Târgurile de Crăciun din Belgia: Gent

Târgurile de Crăciun din Belgia: Gent
 
 

După ce am vizitat Antwerp și Bruges, a venit rândul să vedem cum stau lucrurile de Crăciun în Gent. Gent mi s-a părut un fel de Bruges mai puțin îngrijit, cu clădiri cu arhitectură deosebit de frumoasă, însă cu aspect învechit. Și asta de fapt nu e rău deloc pentru că te transpune parcă într-o altă lume, altă epocă.

Am ajuns la prânz și încă nu se simțea atmosfera de sărbătoare, pe deasupra începuse să plouă mărunt. Peisajul citadin era colorat într-un fel de nuanță sepia, de câte ori mă gândesc la acea zi am imaginea vintage a orașului în fața ochilor. 

Ieșim din parcarea subterană în fața Bisericii Sf. Iacob și pornim spre inima târgului de Crăciun cu google maps la înaintare.  Și cum ajungem la Groentenmarkt (Piața de legume) vedem una din atracțiile cunoscute din Gent: Het Groot Vleeshuis care ar însemna Hala Mare a Măcelarilor.

Hala Mare a Măcelarilor

Această fostă piață ar fi fost prima dată menționată în documente în anul 1251 și a suferit numeroase schimbări de-a lungul timpului. Pe vremuri era singurul loc unde era admis comerțul cu carne (cu excepția Halei Mici, dar aceea era mai departe de centru). Acum este folosită pentru comercializarea produselor tradiționale. Ce o face specială astăzi? De tavanul din lemn sunt agățate jamboane, probabil pentru a păstra ceva din semnificația istorică. 

Hala Mare a Macelarilor

Hala Mare a Macelarilor

În capătul halei se află Cafeneaua ‘t Galgenhuisje (Cafeneaua Casa Spânzurătorii), despre care se spune că este cea mai mică din tot orașul. Pe vremuri, în această anexă a halei, oamenii săraci puteau cumpăra intestine, în hala mare acest lucru fiind interzis, din motive igienice. Dar numele cafenelei ne spune o întrebuințare neagră pe care anexa o avea în trecut. Acolo oamenii condamnați la spânzurătoare își așteptau sfârșitul, iar afară, în spatele halei aveau loc execuțiile.   

Cafeneaua ‘t Galgenhuisje

Trecem apoi pe lângă Castelul Gravensteen (Castelul Conților), prima formă a acestuia   datează din secolul 9. Acesta este singurul castel fortificat medieval din Flandra al cărui sistem de apărare a rămas aproape intact. Se poate vizita, biletul de intrare fiind 10€/p.

Castelul Gravensteen

Graslei și Korenlei

Apoi ajungem în cea mai veche zonă a centrului istoric din Gent, Graslei și Korenlei. Graslei și Korenlei sunt malurile stâng, și respectiv drept ale râului Leie (Lys) situate între podurile Grasbrug și Sint-Michielsbrug. Începând cu secolul 11 comerțul a cunoscut o mare dezvoltare și cheiul acestor două maluri a devenit portul orașului Gent. Pe unde pășeam acum, era în trecut centrul comerțului de cereale din Flandra. Clădirile actuale sunt vestigii din acea vreme, multe din ele fiind modificate în secolele 18 și 19 și mai apoi restaurate complet, aspectul original fiind conservat. 

Graslei

De aici poți face o plimbare cu barca, însă noi am mers mai departe spre Sint-Michielsbrug. Totul are un aspect de vis iar vremea mohorâtă aduce un aer dramatic. 

Sint-Michielsbrug

Imediat după pod ni se arată Biserica Sf. Nicolae, în Piața Korenmarkt, și aici începe distracția. Să nu credeți că ne-am plictisit vreun pic în Gent, plimbându-ne prin ploaie. Din contră, acum abia am intrat în jocul târgurilor de Crăciun. Impunătoarea Biserică Sf. Nicolae a fost construită în secolul 13 în stil scheldt gotic.

Biserica Sf. Nicolae

Târgul de Crăciun din Gent

O dată cu lăsarea serii, orașul istoric Gent se transformă și ne trimite într-o altă atmosferă, colorată și veselă. În Gent am avut parte de nebunia cea mai mare, patinoar, standuri cu produse locale delicioase, o roată uriașă, atracții pentru copii, luminițe și fooooooarte mulți turiști. 

Biserica Sf. Nicolae

Targul de Craciun din Gent

Lângă Biserica Sf. Nicolae se află turnul-clopotniță fortificat Belfort, de 95 m înălțime. Construcția lui datează undeva înainte de anul 1314.

De Craciun in Gent

Targul de Craciun din Gent

Targul de Craciun din Gent

Maraton Mos Craciuni

Seara s-a încheiat haios cu un maraton de Moș Crăciuni Laughing iar noi ne-am îndreptat spre hotel, pregătiți să vedem următoarea zi Piața de Crăciun din Bruxelles.

Poze deosebite de la Târgul de Crăciun din Gent


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers