catedrală și poate fi admirată de curioși. În ciuda secolelor de studii, până acum nu s-a putut confirma sau infirma că este într-adevăr vorba despre giulgiul lui Hristos crucificat.

Catedrala din Torino

Fotografie preluata de pe sindonology.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Muzeul Național al Automobilului

Torino este cunoscut și pentru industria auto, așa că nu este de mirare că orașul se mândrește și cu un muzeu auto interesant. La Muzeul Național al Automobilismului pasionații de automobilism pot afla exact cum se realizează un motor de mașină și pot vedea diferite tipuri de motoare, de la cel cu aburi la cele mai creative modele din prezent. Muzeul Național al Automobilului găzduiește și o colecție incredibilă de mașini clasice și vechi, precum și prezentări multimedia care prezintă istoria automobilului din Italia.

Muzeul Automobilului

Fotografie preluata de pe kensnider.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Biserica San Lorenzo

Deși cel mai important lăcaș de cult din Torino este catedrala, Biserica San Lorenzo este cu siguranță cea mai frumoasă. Aflată chiar lângă Palatul Regal, din exterior, la fel ca și palatul, Biserica San Lorenzo nu pare prea impresionantă. În schimb, interiorul ascunde o adevărată operă de artă. Nu trebuie decât să te uiți pe tavan îndată ce pășești înăuntru. Cupola barocă realizată în secolul al XVII-lea are un design neobișnuit, care a făcut din Biserica San Lorenzo una dintre cele mai neobișnuite din lume.

Biserica San Lorenzo

Fotografie preluata de pe rossiwrites.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Porta Palatina

Via Garibaldi, ce străbate centrul orașului Torino, a fost în vremuri demult apuse Decimus Maximus, principala arteră din fostul oraș roman Augusta Taurinorum. În apropiere de această stradă, la câțiva pași de catedrală se înalță unul dintre cele mai vechi edificii din Torino – Porta Palatina -, ce datează din secolul I. Această este singura poartă care a supraviețuit timpului din cele patru intrări grandioase în vechiul oraș roman. Porta Palatina este considerată și una dintre cele mai bine păstrate porți romane din lume. Peretele, construit din cărămidă, are trei etaje și leagă două turnuri. Tot acolo vei mai putea admira și o parte din teatrul roman din aceeași perioadă, peste care a fost ridicat Palatul Regal.

Porta Palatina

Fotografie preluata de pe fotocommunity.it. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Museo Nazionale del Risorgimento Italiano

Tot lângă Piazza Castello, un alt palat incredibil de frumos găzduiește... un alt muzeu. Palazzo Carignano, ce datează de la finalul secolului al XVII-lea, este locul unde a fost proclamat Regatul Italiei în 1861, iar acum găzduiește Museo Nazionale del Risorgimento Italiano. Acest muzeu (cu un nume tare complicat) comemorează acest moment istoric important din trecutul Italiei. Museo Nazionale del Risorgimento Italiano este cel mai mare muzeu de acest tip, cu o vastă colecție de artefacte din timpul campaniei pentru unificare a Italiei, dar și din timpul celor două Războaie Mondiale. Muzeul este organizat în mod cronologic, iar tururile sunt augmentate cu documentare, explicații audio și prezentări multimedia care îți vor prezenta istoria fascinantă a Italiei.

Palazzo Carignano

Fotografie preluata de pe thousandwonders.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu ai vizitat deja Torino? Ce alte locuri minunate din acest oraș ne-ai recomanda să vedem?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers