Tel Aviv - un oraş surprinzător şi, în acelaşi timp, un oraş al contrastelor

Tel Aviv - un oraş surprinzător şi, în acelaşi timp, un oraş al contrastelor
 
 

Tel Avivul este, conform Wikipedia, după Ierusalim, cel mai mare oraș din Israel, centrul economic, de afaceri și cultural al țării. Este un oraș cu un ritm de viață alert și cu numeroase locuri de agrement. Aici se află sediile principale ale băncilor și ziarelor israeliene, de asemenea jumătate din marile companii și locurile de muncă ale unui sfert din populația activă a Israelului. Din cauza protestelor constante venite dinspre lumea arabo-musulmană față de statutul orașului Ierusalim, Tel Aviv găzduiește o mare parte dintre instituțiile autorității administrative israeliene, putând fi considerat capitala administrativă a țării.

Asta ca introducere. La un click distanta, găsești toate informațiile de care ai nevoie ca să te duci într-o călătorie, bine documentat, cu temele făcute. Noi am reușit să vedem oraşul într-un scurt raid de pe o zi pe alta, dar merită văzut şi savurat îndeaproape, pentru că este surprinzător din multe puncte de vedere. Este un oraş scump şi cosmopolit, şi în acelaşi timp o destinaţie ideală de vacanţă chiar şi pentru un voiaj low-budget, pentru cei care caută alternative. Găsești la tot pasul baruri și cafenele, și la fel de multe galerii de artă sau muzee, timp să ai şi bunăvoinţă ca să le iei la rând!

Tel Aviv - panorama

Prima impresie în Tel Aviv

Tel Avivul sau "Miami de la Mediterana", cum l-a denumit National Georgraphic, este înscris în patrimoniul mondial UNESCO, pentru stilul arhitectural inconfundabil – are cea mai mare concentrație de clădiri în stil Bauhaus din lume.
Eu l-am perceput ca pe un oraş al contrastelor, în sensul că, înafara zgârie-norilor care îţi sar în ochi, am observat şi maghernițele specifice cartierelor sărace. Şi tocmai acest aspect l-am ilustrat în pozele pe care am reușit să le surprind.

Strada in Tel Aviv

Tel Aviv

De neratat este Bulevardul Rothschild, unul dintre celebrele bulevarde ale orașului, cel mai vizitat, dar şi cel mai scump. Atât la sosire cât şi la plecare, te loveşti de controlul strict din aeroportul Ben Gurion. Pe noi ne-au lăsat în pace, surprinzător, nici nu s-au atins de bagajele noastre de mană, şi am pus asta pe seama faptului că avem pașapoartele noi.

Tel Aviv

Tel Aviv

Tel Aviv, Israel

În rest, am auzit nişte poveşti absolut terifiante despre controlul din aeroport, mai ales când ieşi din Israel, aşa că fiind în tema, am avut grijă inclusiv la ce cumpăr şi pun în bagaje la întoarcere. Pe prietenele noastre, care mai aveau o viza doua în plus pe filele din paşaport, le-au luat la puricat bagajele, bucată cu bucată. Din câte am înţeles, îi interesează cu precădere contactele şi interacţiunea cu tot ce ţine de lumea arabă.

Tel Aviv

Tel Aviv

Recomand panorama asupra oraşului din vechiul port Yaffo, este absolut fabuloasă! Un alt aspect care m-a frapat, a fost faptul că am văzut atât de multe avioane, care parcă ne treceau pe deasupra capului. La un moment dat, nici nu le-am mai numărat pentru că deja le pierdusem şirul. Măcar o dată la minim 15 minute mai trecea câte unul. Fiind aeroportul aproape, am bănuit, se pregăteau de aterizare.

Tel Aviv - panorama

Revăd şi acum cu ochii minţii, panorama impresionantă de la înălţime, surprinsă deasupra oraşului din avion… care mă va urmări ceva timp de-acum încolo!!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers