Top 10 cele mai vechi orașe din lume și ce secrete ascund

Top 10 cele mai vechi orașe din lume și ce secrete ascund
 
 

Vechile orașe ale lumii i-au fascinat din totdeauna pe cei pasionați de călătorii. Istoria lor lungă de milenii care vine la pachet cu o mulțime de legende sunt principalele lor atracții. O vizită în aceste colțuri de lume te vor teleporta în vremuri demult apuse, când civilizația făcea primii pași. Acestea sunt cele mai vechi zece orașe din lume, a căror frumusețe ascunde și o mulțime de secrete.

Ierihon – Teritoriile palestiniene

9000 î.e.n.

Arheologii sunt de părere că această oază ascunsă în valea râului Iordan este cel mai vechi oraș din lume. Primele așezări descoperite în Ierihon sunt vechi de peste 11.000 de ani, iar arheologii au găsit urmele a 20 de așezări omenești succesive. Astăzi, orașul se află sub controlul administrativ al autorităților palestiniene, fiind un obiectiv important atât pentru Israel cât și pentru Palestina. De-a lungul istoriei sale lungi, Ierihon s-a aflat sub suveranitatea celor mai importante imperii ale lumii, dar orașul are o importanță deosebită și în lumea creștină, fiind supranumit ”grădina Domnului” sau ”Eden”.

Ierihon

Fotografie preluata de pe palestine2013.wordpress. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Despre Ierihon se spune că a fost amenajat de împăratul roman Marc Aureliu în cinstea Cleopatrei. De asemenea, Biblia spune că Isus a trecut de mai multe ori prin acest oraș, iar în apropiere se află Muntele Ispitei, locul unde Isus a fost ispitit de diavol. Această locație este și cel mai important obiectiv turistic din Ierihon, aici fiind construită o mănăstire ortodoxă greacă unde turiștii pot ajunge cu funicularul.

Byblos – Liban

5000 î.e.n.

Fondat sub numele de Gebal de către fenicieni, Byblos a fost redenumit de grecii care importau papirus de aici. Acesta este locul în care a fost inventat alfabetul fenician, primul alfabet folosit la scară largă, iar de numele acestui oraș este legată denumirea Bibliei. Byblos este considerat unul dintre cele mai vechi orașe din lume, fiind locuit încă din anul 5000 î.e.n. Astăzi, Byblos se află în Liban, la 42 de kilometri de Beirut. De-a lungul timpului, arheologii au studiat urmele așezămintelor descoperite aici, inclusiv edificii care datează din perioada neolitică.

Byblos

Fotografie preluata de pe layoverguide.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Printre cele mai interesante atracții turistice se numără templele antice feniciene, realizate în jurul anului 2700 î.e.n., Castelul Byblos și Biserica Sf. Ioan Botezătorul, ambele ridicate în secolul al XII-lea de către cavalerii cruciați care au cucerit acest oraș în perioada medievală. În apropierea castelului se află o serie de temple egiptene, un amfiteatru roman precum și cavoul regal al fenicienilor - un adevărat testament al istoriei bogate a acestui oraș.

Alep – Siria

4300 î.e.n.

Aflat la intersecția unor importante rute comerciale, orașul Alep datează de la sfârșitul mileniului al treilea î.e.n., fiind locuit fără întrerupere de atunci. Tocmai de aceea, majoritatea așezărilor antice, aflate sub orașul modern, nu au fost dezgropate de arheologi. În prezent, Alep este cel mai mare oraș din Siria, cu peste 2 milioane de locuitori. Încă de la început, acest oraș a fost un obiectiv important pentru marile puteri ale vremii. Astfel, Alep a fost cucerit succesiv de hitiți, asirieni, greci, roman, bizantini și arabi.

Alep

Fotografie preluata de pe theguardian.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În perioada medievală, Alep a fost invadat de cavalerii cruciați, ca mai apoi să ajungă pe mâinile mongolilor și a turcilor. Nici în prezent viața acestui oraș nu este mai liniștită – Alep se află în mijlocul războiului civil din Siria. Cel mai interesant obiectiv turistic din acest oraș este cetatea din secolul al XIII-lea, care se înalță peste centrul vechi al orașului. Din păcate, clădirea a fost puternic afectată de bombardamentele din 2015. De fapt, mai mult de jumătate din vechiul oraș a fost distrus în ultimii ani, ca urmare a conflictelor din Siria.

Damasc – Siria

4300 î.e.n.

Capitala siriană Damasc este considerată de unii specialiști drept cel mai vechi oraș din lume, cu așezări umane ce datează din 10.000 î.e.n. Totuși, cele mai vechi descoperiri arheologice documentate aici datează din anul 4300 î.e.n. Acest oraș, recunoscut drept unul dintre cele mai importante din antichitate, a fost și una dintre marile cuceriri ale lui Alexandru cel Mare. De-a lungul vremii, Damasc a fost cucerit și de romani, arabi și turci.

Damasc

Supranumit orașul iasomiei, Damasc este un important centru cultural și religios, care a atras o mulțime de turiști în ultimele două secole. Cel mai important monument este Marea Moschee, una dintre cele mai vechi din lume. Aici se spune că se află capul Sf. Ioan Botezătorul. Centrul vechi al Damascului este împânzit de porți antice ce datează din perioada romanilor, în timp ce piața orașului, souk, este un adevărat labirint de străzi și coridoare cu magazine.

Susa – Iran

4200 î.e.n.

Susa a fost capitala imperiului elamit, fiind cucerit apoi de asirieni, perși, dar și de Alexandru cel Mare. Acest oraș este și decorul celei mai vechi piese de teatru din lume – tragedia ateniană ”Perșii”, scrisă de Eschil, fiind și un oraș deseori menționat în Biblie. În prezent, localitatea de numește Shush și este una dintre cele mai mari din Iran.

Susa

Fotografie preluata de pe ourancientworld.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Shush este cea mai populară atracție turistică. Ridicat peste ruinele vechiului oraș, la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către un arheolog francez, castelul era principalul centru al specialiștilor care studiau vechiul oraș Susa. Astăzi impozanta clădire găzduiește un muzeu.

Al Fayyum – Egipt

Al Fayyum

Fotografie preluata de pe blog.raynatours.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

4000 î.e.n.

Aflat la aproximativ 100 de kilometri de Cairo, Al Fayyum este cel mai vechi oraș din Egipt. În perioada faraonilor, acest oraș a fost denumit de greci drept Crocodilopolis, adică orașul crocodililor, deoarece locuitorii acestui orașe egiptean venerau un crocodil îmblânzit numit Petsuchos, care era decorat cu bijuterii din aur și pietre prețioase și care trăia într-un templu special, ridicat peste un lac. În ziua de azi, Al Fayyum este un oraș vibrant cu o mulțime de moschei, bazare și băi.

Sidon – Liban

4000 î.e.n.

Orașul Sidon, aflat pe coasta Mediterană, la mai puțin de 50 de kilometri de Beirut, este cunoscut pentru faptul că, potrivit Bibliei, aici Isus a realizat primul miracol – a transformat apa în vin. Cele mai vechi așezări datează din perioada neoliticului, dar perioada sa de glorie a fost în secolele XII- IX î.e.n., când Sidon era unul dintre cele mai importante orașe feniciene. De-a lungul timpului, acest oraș antic a fost cucerit de Alexandru cel Mare, dar și de romani și turci.

Sidon

Fotografie preluata de pe edu-geography.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Centrul vechi al orașului este în mare parte un labirint de alei și coridoare antice, bine conservate, dar și o serie de moschei ce datează din perioada califatului Omeiad. Cel mai popular obiectiv turistic este fără îndoială Castelul de Mare ridicat de cavalerii cruciați la începutul secolului al XIII-lea pe o mică insulă legată de restul orașului printr-un drum.

Plovdiv – Bulgaria

Plovdiv

Fotografie preluata de pe bulgariawinetours.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

4000 î.e.n.

Cel mai vechi oraș din Europa, Plovdiv este și unul dintre cele mai diverse din punct de vedere etnic și religios. Inițial o așezare tracă, localitatea a fost cucerită de romani, transformându-se într-unul dintre cele mai importante orașe din imperiu. Plovdiv a ajuns și pe mâinile bizantinilor și a turcilor, înainte să devină al doilea oraș ca mărime din Bulgaria. Plovidv se mândrește cu o serie de ruine romane, inclusiv un superb amfiteatru, de pe vremea lui Traian, și un apeduct, dar și cu băi turcești. Acest oraș bulgar are și o mulțime de biserici, moschei și sinagogi, care subliniază caracterul său divers.

Gaziantep – Turcia

Gaziantep

Fotografie preluata de pe brodyaga.ru. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

3650 î.e.n.

Aflat în sudul Turciei, la graniță cu Siria, incredibila istorie a orașului Gaziantep începe de pe vremea hitiților, de-a lungul timpului fiind cucerit de bizantini, cavalerii cruciați, iar apoi de turci. În centrul acestui oraș se află fortărețele Ravanda și Gaziantep, restaurate de bizantini în secolul VI. Orașul se mândrește și cu cel mai mare muzeu de mozaicuri din lume – peste 1.700 metri pătrați de mozaicuri, multe dintre ele descoperite chiar în Gaziantep, datând din perioada romanilor. 

Beirut – Liban

3000 î.e.n.

Istoria Beirutului se întinde pe mai bine de 5.000 de ani. Arheologii au scos la iveală urme din perioada paleoliticului, precum și din vremurile fenicienilor, grecilor antici și romanilor. Mai mult, Beirut a fost pomenit și în scrisorile faraonilor Egiptului încă din secolul al XIV-lea î.e.n. Muzeul Național Beirut se mândrește cu o colecție impresionantă de artefacte care prezintă lunga istorie a acestei așezări.

Beirut

Fotografie preluata de pe hammocktours.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

După ce Libanul și-a câștigat independența în 1943, Beirut a devenit capitala acestui stat transformându-se într-un important centru cultural și economic care a atras turiști din toate colțurile lumii. Din păcate, războiul civil libanez din anii ’80, precum și atacurile teroriste din ultimii ani au afectat serios acest oraș.

Tu pe care dintre aceste orașe ai vrea să le vizitezi?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers