Textile peruane din Valea Incasilor, Peru

Textile peruane din Valea Incasilor, Peru
 
 
 

Pe ulitele din Chincero, in Valea Sacra a Incasilor, grupul nostru l-a urmarit constiincios pe ghid pana in dreptul unui perete proaspat varuit, decorat cu un buchet de flori rosii si cu un afis imbietor: „Pachamamac Awanan – Bine ati venit! Expozitie si vanzare de tesaturi realizate de mana din fibre si vopseluri naturale.”.

Textile peruane

O scarita din lemn ne-a transferat imediat intr-o incinta joasa, neregulata si marginita de zidurile caramizii, cu un colt rezervat unui stand cu textile, un altul ocupat de un cuptor de pamant, un altul prins intre razboaie de tesut; printre, banci lungi, in sprijin precar pe o podea din argila batatorita. Pe ele ne-am asezat rapid, curiosi de trebaluiala femeilor cu statura mica, indesata, cu fata ovala si ochi rusinosi, desfasurata in fata noastra timp de doar cateva minute. Apoi, ca la o piesa de teatru intens repetata, fiecare dintre aceste mostenitoare ale incasilor si-a inceput jocul de rol, tintuindu-ne atentia.

Textile peruane

Cea mai experimentata si, probabil, cea mai putin timida dintre mestesugarese a inceput prin a ne arata smocul de blana de lama, care urma a fi prefacut in tesatura fina. Primul pas al procesului: albirea in trei secunde. Dintr-o radacina de planta locala, cu nume usor de uitat, cateva bucatele dizolvate in putina apa au fost suficiente, caci spuma fina a decolorat complet maroniul blanii. Un „vanish” mai rapid si mai ecologic nici ca se putea, iar noi, uimitii, am mai aflat ca apa si radacina dau un sampon traditional de o calitate neintrecuta.

City break romantic la Veneția

City break romantic la Veneția

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din Timișoara și Cluj Napoca
de la 145 Eur
vezi detalii »

Pasul doi: torsul. Firele albe, rasucite cu dexteritate intre degete, au fost infasurate pe fuioare mici, ca niste titirezi aerieni. Legaturile lungi de fibre moi vor fi materia prima.

Petrece primăvara la Praga

Petrece primăvara la Praga

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 230 Eur
vezi detalii »

Textile peruane

Pasul trei: obtinerea vopselurilor. Cu o parada a cosuletelor pline de plante uscate, fiecare cu destinatia ei medicinala sau alimentara, gazda ne-a demonstrat ca flora altitudinilor de peste 3500 m furnizeaza o paleta coloristica rar inchipuita. Din nou, nu am luat notite cu toate denumirile si utilizarile plantelor, spre marea noastra dezamagire de mai tarziu.

Textile peruane

In fine, pasul patru: fierberea. Pe cuptorul fierbinte, doua oale mari dadeau in clocot apa colorata si femeile au scufundat in ele cate o legatura alba de fire. In exclamatiile audientei, nuante intense au prins jumatatea alba si am fost asigurati ca sunt pastrate de tesatura timp indelungat, tocmai fiindca se folosesc vopseluri naturale si metode simple de prelucrare.

Ultimul pas: tesutul, impletitul sau tricotatul. Din ghemurile multicolore, creativitatea tesatoarelor naste piese textile numai bune de cumparat sau de prins in fotografie: cuverturi, caciuli, poncho-uri, pulovare, manusi, fete de masa, fulare, tot ce poate fi util mai intai vietii in Anzi, apoi unei calatorii in Valea Incasilor sau unei intoarceri acasa cu un dar peruan traditional.

Textile peruane

Pe tarabele din pietele de artizanat din jurul Cuzco-ului, vechea capitala incasa, nu toate textilele sunt rezultatul indemanarii femeilor din astfel de ateliere rurale, o parte sunt produse de masinile din micile fabrici de imbracaminte.

Demonstratia tesatoarelor a fost rasplatita cu aplauze, iar noi am mai multumit cum am stiu, cumparand, intreband, fotografiind si donand sume modeste atelierului din Chincero. Intre timp, un ceai de coca din partea casei, neindulcit si cu gust intens, ne-a redat energia pierduta printre textile si zimbete bastinase.

Textile peruane

Pentru femeile in costume populare, munca in acest atelier, la fel ca in altele de pe Valea Incasilor, aduce venituri importante, caci familiile de la sat au viata grea in Anzi. Si, in plus, le da tesatoarelor prilejul sa-i priveasca, curioase, pe turistii ca noi, galagiosi, purtatori de fleece-uri si polyester, atarnand ei insisi de aparatele foto si de tabletele argintii. Un schimb cultural echitabil, nepermis a lipsi din calatoria in indepartatul Peru.

Bucură-te de primăvară la Londra

Bucură-te de primăvară la Londra

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București şi Timișoara
de la 185 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.