Teotihuacan - Templul Mayaş

Teotihuacan - Templul Mayaş
 
 

Teotihuacan este cunoscut sub denumirea de "oraşul zeilor" sau "locul unde s-au născut zeii" şi se află la doar 50 de km de capitala Ciudad de Mexico. Este considerat unul dintre cele mai importante oraşe ale erei pre-hispanice care a avut la momentul respectiv 200 de mii de locuitori.

Având în vedere că distanţa nu este mare, am timp să mă bucur de un mic dejun pe cinste, tradiţional, care constă în faimoasa omletă Mexicană "Huevos a la Mexicana" cu ou, brânză, ceapă şi roşii alaturi de o porţie de Chilaquiles, tortillas, brânză, ceapă şi sos de roşii verzi.

După asemenea ospăţ sunt pregătită să mă las surprinsă de acest loc considerat sfânt de către azteci. Drumul îl parcurgem cu maşina cam într-o oră şi sunt surprinsă să văd hectare întregi de cactuşi, în special cunoscuta plantă din zonă numită Nopal din care se face şi reţeta Tacos de Nopales. Este o zona de semideşert în care ocupaţia de bază a locuitorilor o reprezintă agricultura, cultivând această plantă care reprezintă un simbol naţional mexican.

Complexul arheologic "La Ciudadela"

Sunt întâmpinată de numeroşi comercianţi de la care se pot cumpăra suveniruri cu diferite semnificaţii specifice locului, dar şi gustări sau băuturi reci de care cu siguranţă o să am nevoie din cauza temperaturii foarte ridicate, de peste 30 de grade.

Primul obiectiv care ne iese în cale este Templul Şarpelui cu pene, Quetzalcoatl, reprezentând zeul fertilităţii, al apei şi al ploii, învierea după moarte. Este situat într-un patrulater cu 15 piramide mai mici şi este alcătuit din două corpuri piramidale, unul din patru nivele pătrate, iar celălalt cu o formă neregulată.

Străbatem şoseaua care formează Drumul Morţilor şi care se întinde pe o lungime de 2,5 km, iar de o parte şi de alta admirăm numeroase temple şi piramide mici.

Mitologie, istorie şi energie pozitivă

Încet, încet ne apropiem de Piramida Soarelui, unde ne întâlnim cu cei mai mulţi turişti de până acum. Are o înălţime de 70 m, fiind a treia cea mai mare piramidă din lume după Keops din Egipt şi Cholula din Puebla, Mexic.

Sub piramidă, arheologii au descoperit un tunel ce duce spre o grotă plină cu artefacte religioase, de aceea se spune că Soarele era venerat înainte ca piramida să fie ridicată. Iau o gură de apă rece şi îmi fac curaj să urc cele 248 de trepte cu popasuri pentru câteva fotografii cu acest peisaj minunat.

Mi s-a spus că în momentul când ajung în vârf trebuie să îmi deschid larg braţele ca să primesc toată energia pozitivă pe care o transmite, lucru pe care l-am şi făcut. Este o reală bucurie să pot profita de acest peisaj minunat, dar în acelaşi timp şi de un aer răcoros după atât de multă căldură şi efort fizic.

Ne îndreptăm către Piramida Lunii care este mai mică decât cealaltă, cam în jur de 45 m înălţime, astfel încât am hotărât să nu o cucerim, ci doar să o fotografiem şi să ne bucurăm de întreg peisajul văzut altfel de aici. Bineînţeles că am cumpărat câteva suveniruri mayaşe realizate de locuitorii acestui minunat loc, oferta era atât de variată că efectiv nu ştiam la ce anume să mă decid.

După această experienţă inedită, încărcată cu multă istorie plecăm spre Pachuca unde o să şi mâncăm  la un reustaurant destul de cunoscut în zonă numit Aguila Real. Localitatea aceasta este recunoscută după brânza şi laptele de vacă foarte bun.

Am comandat o porţie de Arrachera, adică carne de vită cu ceapă coaptă şi am gustat binecunoscutul sos guacamole extrem de picant. Dupa o zi cu atât de multa emoţie şi bucurie, am luat cea mai bună decizie în privinţa mâncării tradiţionale pe care am ales-o.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers