TOP 10 cele mai "gustoase" festivaluri din România, în anul 2014

TOP 10 cele mai
 
 

Indiferent dacă eşti gurmand sau nu, nu poţi rămâne indiferent în faţa unor mese cu răcituri din Oltenia, virşli de la Brad, păstrăvi din Bucovina, pită caldă din Banat, borş din Deltă, sarmale din Secuime sau pomana porcului din Moldova. Acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le propune spre degustare calendarul festivalurilor gastronomice specific româneşti, pentru anul 2014. 

Cei de la opiniatimisoarei.ro au făcut o scurtă selecţie a celor mai importante sau "gustoase" evenimente gastronomice din ţara noastră, iar lucrurile stau în felul următor:

FEBRUARIE:

Festivalul Clătitelor de la Prejmer - Braşov

Evenimentul se află la a 8-a ediţie. Se organizează în fiecare an înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Este un festival inspirat de tradiţiile săseşti. Caravana reprezintă punctul central al petrecerii. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu soba în care se pregătesc clătitele. Evenimentul se încheie cu un bal mascat.

MAI:

Festivalul Porcului de Mangalita - Baia Mare

Este o manifestare unică la nivel naţional şi internaţional, pe parcursul căreia vor fi promovate gustoasele produse tradiţionale rezultate din carnea porcului de Mangalita. Porcul de Mangalita are o istorie de peste 200 de ani. Carnea sa este aproape la fel de sănătoasă ca a somonul.

IUNIE:

Festivalul Virşlilor de la Castelul Corvinilor - Hunedoara

Miza evenimentului este promovarea cârnăciorilor denumiţi "virşli", un sortiment preparat din carne de capră şi de oaie, specific sudului Transilvaniei. Virşli sunt produşi de sute de ani, după reţete neschimbate, transmise de la bunici la nepoţi. Virşli de Brad şi cei de Salas sunt printre cei mai renumiţi.

IULIE:

Festivalul "Caşcavalul de Brăduleţ", Brăduleţ - Argeş

Evenimentul se desfăşoara timp de trei zile consecutive, în trei sate: Galeş, Brădeţ şi Brăduleţ. În fiecare zi a festivalului, satul care găzduieşte manifestarea îşi promovează propriile valori ce ţin de identitatea culturală locală, printre care: caşcavalul de casă, brânza de burduf, telemeaua, caşcavalul din caş başchiu şi multe altele.

AUGUST:

Festivalul Smochinelor, Svinita - Mehedinţi

Scopul festivalului este de a promova produsele locale din smochine şi cultura multietnică din Clisura Dunării. Printre activităţile înscrise în program, se numără: prezentare şi degustarea de produse tradiţionale din smochine, dulceaţa, tuica, smochinele proaspete, prăjiturile din smochine, culesul fructelor de smochin, parada portului popular şi spectacole folclorice oferite de ansamblurile artistice din Clisura Dunării şi din Serbia.

Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti - Suceava

Festivalul Naţional al Păstrăvului cuprinde o serie de manifestări complexe, precum concursuri de pescuit sportiv, concursuri gastronomice şi un concurs de snoave şi glume pescăreşti, parada portului popular, spectacole folclorice şi de divertisment, expoziţii, degustări de vinuri, muzică de fanfară, baluri, mese câmpeneşti şi cine tradiţionale.

SEPTEMBRIE:

Festivalul "Pită de Banat" - Timişoara

Tematica festivalului este una diversă: produse, accesorii şi echipamente pentru morărit, panificaţie, cofetărie şi patiserie, produse şi preparate tradiţionale şi ecologice româneşti, preparate specifice din bucătăria internaţională, vin, ceai, cafea, bere, alte băuturi alcoolice şi nealcoolice, preparate culinare gătite în aer liber la grătar, pe plită, la ceaun sau rotisor şi produse de artizanat.

Festivalul Tămăioasei, Pietroasele - Buzău

Este cunoscut în toată ţara datorită fetelor "numai bune de măritat" din zona, care îmbrăcate în costume populare, zdrobesc strugurii cu picioarele, în vechiul lin de lemn, marcând astfel începutul culesului. Se organizează un concurs ţărănesc pentru aprecierea vinurilor producătorilor din zonă, o expoziţie etnografică şi de unelte vechi pentru vinificaţie, dar şi o expoziţie gastronomică a pensiunilor din zonă.

OCTOMBRIE:

Festivalul Răciturilor, Valea Bistriţei - Gorj

În apropiere de Hobiţa natală a lui Brancuşi are loc anual "Festivalul Răciturilor". Chiar dacă unii le zic piftii, alţii aituri sunt aceleaşi minuni ale gastronomiei, iar varianta gorjenească, combinaţia de sarmale cu piftii, ardei iute, turtă şi ţuică de prune (numai în judeţele Gorj şi Vâlcea sarmalele se mănâncă cu piftii) oferă delicii nebănuite papilelor gustative.

Festivalul Borşului Pescăresc, Jurilovca - Tulcea

Localnicii, invitaţii şi turiştii se vor aduna în jurul ceaunelor cu borş de peşte, lângă malul apei, pentru a participa la toate acţiunile de pregătire a acestei delicatese specifice zonei. Programul artistic susţinut de ansambluri tradiţionale şi artişti locali, vizite ghidate la Cetatea Argamum şi trasee către punctele de interes turistic local vor asigura "garnitura" borşului de peşte de la Jurilovca.

 

Citeşte şi: 10 cele mai misterioase locuri din lume5 obiective turistice din România: mit sau realitate?Locuri pe care nu le putem vizita şi Vezi cum arată cele mai interesante cimitire din lume!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers